OPREMA

»

SKIJE

29.07.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon Aeromax GT (09/10)

Rekreativci koji vole pojuriti uređenim stazama dobro će se snaći na Salomonovoj skiji.

Testirani model: 172 cm, r = 16.9 m
Sidecut: 114-71-98
Dostupne visine: 151, 158, 165, 172 cm

-.--.-Salomon, slavna francuska tvornica skija danas "pobratimljena" s austrijskim Atomicom, u sezoni 2009/10 za rekreativce koji preferiraju uređene staze je pripremila Aeromax seriju. Četiri modela (X, GT, Ti i S) trebala bi zadovoljiti različite stupnjeve znanja i vještine, a nama je pod noge dopao Salomon Aeromax GT, model tik ispod vrha klase.

Zvučnog imena, koje podsjeća na najbolje izdanke modela u automobilskom svijetu, GT plijeni dizajnom koji je na tragu željene agresivnosti i brzine ove skije. Kao i kod automobila ovaj gran turismo određuje niz tehnoloških skraćenica. U prvom redu to je 3D Sport Monocoque, tzv. šasija s naglašenim uzdužnim ramenima koja pridonose izravnijem prijenosu snage na rubnike. Skija je sazdana oko drvene jezgre (Woodcore) koja u sebi ipak ima i uključen određeni postotak umjetnih masa. Za pojačanu se krutost brine dodatni sloj titana (Ti). Vez je integriran u skiju poznatom Salomonovom Smartrak Control izvedbom.

Pozornost plijeni Variable Radius Management (VRM) – tehnologija izrade sidecuta skije na način da ona ima različit radijus od vrha do repa. Treba priznati da je ova značajka pomalo nemušto objašnjena i od samih Francuza, a, ruku na srce, čini se da je glavni razlog za njeno isticanje čisto marketinški. Naime, promjenjivi radijus je značajka kojom se trenutno voli hvaliti dobar dio proizvođača. Po VRM-u skija bi trebala imati promjenjivi radijus, što kod GT-a znači promjenu između 14, 16 ili 18 m radijusa. Neka sredina, koju ističe i katalog, je na početku članka istaknutih 16.9 m.

Puno bitnije je kako se Aeromax GT ponaša na snijegu, a tu nema zamjerke na francuski proizvod! Uređene staze, svoje prirodno stanište, GT će savladati suvereno, bez da skijaš i na trenutak pomisli na gubitak kontrole. Uži trag skije pomaže u brzom prebacivanju s rubnika na rubnik, pri čemu se ciljana klijentela ovog modela neće morati previše mučiti s torzijskom krutošću skije. Srednje dugi zavoji izvedeni s mrvicom agresivnosti niz dobro uređene crvene staze – to je ono u čemu ova skija oduševljava. Na ledenim plohama neće iznevjeriti, čvršći stisak rubnika tu rješava sve krizne situacije. Što se hupsera tiče, zahvaljujući užem tragu lako je naciljati skije između njih, iako niti pokoji skok preko nije nemoguće izvesti. Naravno, u "divljanju" ne valja pretjerivati, ovo je samo skija iz rekreativne klase. Za raskvašen ili dubok snijeg ipak preporučamo odlične Salomonove modele iz X-Wing serije.

-.--.-Aeromax GT je prvenstveno namijenjen sportski orijentiranim rekreativcima koji žele skiju kojom mogu pojuriti uređenim stazama, ali i opušteno se voziti kada "na naplatu" stigne manjkava tjelesna priprema pred sezonu. Tko redovitom godišnjem tjednu na snijegu voli pridodati pokoji bijeli vikend bit će vrlo zadovoljan ovom skijom. GT je tu idealan suputnik, miran u vožnji, s velikom dozom tolerancije na greške, a spremniji će skijaši ipak u njemu prepoznati sportsku notu. Poput gran turismo automobila i Aeromax GT je jednako upotrebljiv u svakodnevnoj vožnji, a pritiskom na papučicu gasa oslobodit će svoj puni potencijal.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243531
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr