PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

26.04.2011.      

Autor: Ivan Kašuba 

Blizzard tehnologije 11/12

IQ tehnologija i dalje ima primat kod ovoga proizvođača skija. Nekoliko novih tehnologija ugrađuje se u skije za iduću sezonu, kao i već dobro znani Rocker sistem.

Tehnologije iz godine u godinu napreduju, kako u svim industrijama tako i svijetu izrade skija. Blizzardove tehnologije po tom pitanju nisu iznimka, što je najbolje vidljivo na Blizzard skijama za sezonu 2011/2012. No ipak, većina je tehnologija ostala nepromijenjena ili je doživjela tek poneku preinaku. Jedna od već dobro znanih uzdanica, IQ tehnologija, već se udomaćila kod Blizzarda. Možemo ju pronaći u dvije varijante i to kao IQ Construction (odnosi se na samu konstrukcije skije) te IQ Binding (koristi se pri spajanju veza sa skijom).

-.--.-

IQ Construction
(slika gore), u sebi sadrži sve najjače materijale koji se koriste u izradi skija poput drvene jezgre, magnezijskog sloja i sl. Ovdje bi se mogla izdvojiti tri načina izrade poput Free Flex Curvea, koji vrši konstantan pritisak na cijelu dužinu rubnika i gdje se rezultat očituje u odličnoj kontroli i performansi skije. Zatim je ovdje Direct Power Transmission, čija je uloga prvenstveno što bolja karakteristika u carving zavoju i stabilnost skije na rubnicima. Zadnja, no ne manje važna tehnologija, koja zaokružuje IQ Construction, je Light Weight Construction. Kako samo ime govori, zbog manje mase skije dobilo se na upravljivosti skije i manjem generiranom umoru kod skijaša.

Kod vezova tu je IQ Binding tehnologija, koja se ističe po tome što pokušava homogenizirati tri stvari: skiju, vez i skijaša. Naime, vez je postavljen unutar same konstrukcije skije, što omogućava skijašu direktan prijenos snage, konstantni pritisak na rubnike i smanjenu ukupnu težinu skije. Radi različite namjene skija, ova tehnologija podijeljena je na nekoliko vrsta: IQ Power - ugrađuje se u najbolje modele, IQ Max pronalazimo u skijama čija širina struka prelazi 80 mm, IQ Center Move za rental modele, IQ Junior za dječje modele te klasični IQ System namijenjen za rekreativne modele skija.

-.--.-

Blizzard je ove godine unio među svoje tehnologije nekoliko osvježenja, koja bi u većoj ili manjoj mjeri trebala poboljšati kvalitetu  skija. Prošlogodišnji Power Full Suspension prisutan je i dalje. Podsjetimo, Racing Phenol Sidewall zaslužan je za maksimalnu snagu koju skija proizvodi, što je rezultat prethodno ugrađenih slojeva magnezija, karbona i IQ Power ploče, dok integrirano karbonsko pojačanje, koje se proteže duž cijelu skiju , zajedno s bidirekcijskom suspenzijom i preciznim nosačima za ploču, kao krajnji rezultat daje potpunu kontrolu skije. Već spomenuta novost su dvije nove tehnologije u ovom segmentu izrade. To su najjači Race Full Suspension (slika gore), čija se svojstva koriste najčešće kod FIS skija i garantiraju vrhunsku skiju sa istim takvim karakteristikama. Druga nova tehnologija zove se Sport Full Suspension i tehnički gledano, slabija je od dvije prethodno navedene. Skija koja u sebi sadrži ovu tehnologiju trebala bi biti do 20% lakša od prosjeka i laganija za upravljanje, ali istovremeno i s vrlo dobrim tehničkim svojstvima.

 

-.--.-

Sidewall, odnosno tehnologija koja se koristi za izgradnju bočnih dijelova skije, ugrađuje se gotovo u sve modele Blizzard skija za nadolazeću nam sezonu. Promjene s obzirom na prošlogodišnju sezonu nema. Još uvijek dolazi u dvije varijante i to Full ili potpuna (slika gore), proteže se duž cijele skije, te Partial ili djelomična, koja se nalazi samo na djelu skije ispod veza. Kvalitetno izrađen Sidewall, skijaš će osjetiti kroz lakši prijenos snage i smanjenu težinu skije, što će se u konačnici rezultirati na dinamičnosti iste.

Iduća sezona, što se tehnologija u izradi skija tiče, može se reći kako je u znaku Rockera. Rocker (slika dolje) je svoju primjenu pronašao kod gotovo svih proizvođača skija, što nije zaobišlo ni Blizzard. Svoj Rocker Blizzard je podijelio u dvije skupine. Prvi je Front Rocker - Magnum Line, gdje je samo vrh skije podignut više nego uobičajeno radi bolje kontrole skije u svim uvjetima, pa bi svoju primjenu mogao pronaći kod većeg broja All Mountain modela. Full Rocker, kako mu ime govori, nalazi se na cijeloj skiji, što znači da su mu i vrh i rep podignuti, kako bi Freestyleri i skijaši koji teže za neuređenim stazama mogli što lakše "ploviti" kroz snijeg, ili pak s lakoćom izvoditi trikove. Zanimljivo je spomenuti kako je Blizzard proizveo Rocker tehnologiju gdje bočni pogled na skiju izgleda kao elipsa, što kod klasičnog Rockera nije slučaj. Blizzard Flip Core, ističe se kao prirodni izgled Rockera, gdje samo mali dio skije dira podlogu pri spustu ravno, što uvelike olakšava skijanje izvan staza, a to je ujedno i prvobitan smisao Rocker tehnologije.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 221859
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr