PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

26.03.2007.      

Autor: Goran VukelićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic Nomad Blackeye (07/08)

Skijaškim nomadima lutanje bijelim bespućima trebao bi olakšati novi Atomicov izum - Nomad serija.

Testirani model: 171 cm, r = 17 m
Sidecut: 121 - 79 - 107
Dostupne visine: 150, 157, 164, 171, 178 cm

Pod noge nam je, nakon Crimsona, došao još jedan model nove Atomicove klase Nomad skija imena Blackeye. Po vokaciji, cijela bi Nomad serija trebala zadovoljiti sve tipove skijaša u svim snježnim uvjetima, na i pored staze.

Ipak, i među pojedinim Nomad modelima postoje razlike. Dok su Blackeye i njegov 'stariji brat' Crimson tehnološki identične skije, razlikuju se po geometriji. Blackeye je točno 7 mm uži u vrhu, struku i repu te bi po tome trebao biti prva opcija skijaškim nomadima koji preferiraju krstarenje unutar markiranih staza.

Blackeye se ističe tehnološkom značajkom nazvanom Torsion Flex Control (TFC). Deset trokutastih sektora (6 na vrhu i 4 na repu) uz rub skije ispunjeno je elastomerima i trebalo bi aktivno pomagati skijašu u što lakšem i mirnijem savladavanju zavoja. TFC upija energiju u prvom dijelu zavoja, te je oslobađa u drugom dijelu. Uz TFC usko je vezan Nano reinforcement pojas koji se proteže sredinom skije i zadaća mu je onemogućiti uvijanje skije.

Da li zbog primjene novih tehnologija ili čega drugog, no činjenica je da se Blackeye na stazi ponaša vrlo dobro. Na uređene staze ne treba trošiti puno riječi, Blackeye ovdje suvereno vlada, no pravi su užitak iskijani snijeg, mekani hupseri i ledene staze. Na ledu do izražaja dolazi prilična tvrdoća skije i odlični rubnici koji ni trenutka ne posustaju tako da je lako pojuriti tamo gdje svi voze oprezno. Zahvaljujući širokom struku ovaj Nomad model je vrlo stabilan, a nakupine mekanog snijega jednostavno 'rastjeruje' pred sobom. Nezadovoljstvo će se javiti tek kod nakupina velikih i tvrdih hupsera gdje je tvrdoća modela ograničavajući faktor za udobnu vožnju.

Širina struka traži malo navikavanje u vožnji, ipak je ovo allmountain model i trebat će nešto više truda da se skija okrene na rubnike za razliku od čistih carving modela za uređene staze. Blackeye bi trebao zadovoljiti i u offpiste vožnji, no zbog ovosezonskih problema sa snijegom u Europi to nismo bili u mogućnosti isprobati. Ipak, ostaje utisak da će oni koji više vremena provode u dubokom snijegu radije odabrati širi Crimson. Kao i kod njega, i Blackeyeu bi prilična težina i krutost mogli predstavljati nemali problem u vožnji izvan staza.

Tko se odluči na vožnju ovog 'crnookog' nomada, neka najprije posveti dužnu pažnju svojoj tjelesnoj spremi. Skiju treba dobrano 'stisnuti' kako bi bila poslušna, a to će moći samo oni koji su predsezonu proveli znojeći se u teretani. No, takvu 'torturu' treba istrpiti jer je Nomad Blackeye odličan izbor za skijaše koji vole vožnju u svima uvjetima sa ipak laganim naglaskom na uređene staze.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223506
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr