PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

19.04.2011.      

Autor: Ivan Kašuba 

Atomic tehnologije 11/12

Doubledeck, Rocker te nekoliko novih tehnologija namijenjenih za ženske modele, kratki je pregled onoga što je ugrađeno u Atomic skije za sezonu 11/12.

Na sam spomen "Doubledecka", misao nam pada na Atomic. Već par godina ova je tehnologija zaštitni znak Atomica. Isto vrijedi i za skije u Atomic sezoni 11/12.

-.--.-Doubledeck tehnologija (D2) prisutna je na velikom broju ovogodišnjih Atomic skija iz natjecateljske i više rekreativne klase. Podsjetimo, D2 je zamišljena kao skija na "dva kata". Na donju skiju postavljena je plata po cijeloj dužini skije, koja služi za upijanje vibracija, daje mirnoću skiji pri većim brzinama te dodatnu fleksijsku čvrstoću. Ova tehnologija, pokazala se kao vrlo dobro rješenje u konstruiranju jačih modela, što potvrđuje i činjenica kako D2 svoju primjenu u Atomic skijama pronalazi već treću sezonu za redom i to na sve većem broju modela. Doubledeck možemo pronaći u dvije varijante, na kojima velikih promjena za razliku od prošlih sezona nije bilo, osim u dizajnu. Prva je D2 Vario Flex, a druga D2 Vario Cut.

D2 Vario Flex je sistem zamišljen kako bi radio dvojaku funkciju na skiji (naslovna slika). Kao što smo već spomenuli, gornji dio skije odnosno D2 oplata, služi kao spojnica između skije i skijaša, te prilagođava tvrdoću specijalnih elastomera uzduž osi skije. Pri maloj brzini, upravo ova tehnologija omogućava vrlo laganu kontrolu skije i mirnoću, dok pri velikim brzinama radi upravo obrnuto - stvara otpor koji daje skiji dodatnu čvrstoću, stabilnost i ubrzanje na izlasku iz zavoja. 

Druga, već spomenuta inačica Doubledecka je D2 Vario Cut (lijevo). Iako ovo nije novost u redovima Atomica, podsjetimo o čemu se zaista radi. Skija opremljena ovom tehnologijom, već na prvi pogled iskače iz mase. Naime, skija je "razrezana" na vrhu i repu te na sebi ima ugrađen nešto širi Doubledeck. U sami razrezani dio umetnuta je guma s plastikom kako bi se dobilo na elastičnosti tog dijela skije. Glavna prednost ove tehnologije je promjenjivi sidecut. Ovisno o pritisku skijaša na skiju, skija se razdvaja na gumenim dijelovima i poprima novi sidecut, a Doubledeck vrši kontrolu tvrdoće po uzdužnoj osi ovisno o brzini. -.--.-Dakle ovaj sistem bi trebao ujediniti sve načine vožnje u jednoj skiji, no tu možemo naići i na problem. 

Kao što smo već bili svjedoci, Rocker tehnologija je na velika vrata pokucala gotovo kod svih proizvođača skija, pa tako i u ovoj austrijskoj tvornici skija. Prošlogodišnji novitet, prisutan je također i za iduću sezonu i to u tri verzije. Za mekan snijeg, napravljena je tehnologija imenom Powder Rocker, gdje je veći dio vrha i repa skije podignut, kako bi se dobila bolja plovnost u dubokom snijegu. Zanimljivo je kako se skija prilagođava uvjetu i načinu skijanja, što znači, ovisno koliko skijaš vrši pritisak na punu plohu skije, vrhovi i repovi skije se lagano odižu, pa skija punom duljinom dotiče snijeg. Zatim imamo Adaptive Rocker (desno), namijenjen za različite uvjete snijega, kod kojega je podignut samo vrh skije, kako bi se ostvario bolji kontakt podloge sa sredinom skije i samim time dobilo na lakšoj okretnosti. Activ Camber sljedeće je važno ime, koja iskorištava najveći dio klizne plohe skije u dodiru s podlogom te rezultira maksimalnom stabilnosti i odličnim držanjem skije u vožnji, pa ju tako pronalazimo kod najjačih modela iz Atomicove "ergele" skija.

U izradi jezgre, znakovite promjene za predstojeću sezonu nisu viđene. Zanimljivo je spomenuti kako Atomic ima 21 tehnologiju za izradu cjelokupne jezgre svojih skija, podijeljenih u četiri grupe i to: Sidewall, Doubledeck, Step Down Sidewall i Cap. Kao jednu od tehnologija koja se koristi u izradi najjačih modela skija, možemo spomenuti Dubledeck PowerCore Cap (slika dolje), gdje se koriste najbolji materijali za izradu skije, od titan konstrukcije, preko punog jakog drveta u jezgri, elastomera za smanjenje vibracija, do Dubledeck tehnologije.

-.--.-


Za sve ženske modele Atomic je namijenio tri tehnologije, koje bi uvelike trebale olakšati skijanje ljepšem spolu. Women Flex Zones, tehnologija je koja bi trebala osigurati odličnu kontrolu skije i mirnu vožnju. Druga tehnologija, V-Shape Body skiju čini izuzetno laganom za vožnju, omogućuje dobru kontrolu u zavoju i lagan završetak zavoja. Iz Atomica ističu kako skija s ovom tehnologijom posjeduje idealnu geometriju za precizne carving zavoje i opuštajuće skijanje. Zadnja tehnologija nosi ime Heel Lift. Zbog različitog centra ravnoteže kod žena Atomic je odlučio podići petu skijašica i tako tehnologijom osigurati idealnu kontrolu skije pri svim brzinama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145065
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr