OPREMA

»

TEHNIKALIJE

08.03.2005.      

Autor: Goran VukelićZahvaljujemo tvrtki No.2 Planet sport d.o.o., Opatija na prezentaciji termo uložaka. Therm-ic termo ulošci se mogu kupiti u ovlaštenim prodavaonicama. 

Termo ulošci za pancerice

Promrzlih stopala u pancericama proklinjete dan kad ste stali na skije? Pronašli smo sitnicu koja će vam vratiti osmijeh na lice i toplinu u prste.

Prema riječima jednog od naših dobrih poznanika koji je jako dugo u skijanju, ključ za topla stopala je u cirkulaciji, dakle u ne prejako stegnutoj pancerici. No, kod onih malo zimogroznijih vrlo često sama cirkulacija nije dovoljna.

Svatko je iskusio barem jednom za ledenih dana na snijegu neugodnu hladnoću na nožnim prstima koja tjera sa staze u prvi obližnji bar. Skijašice, u prosjeku, još i više pate od skijaša zbog slabe prokrvljenosti stopala zatvorenih u čvrste i hladne pancerice. Kako bi stala na kraj takvim problemima i vratila vam toplinu u ekstremitete, tvrtka Therm-ic je razvila termo uloške namijenjene postavljanju u pancerice.

Termo ulošci su napravljeni tako da pristaju u svaku pancericu, s tim da ih Atomic, primjerice, nudi već ugrađene na neke modele svojih pancerica. U čemu je cijela stvar? Uložak je opremljen termo elementima smještenim u području nožnih prstiju budući da je tamo pothlađivanje najjače na stopalu. Termo elementi griju prste, a energiju dobivaju od punjive baterije s kojom su povezani kratkim i tankim plosnatim kabelom.

Baterija se lako zakači na rub gornjeg dijela pancerice, a može se osigurati i velcro trakom. Već spomenuti Atomic na svojim modelima nudi osigurano mjesto na pozadini pancerice za fiksiranje baterije. Baterije su lagane, punjive, Ni-MH ili Ni-Cd verzije, a može se kupiti i model u koji se umeću obične jednokratne AA baterije. Naravno, o odabranom modelu baterije ovisi i cijena cijelog kompleta. Toplina se od baterije ka ulošku prenosi u impulsima što u Therm-icu ističu kao zdraviji način prijenosa topline budući da impulsna tehnologija stimulira krvnu cirkulaciju u stopalu. Jačina grijanja može se podesiti na tri razine, u rasponu od 30 do 60 °C, s time da onda i trajanje baterije varira od 18 do samo 3 sata. Ipak, ne bismo vam preporučili predugo zadržavanje na najvišoj temperaturi :-). Iz osobnog iskustva vaša vam novinarska ekipa može potvrditi da stvar doista funkcionira. Uložak se lako umeće u pancericu, tanki se kabel provlači van, priključuje na bateriju i i kroz koju sekundu vašim prstima struji ugodna toplina. Čini se da je zimogroznim skijaši(ca)ma spas konačno na vidiku u obliku Therm-ic termo uložaka, a na ruku im ide i prilično razumna cijena kompleta (par uložaka + 2 baterije sa punjačem) od cca. 700 do 1.400 kn ovisno o vrsti baterije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208831
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr