OPREMA

»

SKIJE

06.06.2005.      

Autor: Goran VukelićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin tel. +386 1 560 50 56 

Rossignol Zenith Z5 i Z9 ti (05/06)

Dva predstavnika Rossignolove više rekreativne klase za sezonu 2005/06 našla su se na usporednom testu. Koliko su zbilja različiti i kome su namijenjeni, pokušat ćemo odgovoriti u sljedećih nekoliko redaka.

Testirani model : 170 cm @ 15 m
Sidecut : 126 – 74 – 105
Dostupne visine : 154, 162, 170, 176 cm

Smještena između serija Open i Oversize, Rossignolova Zenith serija trebala bi svojim modelima ispuniti želje rekreativcima naklonjenima nešto dinamičnijoj vožnji, željnih pokoje avanture izvan granica staza te ih zadovoljiti sve do trenutka dok ne odluče prijeći na race Oversize modele.

Na testu su bila dva predstavnika navedene serije, Zenith Z5 (lijevo) i njegov stariji brat, Zenith Z9ti (desno). Na prvi pogled skije su dizajnom prilično slične i neiskusno će ih oko lako zamijeniti. Osim naziva razlikuju ih jedino crveno obojani elementi na Z9ti. Identičnog sidecut-a, ova se dva modela razlikuju prvenstveno po težini i tvrdoći, dakle onome što je upakirano ispod privlačne vanjštine.

Malo o tehnološkim značajkama Zenith serije... Ovdje se ističe H-konstrukcija skije koja je preko IPS Zenith standarda vezana uz Twinpulsion ploču. Što sve to znači? Pojednostavljeno, skija se počevši od vezova (optimalan izbor je Rossignolov Axial vez) preko integrirane ploče pa sve do rubnika zahvaljujući gore navedenim tehnološkim značajkama ponaša kao jedinstvena cjelina vezana uz pancericu skijaša. Pritisak se sa pancerice kroz cijeli vezani sistem prenosi na bridove skija olakšavajući prebacivanje s rubnika na rubnik. Sve ovo omogućava lakše ulaske u zavoj, bolje prianjanje rubova u zavoju te stabilnost i odziv repova skije u snijegu. Osim navedenog, tu je i VAS (Vibration Absorption System) na prednjem i stražnjem dijelu skije čija je zadaća prigušenje vibracija i veća udobnost u vožnji.

Kakve su skije u vožnji? Prvo Z5... Na uređenim stazama besprijekorno se ponašaju, sportskije nastrojeni rekreativci u njima će naći idealnog suputnika za nizanje brzih, srednje širokih zavoja. Zahvaljujući tome što se poradilo na stabilnosti repova skije, moguće je i nanizati nekoliko kratkih zavoja bez straha od neugodnih posljedica po ravnotežu. Skija se dade precizno usmjeriti kroz hupsere nastale na stazi krajem dana, a tu je i od velike pomoći već spomenuti VAS sistem. Zahvaljujući nešto širem struku skija bi trebala biti pogodna i za pokoji offpiste izlet. Na ledu ju je potrebno nešto jače stisnuti te će vas, iako uz primjetnije vibracije, dovesti do dna.
Što može model Z9ti? Ukratko – sve što i Z5, samo još i bolje! Z9ti je tvrđi model, kako mu i ime kaže u konstrukciju je dodano nešto titana. Dade se jače "nagaziti" na snijegu, manje vibrira i prilično se brže vozi. Primjereniji je skijašima jače konstitucije, sa više snage u nogama, te željnima brzog spuštanja dobro utabanim stazama. Nakon što ovladate ovim modelom još vas korak dijeli od Rossijeve race kategorije.

Za kraj, topla preporuka Rossignolove Zenith serije svim rekreativcima koji žele pouzdanu i sigurnu allround skiju koja se dade živahno voziti i koja će ispuniti niz različitih zadaća postavljenih pred nju neovisno o terenu. A najbolje od svega, niti koljena vam neće klecati od pretjeranog umora na kraju dana.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 209195
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr