PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

21.09.2008.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic tehnologije 08/09

Noviteti se ove sezone uglavnom odnose na novu Drive liniju, dok su prokušani tehnički detalji ostali isti.

Napomena: Atomic je naknadno najavio novu, revolucionarnu tehnologiju koja će, unatoč tome što nije uvrštena u službene kataloge ipak biti dostupna već u sezoni 08/09. Riječ je o Doubledeck sistemu, a više o njemu možete doznati u izdvojenom članku

Ovogodišnjih tehnoloških noviteta, baš poput prošle godine nema puno. Ono što je dobro, to se ne mijenja, pa tako i ove godine susrećemo dobro poznatu tehnologiju ugrađenu u Atomic skije

Natjecateljski modeli i dalje svoj profil baziraju na dvije usporedne komore koje se protežu uzduž skije, te u presjeku daju izgled slova "beta" (od tuda se ova tehnologija popularno naziva beta tehnologija). Ovaj profil dolazi u više različitih varijanti (na slici desno): Double torsion bar dolazi na najjačim modelima i prolazi kroz komore paralelno s rubovima skije, što omogućuje veliku torzijsku čvrstoću i stabilnost u vrhovima (modeli GS12, SX12, SX11, SL12); Dual torsion bar prolazi kroz jedan kanal te se tek pri vrhu razdvaja u dva kraka, nešto poput slova Y (GS11, GS10, SL11, SL10); najslabija varijanta "torsion bara" je Mono torsion bar, koji ima samo jedan krak i on je ugrađen najslabiji model iz natjecateljske klase, SX10.

Power Bridge tehnologija, uvedena prije tri godine i dalje je prisutna. Ove sezone njegova inačica Integral bridge dolazi u nekoliko varijanti, od lagane karbonske do nešto jače karbonske s dodacima titana. Zadatak ove tehnologije i dalje je isti. Služi kao ploča ispod veza na koju se montiraju vezovi, a s obzirom da nije fiksirana duž cijele skije i montirana je fleksibilno, pancerica i vez neće imati utjecaja (ponekad i negativnih) na performanse same skije. GS 12, SX 12 i SL 12 modeli dolaze s Power Bridgeom, GS11 i SL 11 sa Integral Bridgeom od karbona s titanskim ojačanjima, modeli GS 10 i SL 10 imaju obični karbonski Integral Bridge, dok jedinu iznimku natjecateljske serije predstavljaju SX 11 i SX 10 na koje se montiraju obične ploče za Neox i 4tix vezove.

Tehnološki novitet ove sezone prisutan je u Drive modelima, a nazvan je U-Turn (na slici lijevo). Zadaća mu je eliminirati vibracije u skiji. Pojednostavljeno, elastični umetak na kritičnom mjestu ispred veza preuzima vibracije te ih, putem odašiljača u obliku slova U, vraća natrag na rubnike. To osigurava mirniju skiju i bolje prianjanje rubnika uz podlogu. Ovaj umetak može biti izrađen od nekoliko varijanti, a samo ime skije otkrit će materijal izrade. Tako su puna imena Drive modela Drive 11 Carbon, Drive 9 Titan, Drive 7 Scandium te Drive 5 Fibre.

Aerospeed i Aerospeed2, tehnologija poznata već dugo, i dalje je prisutna. Struktura golf loptice prenesena na skiju, daje izvrsne rezultate, ne samo u izdržljivosti površine koja je s ovom tehnologijom otpornija na porezotine i udarce, već i u samoj aerodinamici površine. Ovaj uzorak, naime, eliminira turbulencije koje mogu nastati prilikom brže vožnje, pa će tako skija ići puno stabilnije.

Na Nomad modelima i dalje su prisutni TFC sektori. Torsion Flex Control sektori su trokutastog i rupičastog oblika, napravljeni od high-tech materijala, a zadaća im je omogućiti skiji mekani fleks, prilikom uzdužnog savijanja. Nano reinforcement, koji se proteže uzduž skije zadržat će potrebnu torzijsku čvrstoću skije. Ovisno o modelu, Nomad skije imaju do 10 takvih sektora po skiji. Novost u Nomad liniji ove godine su titanska ojačanja prisutna u tri najjača modela. S obzirom da su Nomadice vrlo široke, što ponekad rezultira nešto slabijim performansama na tvrdim i zaleđenim stazama, dodatak titana trebao bi omogućiti da se i na takvim stazama zavoji izvode precizno i bez suvišnog proklizavanja.

Novost ove sezone su Woman Flex zone, dostupne samo u Cloud modelima. Dolaze u dvije varijante: WFZ 4+2 (četiri zone smještene ispred veza, te dvije iza) te WFZ 3+1 (tri ispred, jedna iza). Ovaj novitet služi poboljšanju performansi skija, kako bi one bile još lakše upravljive. Novitet je i "Heel Lift" - lagano podignuta peta, kako bi se skija više prilagodila ženskoj anatomiji kod koje je centar gravitacije drugačije smješten nego kod muških skijaša. Podignuta peta trebala bi smanjiti opterećenje na kralježnicu i leđa, te bi tako skijanje trebalo biti ugodnije, efikasnije te s manje umora.

Freeride Daddy linija ove sezone ima i jedan neobičan novitet: dok rep i središnji dio skije normalno leži na snijegu, prednji dio zakrivljen je prema gore. Slično kao i kod skija za vodu, kroz duboki snijeg lakše se prolazi kada je prednji dio lagano uzdignut, a kako se ne bi skijaši sami morali potruditi za to, "negative preloaded Reversed Camber" radi to za njih. A ljubitelji rotacija i ludiranja u parkovima također bi trebali doći na svoje, jer su u freestyle modele ugrađene tehnologije koje je Atomic povukao iz skija za skijaške skokove. Jezgra skije napravljena je od materijala sličnog pčelinjem saću, što će bitno olakšati vrh i rep skije, a centar gravitacije automatski će se time prebaciti na drvenu jezgru koja je u sredini skije. Time bi rotacije trebale biti još lakše izvodljive. I freestyle i freeride serija ima i posebno dizajnirana postranična pojačanja kako bi se skija čim više očuvala od karakterističnih oštećenja - kod freeride skija od mogućih udaraca u kamenje i stijene ispod dubokog snijega, a kod freestyle skija od čvrstih elemenata u parku, kao što su primjerice railovi.

Vezovi su i dalje ostali standardni Neox, ugrađeni na bolje modele, te 4tix, koji dolazi na srednjim i slabijim modelima. XTO je namijenjen svim širim modelima, pa tako može doći i na Nomadu i na Daddy, dok je FFG namijenjen za freestyle modele i omogućuje sigurnije doskoke (FFG je kratica od Float, Fly & Grind, op.a.)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 184795
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr