OPREMA

»

SKIJE

05.09.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin,
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Radical 9GS (13/14)

Volite duge zavoje, nabijene brzinom i adrenalinom, po uređenoj stazi i još k tome imate dovoljno snage i tehnike? Ako da, Rossignol Radical 9GS će biti vaš najbolji skijaški saveznik.

Testirani model: 174 cm, r= 17,8 m
Sidecut: 118-72-100
Dostupne visine: 162, 168, 174, 180, 186 cm

 

-.--.-Rossignolov najjači rekreativni veleslalom model konačno je došao na red za testiranje. Prijašnjih godina skije ovakvih gabarita plijenile su vrlo malu pozornost rekreativne skijaške nacije. Naime, svojevrsni 'boom' koji su izazvale kratke carving skije, ponajprije zbog laganog izvođenja zavoja bez prevelikog utroška energije, polagano je popustio. Odnosno, takve skije su po malo počele ostavljati svoj danak na koljenima skijaša.

Rossignolov 'veleslalomski trkač' za sezonu 13/14. sastavljen je u cijelosti s drvenom jezgrom ojačanom slojem titana, dok je u vrhu skije prisutna Cascade tehnologija koja u vrhu nudi različitu dužinu slojeva drva i titana što povećava fleksijsku mekoću skije u vrhu, ali istovremeno zadržava odlične rezultate kod uvijanja skije. Zanimljivo je kako skija nema implementiranu Rocker tehnologiju, koja je pak prisutna u gotovo cijeloj klasi osim na ovom modelu. Još zanimljivije je i to što je Rockerom obuhvaćena i najjača FIS WC linija skija, ali ne i ovaj rekreativno-natjecateljski veleslalom model.

Osim 'Cascadea' 9GS već tradicionalno donosi 'Oversize' geometriju nešto šireg struka skije, a koji bi trebao popraviti vozne osobine i stabilnost skije, dok su slojevi skije spajani u već dobro poznatu sendvič-konstrukciju.

Testirani Rossignolov 9GS je punokrvni veleslalomski model te predstavlja savršeno napravljeni 'stroj', iz kojeg će maksimum znati izvući samo dobri i jako dobri skijaši. Skija ima jako usku primjenu, odnosno predodređena je isključivo za dobro pripremljenu stazu te će u bilo kakvim ne savršenim uvjetima biti podosta teško ukrotiva, ali i opasna po skijaševe noge.

Skija je namijenjena za skijaše koji većinom izvode duge zavoje te vole brzinu. U takvom načinu skijanja ova skija gotovo da i nema mane. Što je staza tvrđa, ova skija bolje 'grize'. Prebacivanje s rubnika na rubnik je tečno i ne odveć teško, što doprinosi još većoj dinamici i lakšem postizanju velike brzine.

Skija traži svojevrsno privikavanje na nju, no jednom kada ju dobijete pod svoje 'uzde' možete se prepustiti 'jurcanju'. Što su veće brzine i zavoji duži, to je ova skija ugodnija za skijanje.

Kratki zavoji nisu baš najbolja opcija, osim ukoliko vam nije bitno izvući iz skije maksimum. Kratki zavoji iziskuju velik utrošak energije, te će zbog kraćenja radijusa željenog zavoja povremeno doći i do neželjenih vibracija te ovakav način skijanja nije baš neka opcija za cjelodnevno skijanje.

Sve ovo vrijedi isključivo za tvrde i dobro uređene staze. No što ukoliko su uvjeti na stazi već oko podneva dosta loši, razrovani, stvorile su se grbe ili je pak na stazu pao svježi snijeg? Tada je potrebno puno improvizacije jer bi skijanje moglo postati određeni napor. Skija u takvim uvjetima 'propada' gdje god je moguće, a njena dužina smanjuje okretnost pa su promjene smjera znatno teže.

Rossignol GS svoje bi odabranike u skijaškom svijetu mogao prvenstveno pronaći kod učitelja skijanja, koji znaju što žele od skije, te također kod ostalih vrlo dobrih skijaša. Dakako, treba i spomenuti jednu činjenicu: niti veleslalom skije nisu, naime, više ono što su nekada bile te su uz implementirane tehnologije, poput Cascade tipa, ponegdje i Rockera, ali i sve manje težine (par skija teži 4,1 kg, nap.a.) ovakve skije sve sličnije najjačim allround modelima sličnih gabarita.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 203268
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr