OPREMA

»

SKIJE

24.08.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Fire Arrow 74 (12/13)

Mladolikog izgleda i izvrsnih karakteristika za slabije skijaše, ova skija pruža sve ono što jedan rekreativni skijaš može poželjeti.

Testirani model: 172 cm, r = 14,5m
Sidecut: 126-74-109
Dostupne visine: 156, 164, 172, 180 cm


-.--.-Fire Arrow serija, od ove godine broji ukupno sedam modela skija. Mi smo imali priliku testirati najslabiji univerzalni model ove serije - Fire Arrow 74. Na početku da odmah razjasnimo u koju kategoriju ova skija pripada; iako ju proizvođač svrstava među allmountain skije, gdje bi omjeri skijanja na i izvan staze trebali biti oko 50-50%, ili samo malo više u korist uređene staze, Arrow 74 ponaša se totalno drugačije. Po našem sudu, ovo je skija 80% za jurcanje po uređenim stazama, no naravno, izvan nje vas neće ostaviti "kratkih rukava". Krenimo redom:

Kako je Nordica odavno poznata po upečatljivom i šarolikom dizajnu to nije izostalo niti ovaj puta. Kada bi išli detaljno opisivati dizajn, trebalo bi nam dosta redaka, pa zbog toga ćemo se zaustaviti na tome da je kod dizajna Arrowa 74 prevladala narančasta boja s plavim znakom Nordice te hrpom šarenila od crne, žute i još nekoliko drugih boja. Inače, dizajn je vrlo "cool", što bi prvenstveno moglo privući mlađe skijaše.

Od tehnoloških rješenja koja su korištena prilikom izrade, treba svakako izdvojiti Full Cam Rocker i to je ono što čini razliku između allmountain modela i našeg dojma on-piste skije. Naime, Full Cam je u Nordici verzija rockera s malim uzdignućem vrha i još manje repa, te nezaobilaznim središnjim uzdignućem, takozvanim mostom. Baš to je karakteristično za skije koje su većinom orijentirane prema uređenim stazama, jer uvelike olakšava plovljenje preko sitnih nakupina snijega te lagano ulazi u zavoj, ali u dubokom snijegu ne prolazi baš sretno.

Na stazi je ovu skiju prava uživancija voziti. Lagana, prilagodljiva i okretna, samo su neki pridjevi koji se mogu pripisati spomenutom modelu. Pri normalnoj brzini skija ne podrhtava i jako se lijepo i tečno prebacuje iz zavoja u zavoj. Na trenutke smo se osjećali kao u kućnim papučama, a osjećaj kao da ju znamo 100 godina je bio još prisutniji. I zaista, kod Nordicine "Vatrene strijele" skijanje je zaista lakoća.

Niti promjena ritma, skok preko hupsera ili pak vožnja unazad nisu predstavljali nikakve probleme. Led joj nije baš veliki saveznik, no dok su oštri rubnici i taj problem nije toliko primjetan. Na zahtjevnijem terenu većih problema s njom ne bi trebalo biti, no neku preveliku čvrstinu ili tvrdoću ne očekujte. Jednostavno, s ovom skijom skijalište vam postaje dnevni boravak. Još jedan veliki plus, po našem sudu, je i dužina skije od 172 centimetra, što u kombinaciji s manjom težinom predstavlja izvrstan spoj.

U duboki, razrovano ili iskijani snijeg uletjeli smo puni samopouzdanja, a izletjeli bez njega. Naime, bili smo uvjereni da skijamo na allmountain skiji koja cijelo vrijeme gleda kako će zbrisati izvan staze, no u tom segmentu smo se malo razočarali. Skija se cijelo vrijeme bori da ispliva na površinu. Dakako, ona ide i prolazi, ali cijelo vrijeme morate biti koncentrirani i lijepo s njom raditi kako bi skijanje bilo ugodno. Čim bi na trenutak dohvatili tvrdu podlogu, osmijeh nam se vratio na lice.

U usporedbi s ostalim testiranim allmountain skijama, ovaj model spada među uže pripadnike klase, a ujedno ga krasi i nešto manji radijus, što svakako može biti plus na stazi, a minus izvan nje. Svakako treba spomenuti kako jedan model ispod najjačeg Fire Arrow 84 u ovoj seriji ima iste dimenzije na visini od 172 centimetra, odnosno Sidecut kao i testirani model, no razlika je u tvrdoći pa ju treba uzeti u obzir prilikom testiranja i eventualnog odabira.

Okretnost, mladolikost, preciznost i zabava, sve je ono što vam ova skija neće uskratiti. Fire Arrow 74 po našem je sudu idealna za dobre rekreativne (mlađe) skijaše, koji ne zahtijevaju ekstremne performanse od skije, nego žele ugodnu i oku atraktivnu skiju pogodnu za cjelodnevno "frajerisanje" po skijalištima.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 26. prosinca 2012.   12:59h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Skije testiramo jednom godisnje. Odabir skija za test vrse distributeri opreme prema nasim zeljama i naputcima. No konacni odabir modela je na njima. Buduci da u jednoj klasi gotovo u pravilu testiramo samo jedan model osobno sumnjam da cemo nakon modela 74 testirati i 84. Najcesce je rijec o vrlo slicnim skijama koje razlikuje samo tvrdoca.
  • Objavljeno: 26. prosinca 2012.   12:21h

    Član od:
    27.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pozdrav ekipa, da li možete testirati skije NORDICA FIRE ARROW 84 EDT Evo XL CT?

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 174715
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr