PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

04.10.2007.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic tehnologija 07/08

Nova sezona donosi i ponešto noviteta iz Atomica, koji se prvenstveno odnose na novu Nomad liniju, te poboljšanja na freestyle modelima.

U Atomicu se iz sezone u sezonu drže poslovice da "konja koji pobjeđuje ne treba mijenjati". Tako je i s ovogodišnjim tehnološkim novitetima, kojih, barem što se skija tiče, nema puno.

I dalje su svi modeli bazirani na Beta tehnologiji. Baziran na dvije usporedne komore koje se protežu uzduž skije, te u presjeku daju izgled slova "beta", ovaj sistem skiji daje neophodne torzijske karakteristike. Kao dodatno ojačanje, skija može biti upotpunjena i s magnezijem u kanalima, što se naziva Power Channels. Ovisno o modelu skije u koji je integriran, beta profil može dolaziti u više različitih varijanti. Double torsion bar dolazi na najjačim modelima i prolazi kroz komore paralelno s rubovima skije, što omogućuje veliku torzijsku čvrstoću i stabilnost u vrhovima. Ovu tehnologiju koriste primjerice natjecateljski i cross modeli oznake 12. Dual torsion bar prolazi kroz jedan kanal te se tek pri vrhu razdvaja u dva kraka, nešto poput slova Y. Koriste ga slabiji natjecateljski modeli s oznakom 10. Najslabija varijanta "torsion bara" je Mono torsion bar, koji ima samo jedan krak i on je ugrađen u srednje cross modele. Beta tehnologija dolazi i s Nanoframe varijantom, koju smo imali prilike upoznati kod Izor modela proteklih godina, te se ona ugrađuje u rekreativne i slabije modele. Nikako ne treba zaboraviti i B5 tehnologiju kod koje je beta profil vidljiv i s vanjske strane skije, te se ugrađuje u top modele SX i Metron linije.

Power Bridge tehnologija, uvedena protekle godine i dalje je prisutna, te je sada optimizirana za drugu generaciju. Ugrađuje se samo na top natjecateljske modele, dok na slabije natjecateljske dolazi u inačici Integral bridge - koji je ujedno i novitet ove sezone. On je nešto lakši od Power Bridga, te je manje agresivan. Zadatak mu je prikupiti energiju tijekom izvođena zavoja, te je prenijeti na skiju u završnoj fazi zavoja.

Power Pulseri, zaduženi za podjednako prenošenje snage na cijelu skiju, dolaze u tri varijante: short, medium i long. Izrađeni su od aluminija, a jedinu u "long" varijanti, koja je ujedno i novitet ove sezone, dolaze i s prednje i sa stražnje strane vezova. Ugrađuje se na rekreativne SX i Metron modele koji nemaju B5 tehnologije te spadaju u srednju klasu.

Aerospeed i Aerospeed2, tehnologija poznata već dugo, i dalje je prisutna. Struktura golf loptice prenesena na skiju, daje izvrsne rezultate, ne samo u izdržljivosti površine koja je s ovom tehnologijom otpornija na porezotine i udarce, već i u samoj aerodinamici površine. Ovaj uzorak, naime, eliminira turbulencije koje mogu nastati prilikom brže vožnje, pa će tako skija ići puno stabilnije. Ugrađuje se u natjecateljske i SX modele.

Novost ove godine su TFC sektori. Torsion Flex Control, ovogodišnja je tehnološka inovacija iz Atomica, te je baza za potpuno novu liniju skija, nazvanu Nomad. Cilj je bio izgraditi nešto širu skiju koja bi bila dovoljno mekana u potrebnim situacijama, ali opet s dovoljno torzijske čvrstoće kako se ne bi izgubilo na performansama. TFC sektori su trokutastog i rupičastog oblika, napravljeni od high-tech materijala, a zadaća im je omogućiti skiji mekani fleks, prilikom uzdužnog savijanja. Nano reinforcement, koji se proteže uzduž skije zadržat će potrebnu torzijsku čvrstoću skije. Ovisno o modelu, Nomad skije imaju do 10 takvih sektora po skiji.

Pored ovih tehnologija koje se upotrebljavaju u skijama namjenjenima vožnji, novitete ove sezone ima i linija "park n pipe" u kojoj su freestyle modeli. Kinetic core je revolucionarni materijal najnovije, svemirske generacije, integriran u vrh i rep skije. Smanjuje težinu same skije, ali povećava trajnost. Smanjena težina repa i vrha povećat će okretni moment skije, pa će se rotacije tako lakše i brže izvoditi. Pored ovog noviteta, Atomic je ojačao i središnji dio skije sa RSR-om. Rail Slide Enforcement, kako mu ime kaže, je tu kako bi skiju napravio otpornijom na railove. "Slanted sidewall", u kojem je postranični dio pod kutem, način je na koji će se skija zaštitit od nenamjernog rezanja rubnicima, kad u skoku skija prekrižite u "X".

Vezovi su i dalje ostali standardni Neox, ugrađeni na bolje modele, te prošlogodišnji novitet, 4tix, koji dolazi na srednjim i slabijim modelima.

Atomic je, dakle, i dalje vjeran uglavnom poznatim tehnologijama koje, sudeći prema prodaji, dobro kotiraju među skijaškom populacijom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 35212
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr