PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

26.01.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Atomic SL 11M (04/05)

Raketa iz Atomica, raj za orijentirane slalomaše, ali manje za allroundere. Pripremite kavdricepse i andole, jer skija garantira adrenalin i umor!

Testirani model: 165 cm, r = 14,5 m
Sidecut: 104 - 64 - 93
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165 cm

Perjanica slalomske ponude Atomica, još ovu sezonu (jer će sljedeće godine biti sivo plava). dolazi u standardnoj žutoj slalomskoj boji Atomica. Uz modele iz veleslalomske kategorije GS11 ovo je najtvrđa skija u ponudi Atomica. I potpuno zasluženo slovi kao tvrda. Čim ju stavite na noge, znate zašto nosi laskavi naslov race kategorije. Tvrda, teška i zahtjevna tri su riječi koje tu skiju mogu ukratko opisati. S obzirom da je ciljana za ljubitelje kratkih zavoja, prvo malo riječi o tome.

Iako je na testiranom modelu (duljine 165 cm i radijusa 14,5 m) radijus čak i nešto veći nego kod konkurentskih modela sličnih duljina, kratki se zavoji rade bez problema, jednom kad uspijete savladati skiju. Prvi su zavoji bili iznimno teški jer je skija torzijski zaista tvrda pa je trebalo dosta vremena kako bi se podigla na kantove i natjerala u zavoj. Da ne pričamo da je utrošak energije enorman, bez obzira na tip podloge.

Skija je primarno napravljena za uređene terene, po mogućnosti tvrde staze gdje će uz puno energije i mišićne snage voziti zaista precizno i bez vibracija, pravilno vođena u zavoj ulazi energično i precizno, a iz njega izlazi eksplozivno, vozi vas kao po šinama s punim povjerenjem. Nešto veći veleslalomski zavoji i nešto veće brzine joj također nisu nikakav problem, gdje nije pokazala nikakve tragove nestabilnosti, pa čak dobrim dijelom niti u pravocrtnoj vožnji. No, poteškoće se javljaju pri mekšim stazama, o hupserima da ne pričam. Meke hupsere zbog svoje mase i energije još može i rabiti, ali o nekom ugodnom skijanju po grbavom terenu nema niti govora. Vrlo je slična stvar i sa freerideom.

Dimenzije od 104-64-93 nisu preveliki, ali uzevši u obzir težine imat ćete s njom puno posla. Čini mi se da se najboljom pokazala na tvrdoj (da ne kažem zaleđenoj) stazi gdje će, uz nešto uži stav i jaka naginjanja pružiti izvanredan osjećaj sigurnosti i brzine. No, cijena se plaća potkraj dana, na već pomalo razrovanim terenima i s umornim nogama, gdje ćud neopraštanja pokazuje do kraja. Na toj skiji si ne smijete dozvoliti puno improvizacija jer ćete brzo završiti na podlozi. Testni je model imao ugrađene Neox 410 vezove, koji, moramo primijetiti, djeluju pouzdanije od vezova koje smo često susretali na Atomic modelima, poglavito Device 310.

Zato je skija preporučena natjecateljima, i zaista sportski orijentiranim skijašima u dobroj formi. Nikako je ne bismo preporučili rekreativcima, pogotovo onima koji nemaju potpuno zdrava koljena i jake kvadricepse.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 129598
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr