OPREMA

»

SKIJE

02.07.2012.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin, 
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol experience 88 (12/13)

Osvježeni dizajn i poznate tehnologije čine ovaj model zlatnom sredinom tržišta allmountain skija. Dobrim voznim karakteristikama Experience 88 ne jamči samo novo iskustvo u skijanju, već zadovoljstvo skijanja za svakog iskusnog rekreativca.

Testirani model: 178 cm, r = 16,5 m
Sidecut: 135-88-124
Dostupne visine: 162, 170, 178, 186 cm

-.--.-
Rossignol je odlučio slijediti put ostalih proizvođača, pa tako nudi dvije vrste allmountain skija. Uz Pursuit, kao nasljednika popularne Zenith serije, namijenjene uglavnom za uređene staze, još od prošle godine pojavila se serija Experience kao punokrvna allmountain serija u kojoj su dodana obilježja freeride modela.

Povratne informacije bile su odlične, pa se i ove godine ta tradicija nastavlja. Ponudu Experience serije čine osnovni modeli 78, 83, i 88 koji dolaze u dvije varijante: sa TPX integriranim vezovima ili bez njih, te najjači model 98 s dodanim titanijskim ojačanjima u sendvič strukturi.

Testni model Experience 88 TPX predstavlja sredinu ponude i u kombinaciji s Axium 120L TPI2 vezovima dolazi s integriranom fleksijskom pločom (Twin pulsion X) ispod veza koja povećava torzijsku krutost i omogućava lakši prijenos sile na rubnike. Dizajn i konstrukcija skije ostali su nepromijenjeni od prošle godine, no ipak mala razlika uočljiva je kod vrha i repa koji su istaknuti crnom bojom dok je ostatak skije u stiliziranom laminatu drva.

Tradiciju svih Rossignolovih modela nastavlja i prepoznatljiv plavi logotip tvrtke na vrhu skije te oznake najvažnijih primijenjenih tehnoloških rješenja poput Auto turn, Cascade tip i TPX systema. Najinteresantnije rješenje svakako je Auto turn (30% rocker – 70% camber), gdje su vrhovi i repovi odignuti baš kao kod freeride modela, a obzirom na širinu struka od 88 mm i kompozitnu sendvič strukturu, proizvođač navodi kako je skija 50% za uređene, te 50 % za neuređene staze.

Obzirom na popriličnu masu u ruci i radijus od 16.5 m, dvostruki rocker unio je osjećaj živosti i lakoće upravljanja skijom. Posebno je dojmljiva upravljivost i osjećaj za rubljenjem pri malim brzinama što je karakteristično slalom modelima. U pravocrtnoj vožnji skija je zadovoljavajuće stabilna što daje osjećaj sigurnosti i omogućuje skijašu bezbroj kombinacija zavoja. Izvođenje paralelnih zavoja je glatko bez nepotrebnih vibracija, a ukoliko se skijaš odluči na vožnju s manje otklizavanja neće požaliti jer rubnici odrađuju odličan posao.

Lakoća rubljenja i okretnost mogu se osjetiti pri bilo kojoj brzini, a masivnost i kombinacija kvalitetnih materijala u konstrukciji zaslužni su za vrlo dobru torzijsku krutost, ali i dobre povratne informacije koje ipak pružaju malu dozu energičnosti na izlasku iz zavoja. Obzirom na visinu testiranog modela od 178 cm, izvođenje kratkih zavoja je moguće, ali zahtjeva od skijaša dobru tehniku i popriličnu kondiciju jer ako skijaš pokaže i malo agresivnosti snage će brzo ponestati. Pri dinamičnoj vožnji dugim zavojima nedostaje joj preciznosti, a obzirom na odignuti vrh i rep nepažljiva kontrola prijenosa težišta baca skijaša iz ravnoteže. Popodnevno skijanje po mokrom i iskijanom snijegu bilo je pravi užitak, jer obzirom na širinu struka skija je plovna i odlično apsorbira udarce, a izvođenje vratolomija poput skokova i okreta neće predstavljati problem. Ipak treba naglasiti kako masivnost uzima dosta snage, pa će svaka agresivnija vožnja zahtijevati češće pauze.

U svakom slučaju, Rossignol je nastavio držati se teze kako nešto već provjereno ne treba mijenjati. Experience 88 TPX se pokazao kao odličan izbor za jako dobre rekreativce koji traže skiju za sve uvjete, ali i sve one kojima skijanje i jurnjava zaleđenim stazama nije u prvom planu. Mnoštvo tehnologija implementiranih u strukturu daju osjećaj sigurnosti i stabilnosti, te omogućuju i nešto lošijim rekreativcima da ne razmišljaju puno u vožnji već da se koncentriraju na usavršavanje skijaške tehnike. Pri tom treba naznačiti kako će budući vlasnici morati poraditi malo više na kondiciji kako već pri prvom spuštanju noge ne bi postale bolne i teške, premda je i to jedno iskustvo koje svaki skijaš mora osjetiti.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    • Recenzije

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 146063
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr