PROIZVOĐAČI

»

ELAN

24.06.2014.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Race SLX Amphibio (14/15)

Najbrža 'slalomska jurilica' iz Begunja osvježena novim izgledom spremna je na nove izazove u nadolazećoj sezoni.

Testirani model: 165 cm, r = 12,4 m
Sidecut: 123-69-107
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

Otkako je uveo Amphibio u natjecateljsku klasu prošle godine Elan je poprilično podigao ljestvicu po pitanju voznih svojstava. Takvo nešto imali smo prilike iskusiti s najjačim slalomskim modelom SLX koji u nadolazećoj sezoni ne donosi tehnološke novitete, već bitno promijenjeni prednji dizajn. Tim dizajnom umjesto karakterističnih i tradicionalnih zelenih tonova, prevladavaju bijeli tonovi, što nam se svidjelo jer skija izgleda puno življe i na prvi pogled odaje kako se radi o "alatu" spremnom učiniti sve što skijaš zaželi.

Na prvi kontakt sa skijom dojma smo kako je novi SLX Amphibio možda malo lakši od prethodnika, što se moglo osjetiti pri malim brzinama gdje skija, za razliku od konkurenata u klasi, najbolje reagira na najmanju promjenu opterećenja. Povećanjem opterećenja može se osjetiti prisutnost Amphibio profila, gdje se glatko i precizno ulazi u zavoj, a skijaš u svakom trenutku može osjetiti stanje skijaške podloge.

Postupnim povećanjem brzine skijaška gibanja su od presudne važnosti jer SLX, slično kao kod Nordice i Fischera, traži pravovremeni ritam gibanja pri promjeni rubljenja. Izlaskom iz zavoja osjeća se poprilična energičnost koja ipak nije toliko naglašena kao kod konkurenata te samo dobrom reakcijom skijaša može oprostiti pokoju grešku.

Držanje rubnika je suvereno, a Elan u nadolazećoj sezoni puno pažnje posvećuje tehnologiji Power spine. Riječ je o varijanti konstrukcije u kojoj je unutarnji postranični luk ojačan slojem ugljičnih vlakana na način da kao takav prati raspodjelu opterećenja od stopala skijaša. Kako se pri tome ne bi izgubilo na torzijskoj krutosti, na takvu novu geometriju postavljena su poprečna ramena koja figurativno priliče ljudskim kralješcima, i zajedno s Waveflex konstrukcijom, zaslužna su za torzijsku krutost.

-.--.- 

Ovakvo rješenje može se osjetiti pri agresivnoj vožnji dužim zavojima, gdje nema onih vibracija vrha skije i plastičnog zvuka, a pri tome rubnici ni malo ne popuštaju. Skija je iz tog razloga torzijski i fleksijski odlična, premda u situacijama strme i zaleđene podloge ponekad traži popuštanje i korekciju putanje. No za većinu, prije svega odlično kondicijski i tehnički pripremljenih rekreativaca, Elan SLX Amphibo bit će prvi izbor kada je u pitanju uživanje u kratkim zavojima na uređenim stazama. Čak i u uvjetima kada staza malo popusti, skija ne oduzima previše energije, ali svakako od skijaša traži pažnju kod doziranja opterećenja.

Za one skijaše rekreativce koji se ne nalaze u prethodnim rečenicama, na izboru je slabiji model SL Amphibio, koji je slične konstrukcije, no nudi za stepenicu ispod lošija vozna svojstva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 183245
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr