OPREMA

»

SKIJE

28.08.2009.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com
 

Salomon Equipe 24 Hours (09/10)

Pod noge nam je došao jedan od novih Salomonovih modela iz dobro nam poznate Equipe serije, 24 Hours.

Testirani model: 170 cm, r = 13<15m<17
Sidecut: 119-72-103
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178 cm

-.-Skijanje.hr-.-Za sezonu 2009/10 Salomon je iz Equipe serije pripremio "klasične" 2V i 3V modele namijenjene natjecateljima te nove modele 24 Hours i 24 Series. Skeptici će reći da je starim GC i SC modelima jednostavno promijenjeno ime kako bi se prividno dobilo dva nova modela. No, iako možemo reći da su 24 Hours i 24 Series pandan nekadašnjim GC i SC modelima to su ipak potpuno novi modeli. Osim u samoj konstrukciji razlika je i u dostupnim visinama kao i radijusima te sidecutu skije.

Model koji smo imali prilike testirati, 24 Hours, namijenjen je ljubiteljima širih i dinamičnih zavoja. Prepoznati ćete ga po prevladavajućoj bijeloj boji te serijski ugrađenim jačim Z12 vezovima (DIN 4-12) u odnosu na 24 Series s vezovima Z10 (DIN 3-10) uz dominirajuću crnu boju.

-.-Skijanje.hr-.-Kompletna jezgra skije, od vrha do repa, je drvena (Full Woodcore) što osigurava stabilnost te filtraciju vibracija što pridonosi boljem kontaktu i prianjanju s podlogom. Sandwich Sidewalls, odnosno izgradnja skija u slojevima donosi višestruku korist što rezultira visokom kvalitetom i otpornošću skije. Tim načinom izgradnje dobiva se mogućnost korištenja više različitih materijala, povećava se stabilnost skije kao i torzijska čvrstoća što je vrlo bitno prilikom nailaska na ledene površine. Dodatna torzijska ojačanja rađena su pomoću 3D Race Framea, odnosno pločica uz rub skija a krajnji rezultat je i bolji kontakt s podlogom. Double TI Laminate tehnologijom oblaže se jezgra skije sa slojevima titana kako bi se uz što manju masu dobilo maksimalnu čvrstoću. Kako bi se postigla dinamičnost u skijanju Salomon je razvio Variable Radius Managment, tehnologiju izrade strukiranosti skije gdje skija, u svakom svom dijelu, od vrha do repa, ima različit radijus.

Iako je Salomon mnogo toga učinio da bi ojačao skiju dojma smo da je moglo ipak bolje, naročito pri ledenijim stazama. Mada 24 Hours ima struk od 72 mm te bi trebao biti stabilan u zavojima, vrlo lako dolazi do proklizavanja. Prebacivanje skije s ruba na rub ne zahtjeva veliki utrošak energije no potrebno je biti precizan radi već navedenog proklizavanja. Ukoliko predugo čekate s kretanjem u novi zavoj ispadate iz ritma te gubite ravnotežu. Ipak, treba uzeti u obzir i to da je ovaj dojam prilično subjektivan s obzirom na dimenzije testiranog modela te 180 cm visine i približno 100 kg. težine autora ovih redaka.

-.-Skijanje.hr-.-Prilikom spusta ravno skija je mirna te ne dolazi do većih podrhtavanja što omogućava zadržavanje smjera. Zahvaljujući spomenutom varijabilnom radijusu, kontrolom pritiska na površinu te nagnutošću u zavoj moguće je izvoditi široke, dinamične zavoje različitih radijusa što uz zadržavanje ritma može dati vrlo efektan dojam. Za brzo vijuganje je potrebna preciznost jer inače dolazi do već spomenutog proklizavanja no skija ionako nije namijenjena za taj način skijanja.

S modelom Equipe 24 Hours Salomon se odmaknuo od klasičnog koncepta race serije gdje bi se izdalo 2 slalomska i 2 veleslalomska modela koji bi bili identični po gabaritima ali jedan bi bio world cup model odnosno klasični natjecateljski. 24 Hours će vam dati odličan uvod u natjecateljske modele te ćete naučiti na koji način svladati probleme koji se javljaju na pravim stazama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 165253
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr