PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

17.06.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.commiha.krizaj@amersports.com  

 

Atomic Redster Doubledeck GS (13/14)

Oduvijek su mašte skijaških rekreativaca bile usmjerene prema stabilnoj i preciznoj skiji koja ulijeva veliku sigurnost i daje istinski osjećaj vožnje po tračnicama. Vjerojatno je Atomic Doubledeck GS prva među njima.

Testirani model: 179 cm, r = 18,4 m
Sidecut: 114,5-70-99
Dostupne visine: 164, 169, 174, 179, 184 cm

 

-.--.-Najjači veleslalomski model Doubledeck GS oduvijek je bio ponos tvornice iz Altenmarkta. Već je prošlogodišnji model dobio rocker tehnologiju i ponešto konstrukcijski izmijenjeni Doubledeck sustav, a kod modela za nadolazeću sezonu  neke stvari su samo dodatno dorađene.

U ruci možemo osjetiti nešto manju masu skije, koja je rezultat korištenja elastomernih ploča koji povezuju dvije Doubledeck ploče uz korištenje gumenih profila (Shockilla inserts) koji dodatno umanjuju vibracije. Vanjska Doubledeck ploča dobila je novi konstrukcijski karakter (slično Elan waveflex sustavu, nap.a.) pa uz minimalnu uštedu na masi, dobilo se na povećanju torzijske krutosti. Vanjština skije nije se puno mijenjala, osim što crveno-bijele pruge od sada u potpunosti prekrivaju vanjsku ploču, pa je natpis proizvođača jasniji i istaknutiji.

U vožnji smo dojma kako je Doubledeck GS još okretniji, premda zahtjeva određeni napor. No kako je riječ o skiji veleslalom karaktera namijenjenoj skijašima odlične kondicije, ovo ne smatramo minusom. Nešto lakša konstrukcija može se osjetiti već pri manjim brzinama, a osjećaj s podlogom je jednostavno fantastičan. Rekli bismo kako skija ima direktni prijenos opterećenja, pa i bez gledanja skijaš može prepoznati stanje skijaške podloge.

U usporedbi sa slalomskim Doubledeck modelom, GS je puno mirniji kod pravocrtne vožnje te zbog većeg radijusa nema onako naglašenu agresivnost pri izlasku iz zavoja. Kod dugih zavoja skija je jako brza i lako bi mogla iznenaditi skijaša velikim ubrzanjima i ekspresnim promjenama smjera. No kupci ove skije ionako su malo bolje tehnički potkovaniji te će jednostavno u svim uvjetima znati prilagoditi svoj skijaški stav trenutnim uvjetima.

Highlight ove skije svakako je uživanje u dugim zavojima kod kojih je zanimljivo kako se skija prilagođava skijaševim željama te proporcionalno opterećenju mijenja krutost. Pri agresivnoj vožnji nema dodatnih vibracija od podloge, a upravljivost i preciznost su besprijekorni.

Prelazak u brzo vijuganje zahtjeva od skijaša izražena gibanja, ali je čak i to bio pravi gušt. Za kratke zavoje skijaš će morati dodatno kratiti zavoje ne bi li izveo manji radijus od predviđenoga koji iznosi gotovo 18 i pol metara.

 

Vožnja u izvoženom ili mokrom snijegu traži od skijaša konstantan rad nogu i pri tom uzima dosta snage. U takvim uvjetima za većinu rekreativaca bolji odabir će biti jedan od Atomic Allmountain modela, primjerice iz serije Nomad.

Doubledeck GS svakako bi preporučili skijašima i skijašicama koji vole brzinu, vladaju vožnjom na rubnicima, te vole dugačke zavoje. Uz bolju skijašku tehniku ova skija ne oduzima puno snage, jer svojom stabilnosti i tvrdoćom sama odrađuje posao za koji kod ostalih modela je potrebno uložiti dosta energije, pa bismo čak ovaj model preporučili prije nego slalom, čija je namjena ipak puno ciljanija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 232184
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr