OPREMA

»

SKIJE

04.07.2011.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol 8 SL Slantnose (11/12)

Druga po jačini Race komercijalna skija, ugledala je svoje svijetlo dana na testu. Rossignol 8 SL, ugodno je iznenadio svojom lakoćom upravljanja i preciznošću u zavoju.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 124-70-112
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175 cm
-.--.-

 

-.-Goran Razić-.-Rossignolu u Race klasi skija, možemo reći, publiciteta nikada nije nedostajalo. U prvom planu svoje mjesto je pronalazio već naširoko poznati model, ujedno i najjači u rekreativnoj Race klasi, Rossignol Radical 9 SL. Svojom popularnošću pomalo je bacio u drugi plan modele koji se nalaze tik iza njega. Uvjetno rečeno slabiji brat ove skije zove se Rossignol 8 SL Slantnose i upravo je on taj koga smo na testu imali prilike staviti na pance i osvjedočiti se što zaista nudi skijašu.

Uvjeti za testiranje bili su iznimno dobri s obzirom na namjenu ove skije. Pod Rossignolom 8 SL nalazila se tvrda staza. Mogli bismo s reći ledeno-snježnim dijelovima koji su tog jutra bili pravi testni poligon i ispit izdržljivosti za ovaj race model.

Valja spomenuti kako je 8SL izgledom i dizajnom identičan modelu 9SL, no razlika je ipak vidljiva, ali jedino u boji grafike na skiji. Dizajnerska šara koja se nalazi na lijevoj strani skija, te veliko slovo R na vrhu, na ovom su modelu upadljive narančaste boje. U katalogu za  sezonu 11/12 možemo primijetiti kako narančasta boja sve više prevladava na Rossignol modelima skija.

Naravno, tu je i dalje Slant nose tehnologija koja se nalazi i u samom nazivu ove skije, no to nije ništa drugo nego asimetrično završen vrh skije, čija bi konstrukcija za 15-ak posto trebala olakšati vrh skije, čineći tako skiju još bržu u prijenosu sila skijaša na podlogu, dok je istovremeno težište skije, zbog drugačijeg omjera mase, sada pomaknuto više prema unutarnjim rubnicima čineći slalom vožnju još dinamičnijom.

Sidecut testirane skije visine 165 cm je 124-70-112, koji po kataloškim podacima na stazi omogućava radijus od 11 metara, dok je na skiji napisano 12 metara. To može pomalo zbuniti skijaša, a točnu informaciju na skiji gotovo je nemoguće ocijeniti. Skije su vizualno ugodne oku, a nakon nošenja na ramenu te nekoliko metara prehodanih s njima na nogama, shvatili smo kako nisu niti suviše teške, što je svakako jedan plus za race skiju.

Skija od samog početka odiše lakoćom i brzinom. Nakon prvog spusta stekli smo dojam lagane skije željne brzine i, nazovimo to tako, "pravog skijanja", što smo joj u konačnici i priuštili. Skija traži dosta brze, jake i dinamičnije kratke zavoje, gdje njena uloga u potpunosti dolazi do izražaja. Kroz svaki zavoj skija prolazi mirno, bez nepotrebnih trzaja i nemirnoća.

Rubnici svoju ulogu odrađuju bez greške, skiju vode točno gdje skijaš zamisli i tako pružaju osjećaj sigurnosti na tvrdoj stazi. Njeno popularno zvano "izbacivanje" iz zavoja poprilično je smanjeno, zbog njene ipak odmjerene tvrdoće, pa tako vrlo rado i oprašta sitne pogreške.

-.-Goran Razić-.-Rossignol 8 SL nije toliko tvrd kao 9 SL, ali svakako nije ni "mačji kašalj". Ukoliko se previše opustite, lako bi se mogli pronaći u "neobranom grožđu", što ukazuje na činjenicu kako ova skija ipak traži neko skijaško predznanje.

Rossignol 8 SL Slantnose svoju primjenu pronalazi među skijašima koji žele upoznati svijet kratkih slalom zavoja, no još se s time nisu previše susretali. Skija nudi idealan omjer težine, mekoće i upravljivosti, što će dobar skijaš svakako prepoznati već u prvom kontaktu s njom. Nemojmo zaboraviti kako je ovo slalom skija te iako je slabiji model, još uvijek traži dobar rad koljena i izdržljivu muskulaturu nogu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. listopada 2011.   23:17h

    Član od:
    04.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, ISTRA

    Zanimljive skije svakako ih moram oboje (9SL,8SL) probati ove sezone.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244134
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr