PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

06.02.2007.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SL 10 (07/08)

Popularni slalomski model SL9 od iduće sezone postat će stvar prošlosti, a umjesto njega dolazi nam SL10. Po svemu sudeći i njega čeka slična sudbina.

Testirani model: 156 cm, r = 11,5 m
Sidecut: 119 - 65 - 99
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170 cm

Za iduću sezonu iz Atomica stiže nekoliko iznenađenja, a između ostalog, za početak, tu je i ponešto drugačija klasifikacija skija. "Drive" klasu, u koju su svrstane skije namijenjene uređenim stazama, zastupaju već udomaćeni Supercross modeli (SX) te natjecateljski Race modeli (GS i LT kao veleslalomski predstavnici, te SL i ST kao slalomski). Modela Race 8, baš kao niti vrlo dobro prodavanih GS 9 i SL9 modela više nema. Umjesto "devetki" uvedene su "desetke", pa je tako model koji se nama našao na testu ujedno i najslabiji predstavnik slalomske Race klase.

SL 10 zadržao je vrlo sličan dizajn starom SL 9 modelu, pa je karakteristična crveno-bijela boja koja je u sezoni 06/07 zamijenila dotadašnju žutu i dalje pristuna. I tehnologije korištene prilikom izrade donekle su ostale iste. Tako je tu još uvijek pristuan Aerospeed II, kao gornji sloj skije, UHMW Electra Graphite baza, te Dura Edge rubnici. Beta tehnologiju, koja je već karakteristična za sve Atomic modele, ovdje predstavlja novitet u obliku Dual Torsion Bara, nešto slabiji od Double Torsion Bara koji je pristuan na jačem, SL 12 modelu. Power bridge, uveden kod modela SL 12 u sezoni 06/07, ove godine dobio je i svoju slabiju inačicu - Integral Bridge, koja se koristi na ovom modelu, što je vidljivo i u njegovom punom imenu - SL 10 ib.

U Atomicu su se malo poigrali i s gabaritima ove skije. Tako je ovo nešto uži model od starog SL9 (119 - 65 - 99 u odnosu na 123 - 65 - 103), te sukladno tome ima i minimalno veći radijus (prošlogodišnji je imao 11m na 160 cm). Pohvalno je i to da je broj dostupnih duljina povećan, pa se sada može birati između četiri visine umjesto dosadašnje tri (150, 160 i 170 cm).

SL 10 model, s obzirom na njegove karakteristike, voli tvrde staze. Dapače, tvrdi ili umjetno napravljen i sabijen snijeg, pa čak i ledene plohe, izbor je podloga na kojem će ova skija izraziti svoj maksimum. Dignete li ju na rubnike, što s obzirom da je riječ o najslabijem modelu klase nije problem, kroz ovakve, većini skijaša bezizlazne situacije, provest će vas kao po tračnicama. Doza sigurnosti koju ćete pritom dobiti bit će pravi poticaj da jurnete stazom i "naguštate" se do beskraja. No oprez, zaigrate li se previše, skija će vam se osvetiti za nepažnju pa tako vrlo lako možete biti katapultirani na repove, a brzina koju s lakoćom možete postići nije sasvim bezopasna, kako po vas tako i po ostale skijaše na stazi.

Isticati toliko puta kako je ovaj model "najslabiji" možda i nije toliko "fer", jer riječ je ipak o skiji koju krasi pridjev "natjecateljska". Stoga, nedajte da vas to zbuni jer ova skija od svog vozača traži dosta snage u nogama, fizičku spremu kako bi se mogla voziti cijeli dan, a s obzirom da nije nimalo laka, treba i dovoljno snage da ju se nosi u rukama. Ukrotiti će ju moći bilo koji sportski orjentirani rekreativac koji već ima solidno znanje. SL 10 će bez problema moći voziti svi oni koji i nisu vrhunski pripremljeni i možda koji put i "štrajkaju" u teretani, jer skija iako Race model, doista nije toliko kruta i teška. No, da je pametno i poželjno pripremiti se za nju, to je bez dvojbe, jer bi u suprotnom skija mogla vrlo brzo umoriti, a o potencijalnim ozljedama bespotrebno je pričati.

Ukratko - odličan izbor za sve željne kratkih zavoja, sportske i agresivne vožnje, za sve koji žele skiju koja će ih sigurno prevesti preko leda, a nemaju dovoljno znanja, snage ili volje voziti najjači model. Loš izbor za početnike, slabe rekreativce, one koji se tek uče carving tehnici skijanja, te one koji traže skiju za dubok, neuređen i mekan snijeg.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200706
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr