PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

28.08.2008.      

Autor: Vjeran BaranovićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic Punx (08/09)

Nova Twin tip skija više nije isključivo vezana za vožnju u parku.

Testirani model: 173 cm, r = 20 m
Sidecut: 110,5-82-110,5
Dostupne visine: 155, 164, 173, 182 cm


Atomic je za novu sezonu pojačao svoj freestyle twin tip (zaobljene skije na oba kraja) model, koji sada spada u naprednu freestyle skiju. Model Punx je sada postao simetrična skija, s vezovima smještenima na sredini, što poboljšava switch vožnju i switch doskoke, a centriranjem skije dobilo se dosta i na vožnji po railovima.

Grafički dizajn je skroz promijenjen, što je uobičajeno kod ovakvih skija, kojima je dizajn iznimno bitna stavka. Na prvi pogled Punx je dosta jednostavan ali i vrlo upečatljiv. Prevladavajuća crna boja daje do znanja o kakvoj je skiji riječ te vjerujemo kako će se ljubiteljima minimalizma zasigurno svidjeti.

Punx je zadržao RSR Kineticore s prošlogodišnjeg modela, kojemu je glavna značajka drvena jezgra. Tu je i "Sidewall construction", koji zbog odličnog držanjem rubnika omogućava skijanje po svim terenima, a ne samo u parku, kao što je bilo do sada.

Skija je prvenstveno namijenjena mlađim generacijama za kombiniranu vožnju kako u parku, tako i "ludiranju" po stazama te posebice u dubokom snijegu. Prvo iznenađenje je kada primite skiju u ruke. Naime, dojam je da je relativno teška za freestyle skiju. Drugo iznenađenje uslijedilo je odmah potom, prilikom stavljanja skije na nogu, jer se u tome trenutku navedena težina negdje izgubila. Zaključak je kako skije djeluju lagano dok su na nogama, a odlično postavljeno težište svakako samo još više tome doprinosi.

U dugim zavojima skija se odlično ponaša. S malo rada se ulazi u zavoj, a kada skija krene dovoljno je samo održavati pritisak i gotovo da "ide sama". U zavoju nismo morali previše paziti na težište, jer se zavoj doslovno možete završiti dok "sjedite na repovima". Kod kraćih zavoja poželjno je malo više raditi po pitanju dinamike gibanja, ali skija se i u tim uvjetima ponaša solidno. Kratki zavoji su puno lakši za izvedbu, nego što je slučaj kod nekih drugih park modela, ali to naravno nije klasično brzo vijuganje i uvijek će se malo "mesti" sa repovima.

Što se tiče hupsera i razrovanog snijega, tu skija oduševljava. Prolazi preko svega i sa malo agresivnijom vožnjom ćete uživati, a skija će stalno zvati na "divljanje". Kako je skija simetrična tako je znatno olakšana i switch vožnja, dok se duži zavoji dosta lagano izvode. No ono pravo tek je uslijedilo, u vožnji parkom skija se može najbolje ocijeniti, jer je to ipak njen primarni teren. Skokovi su lagani, a dojam lakoće posebno je prisutan prilikom izvođenja elemenata. Skije su vrlo okretne, što skokove čini bezbrižnima i vrlo preciznima.

Prilikom doskoka skije pokazuju svoju veliku fleksibilnost, a doskoci su mekani i točni. Ukoliko ne pogodite idealni položaj za doskok bez većih problema ćete se izvući bez pada jer skija dosta oprašta na tom području, što je vrlo bitno. Što se vožnje po railu tiče, baš poput ostalih park skija, Punx je pojačan na sredini, što omogućuje sigurniju vožnju po railovima.

Riječ je o twin tip skiji, koja je napravljena za sve terene, a ponajviše za park i powder. U njoj će sigurno uživati mlađe generacije, koje taj način skijanja sve više privlači. Najbolji dokaz tome je i široka Atomicova freestyle paleta, u kojoj se nalazi čak 11 sličnih modela. Veliki adut skije je njena svestranost, jer skija se neće previše buniti radi odlaska na uređenu stazu, naravno, pod uvjetom izbjegavanja ledenih staza. Svi freestyleri i oni koji to žele postati bi trebali razmisliti o ovoj skiji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142981
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr