PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

07.06.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr  

Atomic D2 Race SL (09/10)

Doubledeck tehnološko rješenje proširuje svoju primjenu, razlog može biti samo jedan - očito su rezultati i povratne informacije pozitivne. Novi najjači SL model uvelike je promijenio karakter i pomalo odmaknuo od svoje karakteristične prošlosti

Testirani model: 165 cm, r = 11,5 m
Sidecut: 123-67-107,5
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

-.-Skijanje.hr-.-Atomic je unio dosta promjena u svoju race gamu. Jedan od rijetkih koji se uoči sljedeće sezone odlučio na svojevrstan tehnološki i pomalo dizajnerski zaokret. Nova gama race modela izgubila je brojčane oznake, a ostale su samo oznake SL, GS, ST, LT. No dobila je i jednu prošlogodišnju novotariju, imena D2.

Pomalo minimalistični dizajn očituje se i na race modelima. Na skiji je prisutna bijela podloga sa crvenim slovima (Race SL i Race D2 SL), karakteristična za slalom gamu. Jednostavan i nenametljiv dizajn, no ipak sa velikim Atomicovim natpisom "od ruba do ruba", kako ipak ne bi bilo zabune o kojoj skiji je riječ, ide u korak s vremenom. Možda najznačajnija dizajnerska razlika između ova dva susjedna modela je nijansa crvene boje, te ponešto drugačija tekstura površine skije.

Ono što je svakako najbitnije je Doubledeck rješenje, koje je pronašlo primjenu i u natjecateljskim modelima, na kojima nam je ovo tehnološko rješenje najviše i "leglo". Doubledeck, ili marketinški "skija na dva kata" je fleksijski iznimno bitna stvar. Osim što je možda prvi puta dozvolila Atomicovoj race skiji ponešto manju masu, "Vario Flex" rješenje je zaslužno za opiranje silama po uzdužnoj osi, kako bi pri većim brzinama skija i dalje zadržavala svoju stabilnost i neophodnu tvrdoću. Na manjim brzinama, kada akumulirana energija u elastomerima uzduž gornjeg sloja skije nije toliko velika, skija bi trebala dozvoljavati više opuštanja i mirniju (čitaj: lakšu, op.a.) vožnju.

U stvarnosti ovo ne odudara puno od ideala napisanog u katalogu. Skija je vrlo mirna i lako vozljiva na blagim stazama i maloj brzini. Iako je odmah jasno da je riječ o race skiji, ona se ponaša baš onako kako bismo očekivali. A kada dođemo na tvrdu strminu? E tu se vidi sva njena raskoš. Poznati Atomicovi aduti, koji se očitavaju u tvrdoći i odličnom držanju rubnika i dalje su tu, no pojavila se i jedna novost: Atomicov slalom model je lakši za manevriranje i nije potrebna onolika snaga za okretanje skije s rubnika na rubnik. Stari karakter je i dalje vidljiv u tragovima, no novi SL model nas je oduševio s brzinom prebacivanja s rubnika na rubnik te iznimnom vozljivosti.

Skija ima zavidnu preciznost, a lakoća ulaska u zavoj, potpomognuta D2 tehnologijom, ipak donosi i jedan zanimljiv efekt. Izlazak iz zavoja je neočekivano ekspresan. Nakupljena energija jedva čeka da bude iskorištena te na prvi pogled zaigranu i odmjerenu skiju odjednom pretvara u divlju zvijer, koja brzinom geparda eksplodira i dovodi nas u poziciju za sljedeći zavoj. Ovo je iznimno bitan detalj u natjecateljskoj vožnji, no ipak zahtjeva malo privikavanja.

-.-Skijanje.hr-.-Vožnja u za nju ne idealnim uvjetima je podnošljiva, čak i više od toga. Skija je za svoju klasu solidne širine, a kako masa nije pretjerana, vožnja po mekanijem snijegu je izvediva, pa čak i solidna. SL-ova plovnost očituje se i u nakupinama snijega te u iskijanom snijegu, koji ne stvara preveliki problem s ovim modelom.

Nakon dugotrajne ere iznimno tvrdih i beskompromisnih Atomicovih race modela, naišli smo na ugodno iznenađenje. Plovnu skiju, ne pretjerane mase i tvrdoće, a istovremeno s odličnim brzinskim mogućnostima. Uz malo privikavanja svakako bismo ju preporučili vršnom segmentu skijaško/rekreativne populacije.

-.-Skijanje.hr-.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 15199
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr