PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

21.06.2007.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic Nomad Whiteout (07/08)

Drugu jakosnu skupinu Nomadica predvodi model Whiteout. Pogledajmo kako se snašao u našem testu.

Testirani model: 164 cm, r = 16,5 m
Sidecut: 119 - 79 - 106
Dostupne visine: 150, 157, 164, 171, 178 cm

Nova serija skija koja stiže na police u 07/08 sezoni, namijenjena je, baš kako joj i ime sugerira, svima onima koji vole lutati po raznolikim vrstama staza, bilo da su one uređene ili neuređene. Nomad seriju predvode modeli Crimson i Blackeye, koji svojom težinom nisu za prosječnog rekreativca ili ženske skijaše, pa smo stoga na snijeg odveli i predvodnika "druge jakosne skupine" koju karakteriziraju po četiri TFC sektora na prednjoj strani skije, te dva na repovima, te 4tix vezovi.

Torsion Flex Control (TFC) tehnologija, novost je iz Atomica, a trebala bi omogućiti lagodnije skijanje time što "rupičasti" TFC sektori amortiziraju savijanje skije te omogućuju bolji prijenos sila u skiji za vrijeme zavoja. Time bi se trebala dobiti bolja upravljivost u ovoj all-mountain klasi, baš kao što to radi B5 tehnologija kod primjerice Metron i SX modela. Dok predvodnici Nomad serije imaju čak 10 TFC sektora smještenih na skiji, modeli Whiteout i Highnoon imaju po 6, dok su početni modeli Nomada, Bluemoon i Sativa, bez ovih sektora.

Pustimo li tehnologiju sa strane, Whiteout se pokazao kao izuzeto lagano upravljiva skija u svim uvjetima. Sa svojom širinom struka od skoro 80 mm (što je oko 10 mm više od, primjerice, Izor modela), skija vrlo elegantno plovi kroz neravnine na stazi, te bez obzira na to da li je snijeg jutarnji i svježe popeglani, ili popodnevni i težak, vozljiva je bez pretjeranog truda ili utroška energije. S obzirom na velik radijus (17m na 171cm), te pozamašne gabarite, kratke zavoje nije spretno izvesti, ali nije nemoguće. No oni koji žele opuštenu vožnju, mogu se svom snagom prepustiti zavojima, bez straha da će biti katapultirani ili izbačeni iz ravnoteže. Rekli bi - mirna skija stvorena za uživanje i bezbrižno "carvanje" dugačkim zavojima.

Gdje je onda izazov, pitate se? Skija za penzionere? A ne, ne. Imate li sreće, pa su staze prazne, probajte ovoj skiji dati malo gasa i sa vrlo velikom sigurnošću i stabilnošću moći ćete se ganjati na njoj do mile volje. Pravocrtan spust može se odvesti bez problema ili slučajnog "lovljenja zavoja", a brze dinamične zavoje izvest će precizno, sigurno i bez iznenađenja.

Mane ove skije mogli bi potražiti eventualno na ledenim stazama, jer skija jednostvano nije za njih namijenjena. Rubnici će, doduše, solidno držati prvu polovicu dana, no nakon toga je očigledno da je riječ o nižem i lakšem modelu. Na svim ostalim terenima, snalazi se sasvim dobro, a u uvjetima kada je snijeg mokar, težak i gdje se ostale skije muče, ovaj model pružat će i dalje udobnu vožnju, jer će zbog nešto manje mase ploviti preko neravnina bez problema.

Ukoliko ne tražite "nabrijanu" skiju, ipak ste nešto napredniji rekreativac, bilo da ste skijaš ili skijašica, jer ova je skija umjerene težine pa ju bez problema mogu voziti i cure, a želite krstaricu kojom ćete skijati od listopada do lipnja, uzmite u obzir svakako i ovaj model.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208674
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr