PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

25.05.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Blizzard tehnologije 12/13

Rocker tehnologija ove godine postala je primat među Blizzard skijama, no sitne promjene i noviteti u tehnologijama za iduću sezonu dodatno će ojačati već tradicionalno kvalitetnu izradu Blizzard skija.

Blizzard je jedan od onih proizvođača skija koji rijetko rade velike promjene u svojim tehnologijama. Samim time svake godine unose pokoji novitet te većinom zadržavaju prošlogodišnje skije, eventualno nešto redizajnirane, no s već dobro poznatim upečatljivim imenom. Tako recimo na samu spomen IQ tehnologije, koja je prožeta po svim skijama u više varijanti, odmah možemo zaključiti da se radi o Blizzardu.

-.--.-

Već duži niz godina na IQ tehnologiju otpada veliki dio tehnološkog kolača u Blizzardu. Ovdje svakako treba spomenuti IQ System Construction. On u sebi sadrži sve najjače materijale koji se koriste u izradi skija poput drvene jezgre, magnezijskog sloja i slično. Postoje tri načina izrade poput Free Flex Curve načina, koji vrši konstantan pritisak na cijelu dužinu rubnika i gdje se rezultat očituje u odličnoj kontroli i performansi skije. Zatim Direct Power Transmission, čija je uloga prvenstveno izvući što bolje performanse u carving zavoju i stabilnost skije na rubnicima. Zadnja, no ne i manje važna tehnologija, koja zaokružuje IQ Construction, je Light Weight Construction. Kako samo ime govori, zbog manje mase skije dobilo se na upravljivosti skije i manjem generiranom umoru kod skijaša.

Kod vezova tu je IQ Binding tehnologija u kojoj se pokušava homogenizirati tri stvari: skiju, vez i skijaša. Naime, vez je postavljen unutar same konstrukcije skije, što omogućava skijašu direktan prijenos snage, konstantni pritisak na rubnike i smanjenu ukupnu težinu skije. Radi različite namjene skija ova tehnologija podijeljena je na nekoliko vrsta: IQ Power - ugrađuje se u najbolje modele, IQ Max pronalazimo u skijama čija širina struka prelazi 80 mm, IQ Center Move za rental modele, IQ Junior za dječje modele te klasični IQ System namijenjen za rekreativne modele skija.

-.--.-

Jednu od najnovijih i globalno najpopularnijih tehnologija u izradi skija, Rocker, Blizzard sada proizvodi u četiri verzije. Kako ne bi došlo do zabune treba reći da Blizzard ove tehnologije smatra kao dio Camber profila skija, što je i logično, jer je Camber (uzvišenje na sredini skije) sastavni dio svakog Rockera, no Rocker ne mora biti sastavni dio svakog Cambera, kao na slijedećem primjeru.

Race modelima kojima je potrebna najjača stabilnost, i maksimalna preciznost pri upravljanju, namijenjen je Full Camber bez rockera. Od klasičnih tu su prisutne tri verzije. Front Rocker odlikuje velika stabilnost pri većim brzinama, a odnosi se na povišenje samog vrha skije. Zatim Tip&Tail Rocker na kojem je postavljen skraćeni Rocker na vrhu i repu skije, čime je dobivena odlična agilnost skije kao jako bitna stavka u All Mountain & Free Mountain seriji skija. Zadnji, no ne i manje važan, tip je Rockera koji omogućuje veoma dobru plovnost te se proteže gotovo od sredine skije prema vrhu i repu, a zove se Full Rocker.

-.--.-

Jedna od noviteta ove sezone, a odnosi se na Rocker, je FlipCore 3D tehnologija koja se koristi pri izradi Tip&Tail i Full Rockera. Naime riječ je o 3D tehnologiji izradi drvene jezgre kojom je dobivena prirodna mekoća i čiji su rezultati vidljivi prvenstveno u stabilnosti i mirnoći skija.

Također, Spaceframe 3D Construction ovogodišnji je tehnološki novitet iz Blizzarda. Korištenjem specijalnog 3D sloja u konstrukciji, dobivena je nova dimenzija u plovnosti skije s obzirom na njenu težinu te torzijska tvrdoća i bolji balans. Skija u kojoj je ugrađena ova tehnologija vrlo je prilagodljiva i lakša za upravljanje, no vrlo stabilna i dobro izbalansirane tvrdoće.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226365
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr