PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

04.09.2006.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic Metron 11 b5 connected (06/07)

Sam vrh Metron ponude, ove je sezone ponešto izmijenjen. Osim novog dizajna tu su i nove tehnologije, no koncept "jedna skija za sve uvjete" još uvijek je tu.

Testirani model: 158cm, r = 13m
Sidecut: 123 - 76 - 107
Dostupne visine (m2index): 152 (1150), 158 (1200), 164 (1255), 170 (1310), 176 (1370)
*Metron index (m2index): 1200

Metron 11, najjači iz Atomicove Metron serije, ne računamo li perjanicu ponude, model b5, ove sezone pretrpio je vrlo značajne izmjene. Pored redizajna koji je obuhvatio cijelu Metron seriju, najznačajnije promjene dogodile su se u tehnološkim značajkama ove skije, te u njenim gabaritima.

Beta profil tako više nije rezerviran samo za top modele u pojedinoj seriji, već su, uvjetno rečeno, "slabiju" verziju dobili i modeli stepenicu ispod. Ovogodišnji SX 10 je, primjerice, jedan od takvih. B5 connected tako će poboljšati prijenos sile na rubnike i smanjiti vibracije, a više o ovoj novoj inačici B5 tehnologije moći ćete pročitati u članku o tehnologijama.

Pored nove tehnologije, side-cut i radijus su se također bitno promijenili. Osim što je ove sezone dostupan u čak pet visina (prošle sezone samo u tri), radijus je narastao s prošlogodišnjih 12m na 15m (za visinu 170cm), a vrh skije uži je čak za desetak milimetara.

Na test smo dobili jedan od najnižih primjeraka u ponudi, tek 158 cm visok. Uvjeti po kojima smo skiju testirali bili su kao stvoreni za ovaj model, s obzirom da je snijeg bio težak, mokar, staze su se brzo potrošile i stvorile su se nakupine snijega. To su trenuci kada većina skijaša "bježi" sa staza, no Metronu su ovakvi uvjeti poslastica. Baš kao i prošlogodišnji model, zbog svoje širine skija preko ovakvog snijega prolazi sigurno i bez previše uloženog napora. Da je skija bila duža vjerujemo da bi čak i bolje savladavala ovakve uvjete, no mali radijus testiranog modela donio je druge užitke - one brzog vijuganja kad je staza bila tvrda i uređena. Po takvoj stazi skija je brza, eksplozivna, a s rubnika na rubnik se prebacuje bez većih poteškoća. Van staze skija također suvereno vlada terenom i, unatoč svojoj težini, ne stvara probleme s propadanjem u dubinu.

Nove tehnologije bitno su olakšale skiju, pa je ovaj Metron daleko lakši od prošlogodišnjeg. Ovo će omogućiti da skijaši koji traže skiju koja ne iziskuje mnogo snage, uzmu i Metron 11 u obzir, dok kod prošlogodišnjeg modela to ipak nije bilo slučaj. "Problemi" koje Metron ima s gondolama i dalje su prisutni, pa stoga očekujte da ovu skiju u starije gondole nećete moći "ugurati" s vanjske strane.

Princip odabira skije ostao je isti. Pomoću tablica izračunava se metron index, te se po tome odabire dužina skije. Primjerice, konkretan model kojeg smo testirali bio bi idealan za naprednog skijaša od 80-tak kilograma u potrazi za kraćim zavojima.

Skijate li često u uvjetima koji nisu idealni, po teškom i mokrom snijegu punom neravnina, volite napraviti pokoji izlet van staza, a ljubitelj ste brze vožnje i ekspresnih, kratkih zavoja kad je staza uređena, onda svakako uzmite Metron 11 u obzir. Naravno, pri tom poštujte činjenicu da je ova skija, iako olakšana, još uvijek teška i nije za svakoga.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 22671
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr