OPREMA

»

SKIJE

22.07.2011.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon BBR 8.9 (11/12)

Novi Salomonov koncept skija još jednom je uzdrmao skijašku industriju, barem kada je riječ o inovacijama. Nakon velikog uspjeha Crossmaxa početkom 2000-ih godina te mega popularnog modela X Scream, Beber nam je ponudio novu skiju odličnih karakteristika.

Testirani model: 186 cm, r = 13,5 m
Sidecut: 147-88-110 cm (@176 cm)
Dostupne visine: 166, 176, 186 cm
-.--.-


-.-Goran Razić-.-Bernard Bertrand
, poznat kao Beber, svojim je i više nego uspješnim dizajnerskim radom u Salomonu ostavio neizbrisiv trag. Upravo je to jedan od razloga što novi Salomonov koncept nosi akronim poznatog dizajnera. 


Salomon BBR dolazi u dvije varijante; 7.9 i 8.9. Decimalni brojevi aludiraju na zaokruženu širinu struka skije. No ono što je prava revolucija ovih skije, koje su po prvi puta javnosti prikazane protekle sezone Svjetskog skijaškog kupa, kada su u manekenskoj ulozi krasile podij Kitzbühela u ruci Adriena Theauxa. Tada su svi vidjeli da je nešto neobično posrijedi. 

BBR donosi do sada neviđenu tehnologiju, imena V-Shape. Kako samo ime kaže riječ je o obliku slova "V". BBR konstrukcijski neodoljivo podsjeća na skije na vodi. Skija osim zašiljenog vrha nudi vrlo širok vrh, "normalan" struk te nešto uži rep. Istovremeno težište skije, zbog centralnog položaja vezova, pomaknuto je prema naprijed. 

Što nam donosi ovakva skija? Puno toga. Službeno skija spada u allmountain klasu. Točnije - allmountain race. Riječ je o hibridu stvorenom zaista za širok spektar uvjeta na stazi. Poželimo li vožnju na uređenoj stazi, to neće biti problem jer zbog izgleda poput surf daske skija nudi izrazito stabilan i brz izlazak iz zavoja. Zbog rocker tehnologije nepotreban vrh skije će u takvim uvjetima pretežno biti u zraku, zbog čega će skija puno manjom površinom dodirivati snijeg te će na taj način i skija dužine 186 cm opisivati gotovo slalomski radijus. 

U dubokom, mokrom ili razrovanom snijegu stvari se mijenjaju. Širok vrh skije zaslužan je da smo uvijek u pravom trenutku izvan površine snijega, dok će rep davati skiji ponovo onu neophodnu dinamiku, dozvoljavajući u svakom zavoju da skija djelomično repom potone u dubok snijeg. Efekt je odličan jer su time vertikalna gibanja još izraženija čineći skijanje u takvim uvjetima lakšim. 

Privikavanje je potrebno. Oblik skije, njena visina, velik "komad skije" koji je prisutan iza pete veza te još neke sitnice, često će biti zaslužni za povremena spoticanja pri manevriranju po ravnom. No ovdje je jedini spas - trening. 

Ledeni uvjeti, iako su primjereniji za neke druge klase skija, BBR je također savladavao vrlo dobro, a uspoređujući rezultate s nekim drugim allmountain skijama, rekli bismo i odlično. Rubnici su vrlo dobri, torzijski skija nudi zavidnu tvrdoću te će povremene plohe prelaziti bez gubitka kontrole. 

-.-Goran Razić-.-Za kraj dovoljno je spomenuti da BBR, inače potpuno napravljen od drva, na dužini od 186 cm ima radijus od 13,5 metara. Sasvim dovoljno za sve što poželimo. 

Iako bi nas konzervativan pristup mogao zaustaviti u primisli da BBR prosječnom skijašu bude jedini izbor, niti takvi slučajevi nisu više rijetki. No mi ćemo ipak ostati skloniji zaključku kako je BBR odlična skija, koja svakako zaslužuje kupnju. Uz još jedan par konvencijalnih skija za rezervu ova kombinacija postaje ubojita.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 26. ožujka 2012.   23:55h

    Član od:
    15.11.2005.

    Mjesto:
    Bosna i Hercegovina, Sarajevo

    BBR 8.9 vs Metrom b5? Da li se moze uraditi usporedba? i da li je neko ko je skijao i bio zadovoljan na b5 nasao neku dobru zamjenu?

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215444
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr