PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

11.03.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Atomic Beta Race 9'16 (01/02)

Slalomski model generacije 01/02 može se predstaviti kao jedan od revolucionarnih beta race modela. No kako je na njima skijati?

Testirani model: 180 cm, r = 16 m
Sidecut: 106-62-95
Dostupne visine: 160, 170 i 180 cm

Uvijek je teško promatrati neki model skije kroz prizmu godine u kojoj se pojavila, pogotovo ako se recenzija istog modela, kao što je sada slučaj, radi retroaktivno.

Jedan od prvih ozbiljnih beta race modela, već svojim imenom nudi informaciju o tome kome i čemu je ovaj model skije namijenjen. S obzirom na radijus koji danas i nije nikakvo čudo, čak štoviše, u današnjim slalomskim standardima predstavlja (pre)veliku cifru, imajte u vidu da je u sezoni 01/02 taj radijus ipak bio poprilično malen i usudio bih se reći i ponešto radikalan.

Sama skija je, kao što je već tradicionalno atomicova boja za race slalom modele, prepoznatljivo žute boje, baš kao i njena generacijska sestra Atomic Beta race 9'14. Prvi susret sa skijom ćete sigurno pamtiti po masi skije, vrlo masivna skija, ali vrlo energična.

Zahvaljujući svojoj čvrstoći, koja će slušati one sa jačim nogama i razvijenijom tehnikom, ide niz planinu poput tenka, raznoseći sve pred sobom. Čak je i dosta stabilna u pravocrtnom spustu. No, bez obzira na sve, skija se u najboljem svjetlu pokazala na ledu gdje joj kantovi nevjerojatno dobro drže i sporo se troše bez obzira na agresivnost i stil vožnje. Da biste je brzo prebacivali s rubnjaka na rubnjak, morat ćete se više potruditi i uložiti malo više energije jer u prijelazima rubnjaka nije tako responsivna poput nekih novijih race modela, možda bi se mogla uspoređivati sa Elanovim SLX modelom. Čak su , a to je moja skromna procjena, bliske i po tvrdoći.

Što se brzine tiče, tu također problema nema, volite li žestoku vožnju, ovo je pravi alat za vas. No, u mekšem snijegu, bljuzgi ili na hupserima, pripremite se na probleme i na napore. Naime, skija nije niti približno toliko poslušna kao na tvrđoj i utabanoj stazi.

Beta hyper carbon stabilizacija (titanske cijevi) jako dobro odrađuje svoj posao, prenoseći pritisak na kantove i dodatno stabilizirajući skiju bez obzira na stil vožnje i teren, pa ona u pojedinim situacijama može biti i nijansu prekruta. No nemojte slučajno dobiti dojam da je ovo neka spust ili SG skija. Ipak je to radijus 16 m i to se osjeti, no veleslalomske ćete zavoje odrađivati bez ikakvog problema.

Na skiji dolazi integrirana plata koja će vas prisiliti da kupujete Atomic vezove, a to je u sezoni 01/02, nažalost bio hendikep. Danas je situacija ipak nešto povoljnija barem što se kvalitete vezova tiče.

Još jedna stvar koja me jako smeta, vrhovi skija su profilirani tako da u samom startu imate predefiniranu lijevu i desnu nogu pa ćete se dovesti u situaciju da značajnije trošite samo jednu stranu rubnika na svakoj skiji, pogotovo ako u zavoj ne ulazite sa obje skije.

U svakom slučaju, gledajući skiju u kontekstu perioda za koji je bila rađena, jako, jako dobra skija. Nikako za početnike, već za dobre skijaše koji znaju kako treba voditi skiju, da se ne bi dogodilo da skija vodi skijaša, a znamo kako to može završiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 26117
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr