OPREMA

»

SKIJE

23.09.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com, www.salomonsports.com 

Salomon Equipe 3V race (07/08)

Natjecateljska skija na francuski način. Ne pretvrda, vrlo okretna i zadovoljavajuće brzine. Tako bi glasio kratak opis Salomonovog modela.

Testirani model: 165, r = 12,5 m
Sidecut: 120 - 66 - 103
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165 cm

Salomonov jurišnik nas je na prvi pogled zaista ugodno iznenadio, kako vanjštinom tako i "voznim karakteristikama". Skija je vrlo pitoma i ne preteška. Na prvi pogled rekli bismo za pola klase "nježnija" od ljutih konkurenata. No to je samo prvi dojam. Nakon što smo napravili nekoliko spusteva na Equipeu mogli smo se uvjeriti kako Salomon sigurno grabi zavoje i postiže zadovoljavajuće brzine.

Glavna razlika u usporedbi s konkurentima u slalomskoj race klasi je elastičnost i lakoća ulaska u zavoj. Prilikom vožnje Equipea, nije potrebno konstantno držati gas do daske, ne bi li se skija počela ponašati onako kako treba. Već i pri relativno malim brzinama skija zna što joj je činiti (naravno, ako i mi to znamo). Natjecateljski kratki zavoji na uređenoj stazi su glavni aduti ove skije, koja i na neravninama prolazi sasvim solidno.

Iako nije odveć robusna, skija je dovoljno stabilna za agresivniju vožnju te vrlo poslušna prilikom izlaska iz zavoja, kada pokazuje koliko je zapravo uglađena. Nema iznenadnih ubrzanja u drugoj polovici zavoja, niti "katapultiranja".

Ono gdje je Equipe bio pomalo nesiguran je led. Tvrde i zamrznute ledene plohe skija prolazi zadovoljavajuće no isključivo s netom naservisiranim rubnicima te s povećanom pažnjom i jačim pritiskanjem na podlogu. Dojam zamora materijala, nakon nekoliko odveženih "rundi", ipak je ostao prisutan. Ovi podaci nikako nisu kritični za ciljanu klijentelu, dapače. Poslušnost i kvaliteta daske, ipak su glavi aduti ove skije, koja će znati tu i tamo progledati greškama kroz prste prilikom natjecateljske vožnje.

Već prepoznatljiva vanjština od ove godine ima samo sitnije preinake. Veća doza crne boje glavna je karakteristika dizajna. A crna, crvena, plava i žuta boja samo još jače pridodaju agresivnijem dizajnu, kojem Salomon svakako teži (sjetimo se Crossmax modela, op.a.).

Skija dolazi s nekoliko zanimljivih tehnologija. Osim čitavom širinom ojačanih rubnika, Equipe dolazi i s karbonskim ojačanjem, koje bi trebalo doprinijeti boljem odazivu skije u zavoju. Isocell Complex, koji poboljšava kakvoću jezgre, služi prvenstveno poboljšanju voznih karakteristika, barem tako ističu u Salomonu. Konkretno, prvenstveno Foam Complex i Pulse pad ponajviše doprinose odmjerenim voznim karakteristikama i glatkoći izlaska iz zavoja, koje su glavna karakteristika modela. Tu je još i Monocoque izrada unutrašnjosti skije, pomoću koje bi, iako skija nije rađena s vertikalnim postraničnim zidom, torzijske sposobnosti trebale biti dodatno uvećane te držanje rubnika zavidno. Ovo zadnje ipak ostaje pomalo slabiji segment testiranog modela.

Vezovi kojima je Equipe opremljen su Salomon 914, s DIN skalom ovisno od tržišta do tržišta. Prema specifikacijama proizvođača, model bi se trebao prodavati s vezovima do oznake 20, no naš testni model s vezovima predviđenima isključivo za test, bio je opremljen vezom s DIN skalom do 12.

Riječ je o skiji koja je vrlo poslušna i odmjerenih karakteristika. Skija koja nas neće previše iznenađivati svojim karakterom i neće provocirati naše znanje i strpljenje. Equipe će zadiviti pravilnim i glatko izvedenim slalomskim zavojima, no ponešto nježniji karakter platit će na tvrdim podlogama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 112682
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr