OPREMA

»

SKIJE

20.08.2010.      

Autor: Vjeran Baranović

Ustupio: Alca Zagreb d.o.o.
Žitnjak b.b., Zagreb
info@hr.alcagroup.com
01/2481 111

 

Head Icon TT80 (10/11)

Icon TT80 prošle godine je došao kao novitet, a ove godine Head nije ništa bitno mijenjao.

Testirani model: 170 cm, r = 13.4m
Sidecut: 118-66-102
Dostupne visine: 152, 158, 164, 170, 176 cm


-.--.-Prošle sezone Head je izbacio novu seriju pod imenom Icon koja pokriva all mountain kategoriju te je klasificirao skije od 20 do 80 po jačini i širini struka. Zadovoljan viđenim Head je seriju nastavio bez većih promjena, osim što je u ovoj sezoni ispred brojeva u nazivu modela dodao oznaku TT. Tako se Head Icon serija sastoji od četiri modela, gdje su redom TT20, TT40, TT60 i najjači model, kojeg smo imali priliku testirati, TT80.

-.--.-Head Icon TT80 je, kao što smo već rekli, all mountain skija namijenjena srednjim i boljim rekreativcima koji najviše vremena provode na stazama, ali se tu i tamo odvaže u avanture izvan označenih područja. Vrlo jednostavan dizajn i izbor boja privući će sigurno veći dio ženske populacije, ali i muške koji ne vole previše boja na svojim skijama, a privlači ih elegancija. Jedna od glavnih tehnoloških karakteristika je Torque turning (slika desno) zbog kojeg su modeli dobili TT oznaku u imenu. To je tehnologija koja bi trebala povećati otpor skije na uvijanje, a zadržati ga u razumnim granicama spram savijanja. Head je to pokušao učiniti provodeći kroz skiju tzv. stabilizatore - "trake" od metalne legure integrirane u strukturi i provedene kroz cijelu skiju. TT80 je, za razliku od ostalih modela iz iste serije, ojačan sandwich konstrukcijom, koja skiji daje neophodnu čvrstoću. Tu su još i baza skije napravljena po natjecateljskoj tehnologiji Power rail pro i naravno Head Power 11 vezovi.

Iako možda spada u kategoriju skija za sve terene, kod ovog modela na prvi pogled je jasno da je namijenjen više skijanju po stazama. Prvi dojam je izuzetna lakoća skije, čak u nekim trenucima djeluje možda i prelagano. No velika prednost ove skije je što izuzetno dobro trpi odstupanja od osnovnog skijaškog stava i prebacivanja težine naprijed ili natrag, što će mnogi rekreativci jako cijeniti. Pojednostavljeno, ako se desi da u vožnji "zaplivate" na repovima, ova skija vas zbog toga neće kazniti. Iako je to svakako nekada prednost, mogli bi reći da je i svojevrsna mana jer ne tjera skijaša da se postavi u pravilan položaj.

Premda je skija lagana, relativno dobro drži podlogu zahvaljujući svojoj konstrukciji i rubnicima.  Torque tehnologija pomaže, u odnosu na prijašnje modele, u prebacivanju skija na rubnike kod izvođenja zavoja, iako moramo priznati da to još nije idealno. Prilikom ulaska u zavoj TT80 i dalje ide malo sporije i potrebno je uložiti dosta truda i raditi s njom. No jednom kada krene u zavoj onda tu priča završava, jer ujednačenim pritiskom skija skijaša vodi do kraja i omogućuje lagani izlazak iz samog zavoja. Iako je radius relativno malen za ovu vrstu skija, nemojte očekivati da ćete kratke zavoje i brzo vijuganje raditi jednako kao i s nekim slalom modelom s istim radijusom, dok u srednjim i dužim zavojima skijaš može bezbrižno uživati cijeli dan.

-.--.-Prilikom skijanja po hupserima i razrovanom snijegu TT80 pokazuje još neke prednosti. Zbog svoje lakoće i "nezahtjevnosti" jako se lagano da kontrolirati u takvim uvjetima. Malo agresivnijom vožnjom skijaš može krotiti sve vrste hupsera na stazi pa tako i one tvrde.  Sami gabariti skije su takvi da već vrh skije sam prelazi preko hupsera i olakšava kretanje po njima. Slična stvar se događa i prilikom skijanja po razrovanom snijegu.

Što se tiče skijanja u dubokom snijegu, moramo naglasiti da ovo nije skija namijenjena za to, no povremeni izlet u "netaknuto" TT80 može solidno podnijeti. Malo vise truda i rada  - i ništa nije nedostižno.

Head Icon TT80 je vrlo dobra rekreativna skija koja će zadovoljiti srednje i bolje rekreativce koji vole istraživati sve dijelove planine, a najviše koriste staze. S njom bi podjednako mogli biti zadovoljni i skijaši i skijašice, no dijelu boljih rekreativaca sigurno će u ovom modelu nedostajati "ono nešto", pa takvima sugeriramo da zavire među jače pripadnike Head skija 2011.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 176569
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr