OPREMA

»

SKIJE

23.10.2012.      

Autor: Goran Razić 

Usporedni test: slalom skije 2012/13

Nakon odrađenog testa skija za sezonu 12/13 te nakon što su se slegli dojmovi rezimirali smo doživljaj i ovdje donosimo svojevrsnu presudu u nekoliko segmenata; dizajnu, tehnologijama, geometriji i ponašanju na snijegu.

Slalom skije još uvijek spadaju među popularnije modele na našem tržištu. Razloga ima više no ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo kako su brzina, agresivnost i natjecateljski imidž sasvim dovoljne pozivnice za ulazak u svijet race skija. No jesu li baš sve testirane skije s razlogom u tom društvu?

Prije svega moramo priznati kako su vremena nevozljivih ili teško vozljivih skija daleko iza nas. Sada doslovno svatko zna napraviti nelošu skiju, no neki se kvalitetom i ponudom ipak ističu. 

Direktan link na recenzije koje se spominju u ovom tekstu: 

» Salomon 3V Powerline 
» Nordica SLR Dobermann
» Rossignol Radical 9SL
» Atomic Redster Doubledeck SL
» Elan SLX Race
» Fischer RC4 WC SC

Što se tiče dizajna većina proizvođača se drži jednostavnijih linija i "pitomog" dizajna s korištenjem prvenstveno dvije dominantne boje te pridodanom jednostavnom grafikom ili logom. Ovdje se svakako izdvaja Nordica koja sa svojim modelom SLR Dobermann daje do znanja kako su joj prioritet mlađa generacija i ljudi koji vole veseli i razigrani (talijanski) dizajn. U taj razred bi još mogli svrstati samo Rossignol 9 SL, koji iako ne koristi više od tri boje, maštovitom izvedbom odudara od prilično uštogljenog Atomic Redster Doubledeck SL-a, Fischer RC4 WC SC pa i Salomona 3V koji već dugo dolazi u nepromijenjenoj plavo žutoj kombinaciji. Ljubitelji kariranog izgleda neka pogledaju prema skijama iz Begunja jer Elan SLX upravo dominira kariranim crveno, crno, zeleno bijelim slalom skijama.

Iako sve testirane slalom skije imaju drvenu jezgru, proizvođači ipak nisu bili u svemu složni. I dok se većina drži tradicionalne izrade slalom skije, Rossignol i Atomic su odlučili implementirati rocker i u slalom modele. Rezultat je vozljivija skija te skija koja više oprašta i koja će lakše napraviti zavoj. No ovdje smo skloni mišlju kako je ovo svojevrstan kompromis kako bi i tehnički slabiji skijaši okusili čari slalom skija. Opravdano ili ne svakako će pridonijeti prodajnim rezultatima. Kod Atomica konkretno ovaj potez donekle i pozdravljamo budući da je Atomic oduvijek glasio kao proizvođač čije skije su poprilično beskompromisne. Na ovaj način proizvođač iz Altenmarkta imao je očito za cilj doskočiti i tome te privuči nešto širu populaciju skijaša. 

Što se geometrije tiče najšire testirane slalom skije su Nordica SLR Dobermann, koji je sa svojih 70 mm u struku širi gotovo pola centimetra od Elana SLX te je samim time i stabilniji i malo plovniji po nesavršenoj stazi. Širine struka ostalih slalomskih perjanica kreću se između već navedenih 70 mm i Elanovih 66 mm te predstavljaju prosjek. Što se tiče radijusa valja napomenuti da Atomic i dalje nudi najmanji radijus na visini od 165 cm. Usporedbe radi Atomicovih 11,5 metara nemalih metar i pol odudara od Elanovih gotovo 13 metara (12,9 m, nap.a.). Iako na prvu ruku nekome razlika neće biti velika, uzme li se u obzir Atomicova masa i još uvijek najveća tvrdoća lako je za pretpostaviti da Atomic nudi i najveće ubrzanje pri izlasku iz zavoja te najekstremnije sile tijekom vožnje. 

U ovom segmentu najpitomiji se pak pokazao Salomon, koji iako nudi slalomske karakteristike i gabarite ipak nudi puno manje brzine i stabilnosti tijekom vožnje u usporedbi s ostalim modelima.  

Fischer je svakako pobjednik u omjeru tvrdoća vs. masa. Iako su mekše i ponešto pitomije od Atomica (barem po našem osjećaju na testu) riječ je svakako o skijama koje su postizale zavidne akceleracije na izlasku iz zavoja uzme li se u obzir njihova ipak nešto manja masa. Fischer je vrlo eksplozivan i izrazito je lako brzo promijeniti smjer. U tome gotovo da mu nema premca.

Što se tiče tečnosti i ugode prilikom vožnje te lakoće izvođenja zavoja Elan je ovdje ostavio najbolji dojam. Skija jednostavno zna svoj put i kreće se iz zavoja u zavoj kao da je navođena. Odmah do nje svrstali bismo Rossignol koji je već poznat po svojoj upravljivosti i razumnoj predvidljivosti. 

Zaključak bi glasio; brzi, vješti i tehnički odlični skijaši bi svoju sreću mogli pronaći kod Atomica i Fischera. Učitelji skijanja i vrlo dobri skijaši koji vole cjelodnevno skijanje, a ipak traže zabavnu slalom  skiju neka isprobaju Elan ili pak Rossignol. Nordica i Salomon također nude vrlo dobre modele no u nekim trenucima su nas pomalo podsjetili na top allround skije samo sa slalomskim gabaritima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 182340
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr