PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

17.10.2006.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.blizzard-ski.com 

Blizzard skije 06/07

Vodi li nova kategorija skija, pod imenom IQON, Blizzard u nove marketinške uspjehe?

FIS Race kategorija, koja i dalje predstavlja vrh kvalitete i ponude, i nesumnjivo cijene, predstavljena je u nešto izmijenjenoj crveno - crnoj kombinaciji, a predstavlja ih 6 modela od kojih su dva juniorska: SL Magnesium (slalom), GS Magnesium (veleslalom) i oba s pripadajućim juniorskim inačicama, te SG (superG), DH (spust). To su pravi natjecateljski modeli i vjerojatno će ih biti vrlo teško naći na nekim od maloprodajnih mjesta. Ono što će rekreativcima biti zacijelo zanimljivije, jest ponuda Speed Carve modela (prošle su se sezone nazivali Race Carve), donatjecateljskih skija sličnih namjena, a koji se od FIS Race modela razlikuju po sufiksu R u imenu. Tu seriju sačinjavaju modeli SLR i SLC (slalomski) duljina 155-170 cm i radijusa 11-15 m, GSR i GSC (veleslalom) modeli duljina 170-183 cm i radijusa 15-21 m. Svi modeli, kao što je i iz imena vidljivo, imaju IQ tehnologiju konstrukcije skije i veza, o kojoj je nešto više rečeno u članku posvećenom tehnologijama. Cijela je ta serija namijenjena agresivnijoj rekreativnoj vožnji te strmijim i uređenim terenima. SLR i GSR modeli, iako bojama nalikuju FIS race modelima, mogu se razlikovati po nizu karakteristika, osim IQ veza, i po plastikom obloženom vrhu skija itd...

Cross serija je prešla u hibrid crosserica i allmountain skija i dobila naziv Cross mountain i dolazi u nazivima skija obilježenim sa CMX (CMX 9, 10, 11, Comp i Pro) od kojih samo najslabiji model (9) nema IQ tehnologiju, a namijenjeni su agresivnijoj vožnji, ali ipak prilagođenijoj raznim i promjenjivim uvjetima na stazi. Ipak su pretežno rađene za stazu). Najjači modeli cross serije imaju identičnu tehnologiju Speed Carve modelima i nisu nikako namijenjeni početnicima ili neiskusnijim skijašima. Slabiji modeli su puno mirniji i lakši za vožnju te spadaju u neki srednji rekreativni razred. Duljine u CMX seriji se kreću od 149 – 180 cm i radijusima nešto manje naglašenim nego što je to slučaj na natjecateljskim i donatjecateljskim modelima (9 - 17 m). Dimenzija vrhova, struka i repa od 114-69-99 mm (nema promjena u odnosu na prošlu godinu) čini ih manje spremnijima za neki ozbiljni duboki snijeg. Nešto pogodniji za takav tip vožnje je model CMX PRO, no dimenzije struka od 70 mm i vrha od 120 mm ipak ne garantiraju najugodniju vožnju po dubokom powderu.

Allround serija se i ove godine naziva Firebird i još uvijek je predstavljaju svega dva modela; Firebird XO IQ i Firebird XO 3, s duljinama 143 - 175 cm te relativno malim radijusima 11 - 17m, koji čine uobičajene allround dimenzije 108-68-97, Skije su nešto uže od Cross serije i čini se opet ne tako primjenjive za dublji snijeg. Zahvaljujući karbonskim ojačanjima skije su ipak nešto lakše i adekvatnije rekreativcima i slabijim skijašima. Shodno tome, na spomenutim modelima nećemo naći IQ tehnologiju.

Pojavila se i nova serija nazvana Multicondition, koja također potpada u Allround kategoriju. Predstavlja je 6 IQON modela na koje Blizzard ove godine dosta računa. To su IQON 7400, 7200, 6900 u dvije varijante -Lifestyle i Classic. Razlike između te dvije podserije su isključivo kozmetičke naravi, dakle nikakve konstrukcijske razlike nema. Svi modeli imaju IQ konstrukciju i vezove, te vrlo izražene dimenzije vrhova skija od 115 do 125 mm i širinu struka od 69 do 74 mm. Pripadajući radijusi se kreću u rasponu od 9 do 15 m, tipičnim za allround modele u posljednje dvije sezone.

Ženski modeli su predstavljeni u Women seriji s 5 modela nazvanih više spiritualnim i metafizičkim nazivljem; X-Spirit 3, Passion IQ, Emocion 6900, Emocion 7200 te Emocion 7400. Ženski modeli (s iznimkom Passion IQ, kao što joj i samo ime govori) dolaze bez IQ tehnologije i s nešto olakšanim jezgrama, najčešće kompozitne građe, i kako je to već standard, nešto pomaknutim centrom ravnoteže skije malo prema sredini skije. Te su skije uglavnom allround radijusa i gabaritima gdje širine struka ne prelaze 72 mm, a radijusi se kreću u rasponima od 10 do 15 m. Zanimljivo je možda reći da su Emocion modeli po dizajnu i građi sličniji IQON modelima, a Passion modeli sličniji Firebirdu.

Freeride seriju i ove godine predstavljaju 4 modela, Titan 7, Titan 8, Titan 9 i Titan Pro. Kao što im i ime kaže namijenjeni su u potpunosti skijanju van staze što sasvim solidno ilustriraju i dimenzije, sa širim daskama i duljinama jačih modela od preko 180 cm, uz pripadajuće radijuse od preko 20 m. Modeli 7 i 8 su malo više orijentirani široj populaciji pa im se duljine kreću od 159 – 175 cm, a radijusi su im znatno manji i kreću se u rasponu od 15-18 m, a i širina struka nije toliko drastično povećana – i iznosi "svega" 74-80 mm. Naravno da je suvišno govoriti o činjenici da takvi modeli nemaju IQ tehnologiju jer je kod naprednijih freeride modela uopće upitna potreba za platom, a i od ostalih tehnologija najbitnije je da se pažnja posveti plovnosti, povećavanju površine koja je u kontaktu s podlogom te da se skija čim je više moguće olakša uz smirivanje nepoželjnih vibracija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 229538
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr