OPREMA

»

SKIJE

28.07.2014.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: VITA Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, tel: 098 421 401

 

Fischer RC4 Worldcup RC Pro Racebooster (14/15)

Poznata 'jurilica', obavijena u novo ruho i još dodatno ojačana, prava je poslastica za probranu skijašku elitu, no ne u materijalnom smislu, nego u skijaškom znanju.

Testirani model: 180 cm @ 18,5 m
Sidecut: 115 - 68 - 97
Dostupne visine: 170, 175, 180, 185 cm

 

Iza podugačkog imena Fischer RC4 Worldcup RC Pro Racebooster ipak se krije nešto posve jednostavno za objasniti. Nešto baš poput one uzrečice: Never give up.

Naš testirani model imao je, na dužini od 180 cm, radijus od 18,5 metara. Uvjeti na stazi bili su kao stvoreni za njegovo testiranje, a to znači tvrda, mjestimice ledena staza. Kao što je moguće primijetiti, jedna velika novost u tehnološkom smislu, koja se kasnije očituje i u skijanju, nova je Racebooster ploča ispod veza. Ona omogućava dodatno, i pravilnije, savijanje skije u njenom centru, odnosno ispod sredine veza, što opet rezultira odličnim performansama skije te svakako utječe i na njezinu agresivnost. Tu novu ploču moguće je zamijetiti i već samim pogledom na skiju, jer se proteže ispred i iza veza, pa podsjeća na već viđeni Doubledeck kod Atomica.


Dizajn je koncipiran minimalistički, no agresivno. Bijela podloga, na kojoj su oštrim rubovima ispisani podaci skije, ostavlja oku ugodan dojam. Ovo je inače najjača izvedba Fischerovog rekreativnog race segmenta, i to u obliku veleslalom skije dostupne u četiri visine.

Bez previše okolišanja, ovu skiju je vrlo jednostavno opisati. Kod nje riječi kompromis, i opraštanje skijaševe greške, stoje pod velikim upitnikom. Naime, ovo je pravi veleslalom model, onakav kakvi su oni nekada bili. Tvrdi, neukrotivi i iznimno brzi.

Jutarnje skijanje po tvrdoj stazi ostavilo je na nas puno pozitivnih dojmova. Napokon jedna veleslalom skija koja vas doslovce tako 'razbaca' po stazi da se možete lijepo zapuhati nakon spusta po njoj. U zavojima skija drži jako dobro te gotovo da ni ne proklizuje (ovisno o pritisku skijaša na nju, nap.a.). Kretanje u zavoj odiše snagom, što znači da, u malom vremenskom periodu, dobijete puno na brzini, a jednom, kada počnete raditi velike zavoje, skija jednostavno 'leti' stazom, i odiše sigurnošću i snagom, što zna i dosta umarati, no pravi je gušt za iskusne skijaše. Skija traži prostora za skijanje, izvrsnu kondiciju i tehničko znanje skijaša. U protivnom - ova je skija više neprijatelj nego prijatelj.

-.-Goran Razic-.-

Skija se savija po cijeloj svojoj dužini, no samo ako joj osigurate dovoljno prostora ili ako je jako stavite na rubnike. Za one koji se misle 'švercati' na njoj skijanje bi moglo biti prava muka, jer na to skija reagira podrhtavanjem, teškim i mukotrpnim postavljanjima na rubnik te svako veće povećanje brzine može završiti padom.

Led za nju nije nikakav problem, kao niti strmina na kojoj se može čak i lijepo odvijugati, naravno, uz puno gibanja. Popodnevno stanje staza, i razrovani snijeg, nisu saveznik za ovu skiju te se takav način skijanja s njom može nazvati vise preživljavanjem, i spuštanjem, nego li pravim skijanjem.

Pazite, ova skija uistinu nije "mačji kašalj" i nije za 'šminkanje' po stazama, nego prava rasna jurilica spremna poljuljati i najbolje skijaše.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 05. kolovoza 2014.   17:04h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Pala mi je na pamet jedna stvar koja me jako zanima, a to je razlika između nove i stare ploče, naravno na istim skijama. To bi bilo zanimljivo testirati, usporedni test...
  • Objavljeno: 30. srpnja 2014.   20:22h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Hvala Ivek, pazit ćemo. ;)

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 123967
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr