OPREMA

»

SKIJE

20.09.2010.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Partner d.o.o., Rijeka
info@stoeckli.hr

 

Stöckli Spirit Globe (10/11)

Komfornost je glavna karakteristika Spirit Globe modela za predstojeću sezonu. Iako skija koja već duže vremena krasi Stöckli, u novu sezonu ulazi sa novim dizajnom i već naveliko poznatom kvalitetom.

Testirani model: 164 cm, r = 14,4 m
Sidecut: 103-72-120
Dostupne visine: 152, 158, 164, 170, 176 cm

-.--.-Najbolji materijali, ručna izrada, no opet skroman i minimalističan dizajn bez suvišnih detalja... Pogađate? Riječ je o ponosu Švicaraca, Stöckli skijama. Stöckli skije već niz godina svojom kvalitetom i jednostavnošću osvajaju skijaše diljem svijeta, a razlog je prije svega njihova ekskluzivnost te odabir materijala, do kojeg u Stöckliju iznimno drže.

Na test smo dobili najjači allround model iz serije Spirit. Podsjetimo, Spirit seriju, ove kao i prošle godine, krase dva modela skija. Kao najjača uzdanica ističe se već viđena, no redizajnirana Spirit Globe, dok slabiji model Spirit Edition više ne postoji, pa je na njegovo mjesto postavljen Spirit Motion, namijenjen prvenstveno ženskoj publici.

Stöckli Spirit Globe ove sezone dočekao je svoj redizajn. Minimalizam se u pogledu dizajna na ovoj skiji uvijek isticao, pa tako i sada. Gotovo cijela površina skije obojana je u crnu boju sa dodatkom bijelo-zelenih točkica, pravilno raspoređenih po vrhu, repu i sredini skije. Na vrhu skije nalazi se crna crta s natpisom zemlje podrijetla i proizvođača skije, dok je na identičnoj crti na repu ispisan model skije u boji točkica. Skroman dizajn, no oku ugodan, ne loš je izbor za ovu skiju.

Allround skije, pa tako i ova, namijenjene su za vožnju po svim tipovima staza i svim načinima vožnje. Spirit Globe smo imali prilike isprobati po svim vremenskim uvjetima i uvjeriti se da li opravdava svoju namjenu. Pa krenimo redom.

Skija je sama po sebi nešto veće mase, što ponekad može biti prednost (staza) dok se u nekim slučajevima to pokazalo kao mana (duboki snijeg). Pri normalnoj vožnji na stazi skija je izuzetno mirna, gotovo kao da ih nemate na nogama. Vibracije se jako malo prenose na skijaša što je jedna vrlo olakotna okolnost. Spust ravno niz padinu i lagano krstarenje iz zavoja u zavoj skija podnosi solidno. Mala "kočnica" pri potpunom ugođaju sporijeg skijanja je upravo ta spomenuta težina, pa je potrebno dosta gibanja i rada koljenima ne bi li se skiju prisililo da s manje muke izvodi zavoje.

-.--.-Pri povećanju brzine, javlja se osjećaj kao da skija živne i dolazi na svoje. Težina joj u tom scenariju svakako ide u korist kao i osrednja tvrdoća, koja joj daje dodatnu sigurnost kroz zavoj, u koji jednom kad uđete skija ga izvanredno drži sve do njegovog kraja, kada se lijepo da prebaciti u novi zavoj. No ipak, nemojmo ovo shvatiti kao "zdravo za gotovo", naime, ukoliko skijašu ne dostaje skijaške tehnike, ne preporučamo izlet u iskušavanje brzine sa ovom skijom.

Cjelokupna Stöckli tehnologija korištena pri izradi, garantira kvalitetnu skiju s dobrim performansama. Tako su, recimo, rubnici dosta kvalitetni što je i jedan veliki plus za Stöckli. Proklizavanja, ukoliko se skija dobro postavi na rubnike, nema ili su svedena na minimum. Kako je ovo skija iz allround klase, ima radius na 164 cm visine 14,4 metara što je idealno za njihovu namjenu - svestranost.

Na naše ugodno iznenađenje, a zahvaljujući prvenstveno težini, razrovani snijeg predstavlja nešto u čemu se Spirit Globe odlično snalazi. Mirno prolazi kroz nakupine snijega te ih većinom razbija. Duboki snijeg nije baš top uvjet za ovu skiju, naravno, zbog malo veće težine koja ju pri takvim uvjetima čini dosta tromom, što nije baš u rangu idealnog, ali ukoliko snijeg nije ekstremno dubok , svakako se isplati isprobati.

Skija koja bi trebala biti "all in one" opravdala je na testu svoju namjenu. Pri svakom elementu testiranja, generalno gledano, zauzela je zlatnu sredinu s velikim naglaskom na komfor. Ukoliko ste napredniji rekreativac, s dobrom kondicijom te tražite srednju skiju za sve uvjete, a niste previše izbirljivi što se dizajna tiče, svakako u uži krug svrstajte i ovu skiju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 233012
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr