OPREMA

»

SKIJE

09.07.2007.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24, 8210 Trebnje, Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401 

Fischer RX 8 Fire FTI (07/08)

U Fischeru dobro znaju da se dobitna kombinacija, odnosno proizvod, ne mijenja tako da već četvrtu sezonu možemo uživati u odličnoj RX seriji. Mi smo imali priliku isprobati model RX 8 Fire za nadolazeću nam sezonu.

Testirani model: 165 cm, r = 13 m
Sidecut: 116 – 65 – 98
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175

Model RX 8 prepoznat ćete po prevladavajućoj narančastoj boji i lijepom dizajnu, koji nije doživio mnogo promjena u odnosu na prošlogodišnji model. Konstrukcijski je skija izgrađena Sandwich Sidewall tehnologijom, kojom se grade natjecateljski modeli, u koju je ugrađen titan (jedan od najčvršćih ali i vrlo laganih materijala), koji nam u kombinaciji s karbonskom presvlakom (Air Carbon TI) u konačnici daje vrlo laganu i čvrstu skiju. FTI u nazivu skije označava novu tehnologiju, Frequency Tuning Inside, a to je stabilizacijski sistem koji omogućava maksimalnu stabilnost u svim (ne)prilikama. U Fischeru su se podosta posvetili unaprjeđivanju kvalitete i sigurnosti vezova, pa se tako FX12 (DIN: 4-12) vezovi montiraju preko Railflex sistema, dok tehnologije Race Diagonal, ABS i FRP osiguravaju sigurno i pravovremeno izbacivanje pancerice u slučaju nezgode.

Mada je ovaj model, obzirom na dizajn i implementirane tehnologije, ostao vrlo sličan prošlogodišnjem, moramo napomenuti da su u Fischeru odlučili proširiti ponudu modela u RX seriji. Tako, od ove sezone imamo dvije podserije RX modela, Fire, koja je namijenjena uživateljima uređenih staza, te Heat, za skijaše koji su spremni isprobati svoje skijaške mogućnosti na svim vrstama terena. Svaka podserija sadrži pet modela, a od RX 8 Fire "jači" je jedino model RX Hot Fire.

Ne treba biti vrhunski skijaški znalac da bi se zaključilo da je ovaj model, obzirom na dimenzije, predviđen prvenstveno za kratke zavoje. Tako će skija svoje najbolje karakteristike pokazati prilikom brzog vijuganja. Skiju ćete bez problema i velikog utroška energije prebacivati s ruba na rub što će vam omogućiti vrlo brzi tempo i dinamičnost pri vijuganju. Već smo naviknuti na kvalitetne rubove kod Fischerovih skija te će RX 8 zadržati stabilnost i na svim vrstama podloga. Ovakvi rubovi, u kombinaciji s čvrstim materijalima, oko kojih je izgrađena skija osigurat će vam odlično držanje na ledu, no ukoliko preopušteno "naletite" na led može doći do proklizavanja. Također, obzirom na malu masu skija, probleme će vam zadavat i razrovan snijeg, odnosno nakupine snijega obzirom da ih skija ne razbija, nego prelazi preko njih što vas može izbaciti iz ritma.

Pri većim brzinama skija i dalje zadržava svoju stabilnost, no ipak morate paziti da cijelo vrijeme budete pravilno nagnuti, te zadržite težište u centru skije. Čim ste nagnuti previše u nazad, gubi se stabilnost te skija počinje podrhtavati, a u tom slučaju postoji mogućnost da nekontrolirano odete u zavoj, odnosno izletite iz putanje. No, ukoliko ste dobro nagnuti moći ćete izvoditi i dinamičke zavoje. Ipak, radijus skije neće vam dopustiti preširoko skijanje. Za duboki snijeg skija je prekratka, te ćete teško uskladiti ravnotežu i nema dovoljno veliku dodirnu površinu pa izbjegavajte takve avanture, jer ćete više vremena provesti izvlačeći se iz snijega nego skijajući.

Iako proizvođač navodi da je ovaj model namijenjen skijašima s višim/visokim znanjem skijanja (7,8 i 9 od 10), mi vjerujemo da bi se vrlo široki krug skijaša mogao snaći na ovim skijama. Naročito skijaši, početnike isključujemo, koji preferiraju uređene i mekane staze, pa čak i sa malo slabijim skijaškim znanjem.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 225398
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr