OPREMA

»

SKIJE

10.06.2013.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon 24 Hours Max (13/14)

Pomlađeni Salomonov model za uređene staze na tragu je uspješnih prethodnika.

Testirani model: 170 cm, r = 15 m
Sidecut: 120.2-72-103
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178 cm

 

-.-Goran Razić-.-24 Hours Max je novitet u Salomonovoj klasi skija za uređene staze u sezoni 2013/14. Riječ o pomlađenoj i unaprijeđenoj inačici prošlogodišnje perjanice 24 Hours serije, a Max, kako mu ime i kaže, i dalje stoji na tom istom, najvišem mjestu. Ispod njega su Pro i Sport verzije, slične geometrije, ali nešto olakšane.

24 Hours serija svoje korijene vuče iz filozofije popularne auto utrke 24 sata Le Mansa. Dakle, trebale bi to biti skije koje su izdržljive i brze, prikladne za cijeli dan na pisti. Dizajn se naslanja na već viđeni proteklih sezona u ovoj seriji, pa će neiskusno oko teško primijetiti da je ovo model za zimu 2013/14. Što se tehnoloških rješenja ugrađenih u 24 Hours Max tiče, tu se nije štedjelo. Puna drvena jezgra je ojačana duplim titanskim slojem, a sendvič konstrukcija daje naslutiti brzinski potencijal skije. Powerline Titanium je oznaka za aktivni sustav prigušenja vibracija koji se proteže sredinom skije. Za kraj, tu je i Carve Rocker, odignuti vrhovi skije koji olakšavaju ulazak u zavoj.

Kada se traži skija za uređen teren, Salomon se nekako zaobilazi. Vjerojatno je razlog tome što u Svjetskom kupu više nemaju tako izraženog manekena, a i Francuzi su se sami zadnjih sezona potrudili pojačati svoj imidž off-piste branda. Ne treba zato bježati od 24 Hoursa Maxa, dapače. U Salomonu još uvijek vrlo dobro znaju kako napraviti konkurentnu skiju za ispeglanu stazu, a brak s Atomicom je u tome samo pomogao.

Testirani je model vrlo dobra rekreativna skija koja traži angažman što premašuje prosjek. Doda li se "gas", počinje zabava u nizanju širokih zavoja koji teku kao po traci. Lako se prebacuje s rubnika na rubnik, intuitivno ulazi u zavoj i vrlo postojano drži pravac. Najviše veseli mirnoća, nema opiranja, pretjerane krutosti i prevelikog mučenja sa skijom. Sve zamisli skijaša prati poslušno pa nas to nagoni na pomisao da će biti idealan suputnik rekreativcima koji kroz koju godinu žele zaviriti i u Salomonov race department.

Kod užih zavoja ima nešto muke, no ona je vjerojatno manja s duljinama ispod testiranih 170 cm. U dva-tri navrata smo s njom preskočili oznake uz stazu i zabrazdili u dublji snijeg. Nije to bilo iskustvo kao sa Salomonovim glasovitim all-mountain modelima, no nekako smo uspjeli skijati. Ostaje dojam da za takve uvjete, nedostaje koji milimetar u širinu pri vrhu skije. U popodnevnom iskijanom snijegu i hupserima je vrlo korektna.

Salomon 24 Hours Max je dobar izbor za top rekreativce koji žele skiju za godišnji odmor na snijegu ili one nešto manje vješte/spremne što žele sigurnog suputnika do klase iznad. Traži nešto veći angažman, no to je još uvijek manje od sličnih konkurentskih modela pa bi zato njime mogli ovladati i lakši skijaši. A nastavi li Salomon s praksom minimalnih dizajnerskih promjena i u sljedećim sezonama, skija će ostati aktualna i "svježa" dugo nakon kupnje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223369
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr