OPREMA

»

SKIJE

02.11.2005.      

Autor: Goran Razić 

Head i.SL - world cup (05/06)

Natpis World cup već sam za sebe puno govori, a ako to nije dovoljno onda je tu izgled skije, tj. njena konstrukcija. Za one koji ne vjeruju vizualnom dojmu, neka probaju Headovu perjanicu i sami se uvjere.

Testirani model: 160 cm - r 11,3m
Sidecut: 115 - 62 - 99
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm.

Sandwich sidewall, 13 mm race plata s visokom klasom vezova te race tune zasigurno će i najnevjernije uvjeriti da je riječ o posebnoj skiji. Tvrdoća ovog slalom modela je zaista respektabilna, kako torzijska, tako i fleksijska, a brzina ono što baca osmijeh na lice.

Headov SL model potpomognut je s već poznatom Intelligence tehnologijom koja se brine za što bolju prilagodbu terenu ispod skije, a tu je i nova "Liquidmetal tehnologija" koja se brine za što brže i preciznije promjene smjera te ulaske i izlaske iz zavoja. SL je stvoren isključivo za jurnjavu uređenom stazom, ostale stvari ne priznaje i nikako nije za bilo koju vrstu kompromisa. Skija najviših natjecateljskih odlika odlično se ponaša na tvrdoj stazi na kojoj ne popušta niti nakon podosta "mučenja". Tek pred kraj dana rubnici pokazuju zamor i počinju popuštati, no ono što se prije toga događa na stazi svakako je vrijedno spomena.

Prebacivanje s rubnika na rubnik događa se munjevito, neravnine gotovo da i ne postoje jer ih Head svojom masom i snagom prolazi gotovo neprimjetno. Vožnja u spustu ravno prilikom veće brzine pomalo je riskantna, jer skija svojom tvrdoćom i postraničnim lukom voli zastraniti, no kvadriceps s malo više snage i protiv toga će naći lijeka.

Dinamički paralelni zavoji se daju odvesti s nešto manje utrošene energije, a razlog tome je što za zavoje takvog radijusa nije potrebno skiju pretjerano tjerati na rubnike. Kod slalom vožnje situacija je sasvim drugačija. Radijus od 11,3 m te spomenuta tvrdoća skije zahtijevaju veliku snagu i tehniku ili pak inerciju kako bi sigurno i brzo odvezli zavoj spomenutog radijusa, u tom segmentu bi tehnički slabiji skijaši i oni manje mase mogli ostati oštećeni.

Raskvašeni i mekani snijeg je velika nepoznanica ovoj skiji. Koliko god se trudili solidno voziti po takvim uvjetima, skija nas konstantno podsjeća za što je namijenjena i to treba poštovati.

Rezime bi bio da je skija namijenjena za skijaše iznad 70 kg, vrlo dobrog, pa čak i odličnog tehničkog znanja te solidne fizičke pripreme. Naravno, kompenzirati se može uvijek, no u tom slučaju pravo zadovoljstvo vrlo lako bi moglo izostati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 235220
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr