OPREMA

»

SKIJE

31.07.2008.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693  

Nordica Dobermann Spitfire (08/09)

Kao i kod većine drugih proizvođača i kod Nordice je zadnjih sezona primjetan svojevrstan pad u broju tehnoloških inovacija, tj. ova sezona prolazi u znaku zatišja pred buru, koja se pojavljuje svakih nekoliko sezona ponekim značajnijim novitetom.

Testirani model: 170 cm, r = 14 m
Sidecut: 122-70-105
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178

Nove Spitfire-ice tako uglavnom čine već provjerena konstrukcijska rješenja i materijali. Konstrukciju čini  Full Twin V Active TI sistem, kojeg čini jezgra sastavljena od kompozitnog drva ojačanog slojem titana. Konstrukcija  s gornje strane završava s dva izražena hrbta, koji dodatno osiguravaju adekvatan pritisak na rubnike skije.

Na nju se već tradicionalno veže XBi sistem (X-BALANCE SYSTEM INTEGRATED) integracije vezova. Riječ je o Markerovom sistemu vrlo sličnom Fusion sistemu kod Elana ili Railflexu kod Tyrolie koji je zadužen za bolju ravnotežu, odnosno zadržavanje težišta skije u centru prilikom naginjanja naprijed-nazad što rezultira konstantnijim prianjanjem skije uz podlogu te lakšim i bržim prebacivanjem s jednog na drugi rubnik.

Spitfire model postoji u crnoj i bijeloj varijanti (koji su istovjetni po konstrukciji, sistemu integracije vezova, side cut-u , dužinama i radijusima, a jedino se razlikuju po vezovima. Na crnu varijantu ide N PRO 2S XBi CT 3,5-12, a na bijelu N EXP XBi CT 3-11.

Testirana bijela varijanta djeluje otmjenije i finije. Njena jednostavna i efektna crveno-bijela kombinacija ploha s tek malom dozom crnih linija daje jedan talijanski "race" štih ala Ferrari. Pravi talijanski šminkerski trkaći bolid! Kao i kod drugih proizvođača race klasa i ovdje najviše ostaje privržena tradiciji i jednom klasičnom izrazu - nakošeni bezserifni verzalni fontovi i dinamične linije dominiraju gornjom plohom skije.

Što se skijaških performanci tiče u ovom je slučaju sportsko-šminkerski pakung posve opravdan. Doberman klasa najviša je dakle, race klasa Nordica skija. Spitfire unutar te klase igra ulogu allround playera, koji pokriva srednju gamu radijusa i duljina skija (R12-15,5, duljina 154-178). I doista, skija se, sukladno očekivanjima, jednako dobro ponaša i pri zavojima većeg i pri zavojima manjeg radijusa. Nije teška za laganu vožnju i tiho klizanje po rubnicima na blažim terenima, ali je i vrlo živahna i borbena u dinamičnim zavojima. Krasi ju dakle iznimna elastičnost koja u kombinaciji s malom težinom i relativno laganom fleksijom pruža široki spektar mogućnosti izvedbe zavoja na ispeglanim stazama i to za širok raspon težinskih kategorija skijaša.

Moramo ipak dodati da je na ledu filing nešto lošiji i nemamo dojam da ova lagana i poletna skija pili podlogu jednakom sigurnošću i preciznošću kao neki tvrđi i teži modeli. Testirali smo ju i na razrovanom i bljuzgastom popodnevnom terenu gdje se je pokazala sasvim solidnom iako je staza definitivno njen prirodni okoliš. Ipak, valja biti na oprezu ukoliko se s njome nađete na većim hupserima gdje vas, zbog nešto manje stabilnosti i tendencije da se vrlo snažno ispravlja po savijanju, može lako izbaciti iz sedla ukoliko na tren izgubite kontrolu.

U svakom slučaju Doberman Spitfire spada u solidnije all-pist race skije na tržištu i preporučljiva je svim skijaškim šmekerima koji vole pod nogama imati polivalentnu i borbenu race skiju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 114412
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr