OPREMA

»

SKIJE

06.12.2006.      

Autor: Željko MihalićUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24, 8210 Trebnje, Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401 

Fischer RC4 race SC (06/07)

Popularni donatjecateljski model cilja na širu populaciju skijaša, ali budite oprezni, u ovoj skiji ipak ima ponešto žara...

Testirani model: 165 cm, r=13 m
Sidecut: 116-75-98
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175

Fischerovi donatjecateljski modeli već u našim prethodnim recenzijama dobivale vrlo visoke ocjene. Obzirom da je Fischer nastavio tradiciju primjene većine tehnoloških karakteristika najjačih komercijalno dostupnih modela i na Race SC modelu, nema razloga očekivati bilo što drugo.

I zaista je tome tako, na ovom modelu nedostaje jedino vertikalni postranični zid i Flowflex tehnologija, ali ostalo je gotovo istovjetno kao i na jačim race modelima. Vezovi se na skiju montiraju preko Railflex sustava.

Vozljivost je upravo fascinantna, pogotovo za one koji vole kraće i dinamičnije zavoje. Skija je mirna i stabilna pri većini kratkih zavoja, tek se malo vibracija može osjetiti samo pri vrlo jakim silama i kod skijaša sa odličnom tehnikom i mnogo snage. Brzo vijuganje se zahvaljujući radijusu i torzijskom indeksu izvodi dosta jednostavno uz dobar kontakt skije s podlogom čak i na najtvrđem terenu, te golim ledenim plohama, zahvaljujući dobrim i trajnim rubnicima na koje nas je Fischer već tradicionalno navikao.

Dinamički paralelni zavoj je izvediv, no tu će trebati više snage trošiti na kontrolu skije, koja pri nešto većim brzinama razvije određeni stupanj vibracije, no za veliku većinu skijaša, ta će vibracija biti gotovo nezamjetljiva. Spust (trebamo li to uopće spominjati?) nije disciplina ovakvog tipa skije jer su razlike u dimenzijama struk-vrh-rep tolike da skija jednostavno sama tjera u inicijaciju zavoja.

Omjer longitudinalnog i torzijskog fleks-indeksa je savršen na napredne rekreativce i agresivnije skijaše, koji nemaju veći problema sa mišićnom masom te za one koji preferiraju kraće zavoje. No dojma smo kako ni ambiciozniji hedonisti u većini uvjeta ne bi imali problema sa kontrolom RC4 SC modela.

Unatoč činjenici da je skija svrstana u race kategoriju, sasvim se dobro snalazi na različitim terenima, osim u dubokom snijegu za kojeg će vam trebati zavidni stupanj vještine. U mokrom i razrovanom snijegu skije su dovoljno energične da mogu raznositi mokre nakupine snijega, ali će pri tome potrošiti dosta skijaševe energije, no i u takvim uvjetima skija djeluje vrlo pouzdano i mirno te sposobna za kratke i brze zavoje, dok god brzina nije premala, što je tipičan slučaj za sve naprednije modele skija.

Iako dosta odzivna i vozljiva, skija ipak voli većinu vremena biti na rubnicima, u umjerenim brzinama skijanja, i u takvim uvjetima nije nervozna i preenergična, i još uvijek skijašu dopušta greške pri vođenju za razliku od ozbiljnije braće iz iste obitelji Fischera.

Za iskusne skijaše koji nisu u top formi, ambiciozne rekreativce i ljubitelje kratkih zavoja koji većinu vremena provode na uređenim stazama pri umjerenim brzinama, ova će skija biti gotovo savršeni izbor. Za (polu)profesionalce mogla bi biti nijansu premekana, a za hedoniste i manje sigurne skijaše možda ipak preveliki izazov.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 143411
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr