OPREMA

»

SKIJE

17.06.2008.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol 9X WC Oversize (08/09)

I ove godine smo dobili priliku testirati jedan od najjačih Rossignolovih race modela, Radical 9X World Cup Oversize.

Testirani model: 170 cm, r = 17 m
Sidecut: 124-80-112
Dostupne visine: 160, 170, 180 cm

Već petu godinu u nizu Rossignol eksploatira Oversize seriju. Ovoga puta s nekoliko novosti vrijednih spomena. I dalje su tu neke već viđene tehnologije, ali i neke nove; VAS sistem za ublažavanje vibracija kao i Dualtec sistem za bolje prianjanje skije uz podlogu. Naravno, sve upotrebljene tehnologije su usavršene i poboljšane u odnosu na prijašnje. No tu je i novost poput Rectangular sandwich constructiona. Ovogodišnje skije dolaze u popularnoj "sendvič tehnologiji" te s vertikalnim postraničnim zidom, što bi trebalo doprinijeti boljim performansama. Za vrhunske perfomance skije tu je Oversize koji nam daje idealan sidecut u odnosu na radijus i visinu skije. Oversize od ove sezone dolazi s iznimno izraženim i doista nesvakidašnjim dimenzijama od 124-80-112. Navedeni podaci bili su dostatni kako bismo ovdje pisali o najširoj veleslalomskoj skiji na tržištu (!). Zanimljivo je kako i slalom i veleslalom skije imaju istu širinu vrha i repa, a jedina bitna razlika, koja ujedno donosi i drugačiji radijus, je širina struka. Tu su i Axial TPI2 vezovi sa skalom od 5 do 14. I dalje 9X ima nešto manju masu nego natjecateljski modeli ostalih proizvođača.

U čemu je glavna razlika u usporedbi s dosadašnjim modelima? Najveću razliku smo osjetili u tvrdoći skije. Izgleda da je Rossignol konstrukcijski izmijenio ovaj model jer skija ima iznimnu torzijsku čvrstoću i to usprkos velikoj širini struka. U kombinaciji sa smanjenom masom skija se izvrsno prilagođava svim podlogama. Kod prijašnjih modela, iako su i oni bili torzijski čvrsti, malo teži i agresivniji skijaši bi imali problema na tvrđim podlogama jer bi, zbog velikog pritiska, dolazilo do okretanja skije te proklizavanja, no to više nije slučaj. Na kakvoj god podlozi da se nađete, s ovom skijom ćete zadržati smjer. Prednost smanjene mase je izražena na mekanijim terenima gdje se skija neće "zabijati" već će lagano ploviti. No to joj može biti i mana jer na neravnim i grbavim terenima jednostavno prelazite preko neravnina što vas može izbaciti iz ravnoteže.

Već smo napomenuli da su najveće promijene izvršene kod Oversize tehnologije odnosno na gabaritima skije. 80 mm širine u struku skije, što je do sada neviđeno na veleslalomskim modelima, u kombinaciji s radijusom od 17 metara  daje vam nevjerojatnu stabilnost i preciznost (podatak o radijusu 15m na 170cm u katalogu odudara od stvarnih podataka na skiji, op.a.). Osjećaj kontrole prilikom izvođenja dinamičkih odnosno veleslalomskih zavoja, koji je ionako bio izvrstan, još je poboljšan. Prebacivanje skija s ruba na rub se izvodi s nevjerojatnom lakoćom kao i promjena radijusa zavoja i to uz minimalan utrošak snage i energije. Izostanak većih podrhtavanja pri većim brzinama kao i proklizavanja na ledenim podlogama dati će vam dodatnu sigurnost, stoga lako možete izgubiti dojam brzine, a samim time i smanjenu mogućnost kontrole.

Radijus od 17 metara ostaviti će vam mogućnost brzog vijuganja ali uz velik i nepotreban trošak energije. Ukoliko se nađete u dubokom snijegu, zbog mase i širine ćete lakše upravljati nego s nekim drugim veleslalomskim modelom no imajte na umu da skije nisu namijenjene za takve pothvate.

S dodatnim povećanjem torzijske čvrstoće kao i promijenjenim gabaritima Radical 9X Oversize WC je postala skija koja će zadovoljiti sve ljubitelje natjecateljskog skijanja. Od onih koji to tek postaju pa do iskusnih natjecatelja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142939
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr