OPREMA

»

SKIJE

13.08.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio
: VITA Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, SlovenijaKontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, tel: 098 421 401

 

Fischer RC4 Worldcup RC (13/14)

Još jedan izgledom prepoznatljivi model spreman je za iduću sezonu. Osvježeni dizajn i provjerene tehnologije čine Fischer RC4 RC Worldcup jednim od najboljih veleslalom modela na tržištu.

Testirani model: 175 cm, r = 17 m
Sidecut: 116-71-100
Dostupne visine: 165, 170, 175, 180, 185 cm

 

-.--.-U ponešto izmijenjenoj race klasi, gdje više nema RC i SC Superrace modela koji su zamijenjeni Superior serijom, RC4 Wordcup RC i nadalje ostaje najjačim modelom u ponudi Fischerovih veleslalom skija. 

Iako nam je skija svojom vanjštinom poznata, ipak uočavamo i blage promjene pri kojima Fischer, kao i ostali proizvođači, slijedi dizajnerski "look" naglašavanjem najvažnijih tehnologija na poleđini skije. Osim prepoznatljive žute, poleđinom skije prevladavaju bijelo-crni tonovi kojima Fischer jasno želi nametnuti pripadajuće tehnologije i dokazati o kakvoj se skiji radi. 

Konstrukcijski skija nije doživjela nikakve promjene, jer Fischer nije htio mijenjati već ionako kvalitetnu i provjerenu strukturu. Za razliku od Elana i Atomica, oko drvene jezgre kod Fischera se susrećemo s plastičnim vlaknima koja smanjuju masu, te Air Carbon oplatom kao kompozitnim pletivom od ugljičnih vlakana za veću torzijsku krutost i stabilnost pri rubljenju. Ostale konstrukcijske značajke su poznate; osim titanijskih vlakana vjerojatno najupečatljivija je tzv. 'skijaška rupa' kao pokušaj Fischera da uštedom i smanjenjem mase oko vrha skije olakša prijenos opterećenja pri promjeni rubljenja.

Osim kvalitetne konstrukcije, RC4 Worldcup RC ima dobro pogođen omjer mase i krutosti, što se može zahvaliti upotrebi više ugljičnih vlakana nego kod ostalih konkurenata, a što opet smatramo velikim plusom kod ove skije.

U vožnji skija se ponaša mirno, bez nepotrebnih vibracija te daje osjećaj ugodne vožnje bez razmišljanja o stanju staze. Lagana konstrukcija svakako je prednost, a cjelodnevno skijanje uređenim stazama ne oduzima puno snage. Pri agresivnijoj vožnji, skija je stabilna i mirna, a mala doza energičnosti iz zavoja neće iznenaditi skijaša.

Fischer i dalje ne podržava ugradnju rockera u svoje najjače modele, iako je i ta tehnologija već ozbiljno zakucala na vrata i najjačim dućanskim modelima. Pravi skijaši će taj "nedostatak" znati cijeniti jer će skija vrlo brzo i energično ulaziti u zavoj te će tražiti idealan položaj na skijama u svakom dijelu zavoja. Skija je jako precizna i rekli bismo da ima dobro pogođen omjer fleksijske i torzijske krutosti, pa će biti primjerena i za skijaše lakše konstitucije no odlične tehnike.

U uvjetima razrovanog i dubokog snijega njeno ponašanje je predvidljivo obzirom na veleslalom gabarite, iako će skijaši malo bolje kondicije znati kako skiju "ukrotiti" u takvim uvjetima. Ipak - glavno mjesto kojem ova skija teži su uređene staze, na kojima je ona suvereni vladar. Iskusni skijaši vrlo dobre kondicije, ali i svi oni željni brzine, tako nešto znat će svakako cijeniti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 209278
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr