PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

04.11.2005.      

Autor: Željko MihalićFoto arhiv: www.blizzard-ski.com 

Blizzard skije 05/06

Nova sezona, novi modeli, novi standardi. Što to konkretno znači u slovima, brojkama i - bojama?

U novu sezonu Blizzard ulazi s novim, kako ih sami nazivaju, revolucionarnim tehnologijama. No, nisu sve stvari promijenjene, izgleda da su u marketingu odlučili zadržati prepoznatljivost barem na dizajnerskom planu.

FIS Race kategorija koje predstavlja vrh kvalitete i ponude, i nesumnjivo cijene, predstavljene su i dalje u standardnim crveno - bijelim nijansama, a predstavlja ih 5 modela: Sigma SL (slalom), Sigma GS (veleslalom), SG (superG), DH (spust) i SL junior. To su pravi natjecateljski modeli i vjerojatno će ih biti vrlo teško naći na nekim od maloprodajnih mjesta. Ono što će rekreativcima biti zacijelo zanimljivije, jest ponuda Race Carve modela, sličnih namjena i sličnih boja, a koji se FIS Race modela razlikuju po sufiksu R u imenu. Tu seriju sačinjavaju modeli SLR (slalom, na fotografiji lijevo) duljina 155-170 cm i radijusa 11-15 m, GSR (veleslalom) modeli duljina 163-183 cm i radijusa 15-21 m, te isti modeli sa IQ tehnologijom veza, o kojoj je nešto više rečeno u članku posvećenom tehnologijama. Cijela je ta serija namijenjena agresivnijoj vožnji, strmijim i uređenijim terenima. Ono što je bitno za reći pri odabiru skija, jest da svi modeli koji su namijenjeni naprednim skijašima, da ne kažem ekspertima, u svom imenu, kako je to bilo i prijašnjih sezona, nose naziv Sigma.

Cross serija nazvana Cros carve (naslovna fotografija, dolazi s 5 modela (X – Cross 8, 9, 10, 11 i Pro - fotografija desno) od kojih samo dva gornja imaju IQ tehnologiju, a namijenjena je također bržoj vožnji po uređenijim terenima. Najjači modeli cross serije imaju identičnu tehnologiju race Carve modelima i nisu nikako namijenjeni početnicima ili neiskusnijim skijašima. Slabiji modeli nazvani X - Cross 8 i 9 su puno mirniji i lakši za vožnju i spadaju u neki srednji rekreativni razred. Naravno da na takvim skijama nećete naći IQ vezove. Duljine u X- cross seriji se kreću od 149 – 177 cm i radijusima više karakterističnim primjerenijim race nego allround modelima (9 - 19 m) te dimenzija vrhova, struka i repa od 114-69-99 mm što ih čini manje spremnijima za neki ozbiljni duboki snijeg.

Allround serija se naziva Firebird i predstavljaju je svega dva modela Firebird XO 3 i Firebird XO 5, duljina 143 -175 cm te relativno malim radijusima 11-17m koje čine uobičajene allround dimenzije 108-68-97, što ih čini čak i nešto užim od Cross serije i čini se opet ne tako primjenjivim za dublji snijeg. Zahvaljujući karbonski ojačanjima skija je ipak nešto lakša i adekvatna rekreativcima i slabijim skijašima. Shodno tome, na spomenutim modelima nećemo naći IQ tehnologiju.

Ženski modeli su predstavljeni u Women seriji s 4 modela X-Spirit 3, X-Spirit 5 i X-spirit Cross te Passion. Ženski modeli dolaze bez IQ tehnologije i sa nešto olakšanim jezgrama, najčešće kompozitne građe sa pleksi-staklom, i kako je to već standard, nešto pomaknutim centrom ravnoteže skije malo prema sredini skije.

Freeride seriju predstavljaju 4 modela, Titan 7, Titan 8, Titan 9 i Titan Pro. Kao što im i ime kaže namijenjeni su u potpunosti skijanju van staze što sasvim solidno ilustriraju i dimenzije skija sa širim daskama počevši od struka pa preko vrha i repa skije i duljinama jačih modela od preko 180 cm i pripadajućim radijusima od preko 20 m. Modeli 7 i 8 su malo više orijentirani široj populaciji pa im se duljine kreću od 159 – 175 cm, a radijusi su im znatno manji i kreću se u rasponu od 15-18 m, a i širina struka nije toliko drastično povećana – i iznosi "svega" 74-80 mm. Naravno da je suvišno govoriti o činjenici da takvi modeli nemaju IQ tehnologiju jer je kod naprednijih freeride modela uopće upitna potreba za platom, a i od ostalih tehnologija najbitnije je da se pažnja posveti plovnosti, povećavanju površine koja je u kontaktu sa podlogom te da se skija čim je više moguće olakša uz smirivanje nepoželjnih vibracija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246728
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr