OPREMA

»

SKIJE

24.01.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Nordica Dobermann GS 12 (03/04)

Perjanica ponude Nordice u sezoni 03/04 uvijek je privlačila poglede. S obzirom da skije dizajnerski zaista izgledaju odlično, nameće se pitanje jesu li skije toliko dobre koliko su i lijepe?

Testirani model : 175 cm, r = 19 m
Sidecut : 107-64-87
Dostupne visune : 175, 185 cm

Jedini mogući odgovor na pitanje iz podnaslova je testiranje. Skije pod noge i niz planinu i brzo stiže odgovor na sve nepoznanice. Još ako imate mogućnosti testiranja na raznolikoj podlozi i terenima, tko sretniji od vas.

Nordica je prošla zaista opširan test, u svim uvjetima i pod povećalom nekoliko vozača. Pročitajte što smo na kraju zajednički zaključili.

Na prvi pogled dimenzije skija ne djeluju ni po čemu različite od dimenzija ostalih modela u ponudi. Brojke od 107-64-87 pokazuju da vrh i struk skije imaju dimenzije vrlo slične slalomskim modelima, ali je rep nešto uži što utječe na teži izlazak iz zavoja od slalomskih modela. No, iskusniji skijaši uspjet će uz nešto veći utrošak mišićne energije uspjeti i napraviti male zavoje. No i smo ime upozorava na takav karakter jer GS (giant slalom) najavljuje da se radi o ozbiljnom modelu, za ozbiljnog skijaša. Po hupserima skija nije baš kao na domaćem terenu, ali bez problema sluša iskusnijeg i snažnijeg skijaša. Ali zato je skija na uređenoj stazi i ledu kao kod kuće, drži fenomenalno, poput tenka bez velikih vibracija jednostavno leti po pisti, za carving na uređenim pistama neće iz vas doslovno iscijediti zadnji atom energije. Zavoji većeg radijusa su joj u krvi i kad skiju stisnete na podlogu, dozvoljava da je vodite kud vas volja.

Iako je skija race kategorije, što dodatno potvrđuje i vertikalni postranični zid, niti torzijski niti longitudinalni flex indeks nisu nesavladivi, pri jakom pritisku skija se lijepo savija i radi svoj zamišljeni luk bez problema. Pritom i oprašta pogreške, no nikako nije materijal za početnika, kojeg će ostaviti bez kondicija već nakon prvog ozbiljnijeg spuštanja niz stazu. Skija je vrlo dobra i pri tzv. glajtanju, u pravocrtnoj vožnji, no budite svjesni činjenice da je ovo skija kojoj je ipak primarna namjena vožnja na rubnicima. Prebacivanje s rubnika na rubnik je glatko ako govorimo o nešto većim zavojima, dok je nešto pasivnija kad se radi o malim zavojima. Ako je uspijete dignuti na rubnike i uživat ćete u pravom osjećaju carving zavoja sa oštrim tragovima u snijegu. Ako pak još uvijek niste skroz carving orijentirani, pa malo miješate pristupe, ne brinite i u takvom slučaju ova će se skija pokazati pouzdanom.

Na dubljem snijegu je skiju nešto teže voziti, jer tone zbog svoje težine i nerazmjera u dimenzijama vrha i struka te repa, pa često dolazite u situaciju da vas baca u zadnji položaj tako da stalno zahtijeva stiskanje vrhova, pa je za freeride vožnju preporučujemo samo iskusnijima.

U sezoni 03/04 s tim skijama standardno su dolazili odlični Markerovi vezovi.

Općenit je zaključak da je skija izvrsna, odličan izbor za jače rekreativce i one sportski orijentiranije koji vole brzinu stabilnost i nešto veće zavoje. U jakoj konkurenciji desetak kvalitetnih modela skija ova je skija odnijela nagradu Reviewer's choice, Flachau 2005. ispred Atomic SL 11M, Dobermann SL itd.....

Želite li ovakvu skiju kupiti, samo kao mala informacija da Nordicu u Zagrebu drži samo trgovina Sport 4 sport u Teslinoj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 232463
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr