PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

18.09.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Atomic skije 06/07

Nova sezona i nove skije iz Altenmarkta.

Atomic nije puno mijenjao za sezonu 06/07. Činjenica je da i ne bi imalo previše smisla mijenjati modele koje su Atomic i učinile prepoznatljivima u proteklim sezonama, posebice na utrkama svjetskog kupa.

Tehnološki Atomic je ostao skroz dosljedan svojim prokušanim sistemima, o čemu više možete pročitati u članku posvećenom tehnologijama.

Race serija je ostala u prepoznatljivim tonovima, s malom razlikom što je kolekciju slavnih GS i SL11 zamijenila serija 12 crveno bijelog dizajna (slika lijevo), a ženski modeli ST i LT12 ostali su plavo-sivog dezena. Radijusi su se zadržali na razini prošlogodišnjih. SL12 gabariti su izrazito slalomski sa radijusom 12 m na 160 cm visine uz 119-65-101 dimenzije. Veleslalomski model GS12 na 180 cm visine ima 19 m radijus. Razlike između ženskih (LT, ST) i muških (GS, SL) modela u tehnologijama nema, nego čisto u paleti dostupnih visina. Slalomski modeli su i dalje dostupni do 170 (najdulji je SL9 model) cm, a veleslalomski do 185 cm. Race 8 je i dalje jedini predstavnik donatjecateljskoih ženskih modela, istog dizajna kao i "velika braća" ST i LT.

U klasi Supercross također su najznačajnije promjene kozmetičkog tipa (naslovna slika). Na postojećim modelima došlo je do razlika u dezenu dok se tehnološki modeli uopće nisu mijenjali. Na 6 modela koji predstavljaju SX kategoriju razlike se mogu primijetiti na sljedećim primjerima: SX12 je zamijenio SX11, a pojavio S5 model, najslabiji u porodici Supercrossa namijenjen slabijim rekreativcima. Rasponi duljina se kreću od 142 - 183 cm. B5 tehnologiju nose dva modela - SX B5 i SX10 B5 connected. Radijusi su i dalje ostalo poprilično allrounderski 16-17m na visinama skija od oko 170 cm.

Paleta Metrona se jako malo promijenila i dalje će ih zastupati Metron B5, 11, 10, 9 i 7. Svi Metron modeli i dalje imaju jako naglašene postranične lukove i gotovo slalomske radijuse od oko 13-14 m na 165 cm. Dimenzije vrhova skija pritom prelaze 120 mm, a repovi 105 mm. Dostupne duljine se kreću u rasponu od 148-180 cm, a promjena u konstrukcijama pojedinih modela gotovo da i nema, uglavnom su one uočljive kao promjene u bojama koje su ove sezone jednobojne i dostupne uglavnom u pastelnim bojama crvene, žute i sive nijanse (slika desno)

Izor se također nije puno promijenio, i dalje 4 modela predstavljaju ovu allround kategoriju redom 9:7, 7:5, 5:3 i 3:1. Tehnologija je i dalje primjenjena rekreativcima, počevši od nanoframea, a sve u svrhu ugodnijeg i lakšeg skijanja. Kako to i dolikuje allround skijama, dostupne duljine se kreću u velikom rasponu od 141-177 cm, uz radijuse koji su ipak nešto primjenjiviju hedonistima na snijegu i kreću se u rasponu od 15-16 m za visinu od 165 cm.

Od ove godine pojavljuje se i kolekcija "retro" skija nazvana 918 koju predstavljaju tri modela; 918 plus Ti, 918 Ti i 918. To su tipične allround skije koje neodoljivo podsjećaju na C seriju i dizajnom i tehnologijom. Radijusi su isto allrounderski, pa na visinama od 170 iznose oko 15 m. Dostupne visine se kreću od 154-178 cm.

Freeride seriju je Atomic ove godine nazvao Float, a predstavljaju je i dalje vrlo poznati Big Daddy, Sugar Daddy, Sweet Daddy itd. Zajednička im je karakteristika namjena - pravi powder, a što dodatno ilustrira i činjenica od impresivnih 125 mm na struku skije. Naravno da je očekivati radijuse manje od 40 m čista utopija. Još jedan od powder modela je zanimljiv po tome što ne spada u navedenu kategoriju već se radi o powder twintip skiji nazvanoj Thug koja je ipak bez obzira na sve po konstrukciji i gabaritima powder skija.

Park skije, osim što na bazi imaju dodatna ojačanja kako bi ima olakšali klizanje po railovima, imaj novu sandwich konstrukciju i dolaze u nekoliko modela po tradiciji pejorativnih naziva; Pimp, Deviant, Twins, She evil, Triplets itd..

Ženski modeli su i dalje predstavljeni posebno dizajniranim Balanze modelima. Unutar te kategorije možemo pronaći uglavnom sve modele osim SX i race klase. Uz neizostavno težište na estetici vanjske šasije. Tehnološki se skije puno ne razlikuju od svojih "standardnih" rođaka, no rasponi duljina su malo prilagođeniji ciljanoj skupini skijašica i kreću se u pravilu od 140-168 cm.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 138582
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr