01.02.2010.      

Vedran Anelić
http://backpack.blog.hr
 

Brezovica, jedino skijalište na Kosovu trenutno je još uvijek zatvoreno zbog nedostatka snijega. Šteta...

DAN 18, Priština (Kosovo) 20.01.2010.

Gledam kroz prozor. I dalje je gusta magla. Nije mi ni na kraju pameti skijati po ovakvoj magli. Šaljem sms taksistu u Tetovu da dođe po mene za par sati. Imam dovoljno vremena za izležavanje u krevetu, čitanje i pakiranje.

Taksist dolazi u dogovoreno vrijeme. Ni sredinom dana stanje vani nije ništa bolje. I dalje je magla. Uopće mi nije žao što sam, umjesto 3, u Popovoj Šapki skijao samo 2 dana. Vratit ću se definitivno jer ovakav off piste rijetko se nalazi.

U Tetovu uzimam bus za Prištinu, moju posljednju destinaciju. Naravno, skijanja u Prištini nema. Brezovica, jedino skijalište na Kosovu trenutno je još uvijek zatvoreno zbog nedostatka snijega. Ali barem ću baciti oko na Prištinu. Da vidim što ondje ima...

Busevi iz Tetova za Prištinu idu svako malo, a cijena je 7 eura. Mijenjam posljednje denare jer je na Kosovu službena valuta euro. Granica s Kosovom je svega 40 minuta od Tetova. "Morat ću vam pečatirati pasoš.", kaže mi kosovski policajac. Ma pečatiraj. Što ću ti ja. Znam da bih mogao imati problema kod sljedećeg ulaza u Srbiju, ali briga me.

Ukupno do Prištine vožnja traje 2 i pol sata. Nije velika razdaljina između Tetova i Prištine, ali cesta je većim dijelom užasna - uska, zavojita, ide gore dolje po planinama Kosova.

Pejzaž je prekrasan planinski, ali nevjerovatno je puno smeća po rijekama i poljima. Od količine plastičnih boca i vrećica u rijekama i potocima skoro se ne vidi ni voda.
Ulazak u Prištinu je mali šok. Putem smo prolazili kroz niz sela sa straćarama i uglavnom nedovršenim kućama (fasada od crvene cigla je očito ovdje inn), a onda iznenada dolazi Priština siva i tmurna, mješavina soc-stambenih blokova a la Novi Zagreb, tvornica s dimnjacima iz kojih suklja dim, nešto modernije staklene arhitekture i opet gomile nedovršenih zgrada. Priština je jedno veliko gradilište. A ono što mi odmah upada u oči jest užasno brežuljkast teren na kojem je grad izgrađen. Rijeka se prema Prištini doima kao ravan grad.

Uzimam taksi do Guesthouse Velania. Noćenje dođe 16 eura i daleko je najjeftinija opcija u Priština. Iako je malo izvan centra, guesthouse je čist i topao, kupaona je moderna s WC-om koji nije čučavac.

DAN 19, Priština (Kosovo) 21.01.2010.

I došao je posljednji dan moje balkanski ski pustolovine. Odlučujem je završiti šetnjom Prištinom, glavnim gradom najmlađe zemlje na svijetu. I moje 62. po redu koju sam u životu posjetio.

Priština, ruka na srce, nema što pokazati. Najljepše stvari nalaze se izvan Prištine, ali za to ovaj put nemam vremena. Prištinu je Tito uz Podgoricu izabrao za primjer idealnog socijalističkog grada i u 50-tima i 60-tima je uništio dobar dio povijesnog (turskog) centra grada. U gradu ne uspijevam pronaći nekakav glavni trg. Glavna pješačka ulica je dužine naše Bogovićeve u Zagrebu, ali bez neke impresivne arhitekture i trgovina. Tek pokoji kafić. U jedan od njih sjedam na čaj od 0,50 eura.

Što se tiče ljudi, stariji su jako ljubazni, mladi dosta rezervirani. Amerika na Kosovu jako jako dobro kotira i američke su zastave posvuda. Više sam ih vidio samo u Americi. A odmah iza nje je vjerovatno Hrvatska. No, ljudi ovdje izbjegavaju koristiti hrvatski (odnosno srpski) jezik tako da se najčešće sporazumijevam na engleskom.

Da zaključim, Priština je dosta dosadan grad i jedva sam dočekao da krenem prema aerodromu. On je od grada udaljen 16km, ali aerodromskog busa nema, već si prisiljen uzeti taksi koji košta 20 eura što nije malo. Iz jednog anonimnog izvora saznajem da je kosovska vlada sklopila deal s taksi mafijom u Prištini i zabranila bilo kakve aerodromske autobuse.

Aerodrom je mali, ali dosta moderan i čist, s nekoliko trgovina i kafića. Jedino je prilaz noćna mora. Ideš ulicama po nekakvim predgrađima i onda odjedanput izletiš na cestu usred polja i tamo je aerodrom.

Još uvijek ne mogu vjerovati da je moja Balkan ski tura gotova. Kao da sam jučer krenuo za Bansko...

NAJBOLJE SKIJALIŠTE
1. Kopaonik
2. Popova Šapka
3. Borovets
4. Bansko

NAJBOLJE ORGANIZIRANO SKIJALIŠTE
1. Kopaonik
2. Borovets
3. Popova Šapka
4. Bansko

NAJBOLJA RAZNOLIKOST STAZA
1. Bansko
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Popova Šapka

NAJBOLJE PRIPREMLJENE STAZE
1. Kopaonik
2. Bansko
3. Borovets
4. Popova Šapka

NAJBOLJE ŽICE (STAROST, BRZINA...)
1. Bansko (tu ne uzimam u obzir gužve)
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Popova Šapka

NAJBOLJI OFF PISTE
1. Popova Šapka
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Bansko

NAJBOLJI SMJEŠTAJ
1. Vila Radigost, Kopaonik
2. White Fir Valley, Bansko
3. Hotel Victoria, Borovets
4. PD Smreka, Popova Šapka

NAJBOLJI ODNOS CIJENE I KVALITETE
1. Kopaonik
2. Popova Šapka
3. Borovets
4. Bansko

NAJBOLJE SKIJAŠKO NASELJE I APRES SKI
1. Borovets
2. Kopaonik
3. Bansko
4. Popova Šapka

 

 

 

 

« Prethodni članak

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 24436
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr