OPREMA

»

SKIJE

15.08.2014.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon X-Race (14/15)

"Race" segment Salomon skija ne može se pohvaliti novitetima za novu sezonu. Njihova uzdanica, 2u1, osim minimalističke promjene dizajna i nadalje je prisutna sa svim prijašnjim tehnologijama.

Testirani modeli: 165 cm (r=13 m), 180 cm (r=19 m)
Sidecut: 120,2 - 71 - 99 @ 170 cm
Dostupne visine: 155, 165, 170, 175, 180 cm 


Jedna skija u dvije varijante, za slalom i veleslalom. Kao i prošle godine, imali smo priliku testirati Salomon X-Race model. Podsjetimo kako se ovdje radi o jednoj skiji kod koje njena visina uvjetuje radijus. Ovogodišnji testirani modeli bili su visine 165 cm, s radijusom od 13 metara te 180 cm, radijusa 19 metara. 

Sam dizajn skije gotovo da se i nije promijenio. Dominantna plava boja na vrhovima skija, kao i crna na repovima, krase i ovogodišnji model. Jedina vizualna promjena mogla bi se pronaći u nešto većem "X" znaku na skiji te agresivnijem, i većem, natpisu "race". Kod dizajna svakako je zanimljivo spomenuti kako jedna skija ima oznake "S", i modela "X", dok druga skija u paru ima samo oznaku "S" te natpise "race" i "Salomon" - dvije skije oku, dakle, nikako nisu iste.

 

Tehnologije su kod ove skije već pomalo standard. Powerline Ti i nadalje brine o čvrstoći i stabilnosti, Carver Rocker za bolju "plovnost", što s ostalim dodacima, poput Active Contact Sidewall tehnologije, i X-Race plate, čine jednu solidnu natjecateljsku skiju. Naravno, sama jezgra napravljena je od potpunog drveta.

Dvije testirane visine, dvaju različitih radijusa, no ista konstrukcija skija. Osjeti li se razlika? Da, svakako, no većinom u radijusu i okretljivosti, dok, ako se realno pogleda, nakon isprobane obje skije, vidljivo je kako je to, u stvari, ista skija. Ista skija samo namijenjena različitim stilovima skijanja po uređenoj stazi.

Slalom model, sa svojih 13 metara radijusa, ponaša se kao prosječna slalomska skija. Skija je okretna, lijepo se vodi po zavojima i prebacuje s rubnika na rubnik. Nije odviše lagana te ne ostavlja dojam pera na nogama, no u tome svakako vidimo prednost ukoliko su uvjeti na stazi tvrdi. Skija je također nešto plovnija od ostalih konkurenata, što pri lošijim uvjetima na stazi svakako može biti od koristi.

-.-Goran Razic-.-

Klasični veleslalom model visine 180 cm, i s radijusom od 19 metara, pravi je pratitelj pri "jurcanju" na stazi. Iznimna stabilnost, i optimalna tvrdoća, ono je što će svakom skijašu, željnom dužih zavoja, izmamiti osmijeh na lice. Kod ove visine svakako je potrebno znati da, usprkos Rocker tehnologiji koja olakšava samo prebacivanje skije s rubnika na rubnik te ulazak u zavoj, ona traži dugi zavoj i brzinu, inače će na njoj skijanje postati zamorno i kondicijski slabijim skijašima teško.

Iako im ime govori kako su to natjecateljske skije, ipak je primjetno osjetno odstupanje od ponekih konkurentskih race modela poput Fischera, i Atomica, koji vam greške nevoljko praštaju, dok je Salomon po tom pitanju nešto blaže naklonjen.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240234
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr