PROIZVOĐAČI

»

ELAN

03.08.2005.      

Autor: Željko MihalićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija 

Elan S12 (05/06)

Elanov visoki rekreativni model pokazao je na našem testu dosta pitomu narav i svrstao uz bok modelima skija koje bismo nazvali "za svaku priliku".

Testirani model : 168 cm @ r = 14,3 m
Sidecut : 112-67-100


Iako bi ga proizvođač prema klasifikaciji svrstao u visoki rekreativni model, koji prema inerciji uvijek pokazuje više natjecateljsku nego rekreativnu narav, ova skija ipak nije toliko zahtjevna i temperamentna poput visokih (da ne kažem najviših) rekreativnih modela, nekih drugih konkurentskih proizvođača. Prema dostupnim duljinama i pripadajućim radijusima, koji jesu mali, ali ipak ne toliko na koliko smo u zadnje vrijeme naviknuti, pokazuje da se proizvođač htio nametnuti dijelu tržišta koje bi htjelo pouzdanu skiju primjenjivu na svim terenima istovremeno uživajući u carving zavojima. Naravno da se u takvim situacijama ponešto mora žrtvovati, ili barem djelić od svake karakteristike.

S12 je već neko vrijeme nasljednik veoma popularne Integra serije, s tim da u posljednje vrijeme dolazi sa Fusion sistemom kojeg čini konstrukcija skije sa posebno konstruiranim Tyrolia vezovima. Fusion sistem bi trebao omogućavati da se vez pomiče nekoliko stupnjeva naprijed-nazad kako se skija pri zavoju savija i na taj bi se način trebala osigurati povećana stabilnost skije kao i bolje prijanjanje rubnika uz podlogu duž cijelog zavoja bez obzira na točku maksimalnog pritiska na skiju. I to je istina, skija se ponaša iznimno pitomo duž svakog zavoja, vrlo je malo podrhtavanja, što omogućava odličnu kontrolu nad skijom. U zavoje ulazi relativno lako, što možemo zahvaliti konstrukciji skije i radijusu od 14,3 m (na testiranom modelu), no ipak podizanje skija na rubnike u nešto radikalnijem opsegu nije baš jednostavno jer primjenom fusion sistema ipak nedostaje plata (ili lifter) kojeg na fusion sistemu ne nalazimo pa je stajna visina nešto niža od toliko učestalih 4,5 – 5 cm (definiranih, na kraju krajeva i FIS pravilnikom o opremi).

Ta, nešto manja stajna visina, istina, s druge strane vrlo dobro kompenzira nesrazmjer između dimenzija struka i vrha, tako da je skija dosta mirna u spustu. Ono što bi moglo iznenaditi ljubitelje dinamičnije vožnje jest činjenica da je skija malo anemična u brzom vijuganju. To se posebno očituje u manjku eksplozivnosti pri izlasku iz zavoja ili forsiranju repova skija. U takvim situacijama se, na malo jačim i kraćim modelima sličnih karakteristika, jako dobro može primijetiti "katapultiranje" iz zavoja kojeg ponešto kompenzira i fusion sistem.

Terene ova skija tretira gotovo podjednako, no čini se da je nešto zahtjevnija vožnja na ledenijim podlogama, gdje se i rubnici dosta brzo troše, dok druge podloge, kao i mekši i dublji snijeg nisu veći problem. Masa skije dopušta lagodnu vožnju i kroz mekše hupsere i to bez većih problema. Skijaš se na ovim skijama najugodnije može osjećati na uređenim stazama i pri zavojima koji odgovaraju mješavini brzog vijuganja i paralelnih dinamičkih zavoja u kojima je skija još uvijek vrlo odzivna i mirna. Kod većih brzina se ipak počinju nešto jače osjećati vibracije.

Kao zaključak moramo reći da, uzevši u obzir činjenicu kako svaki kompromis mora ostaviti traga na performansama, koje ipak pripadaju različitim krajnostima, ipak je Elan napravio solidan posao napravivši jedan solidan all-in-one paket. On će mnogima dostajati za skijanje u svim skijaškim mjesecima, pa čak i u kasno proljeće, no ipak s opaskom da je preporučljiv mirnijim i korpulentnijim skijašima, koji se pretežito drže uređenih terena. Ljubiteljima dinamičnih skija ipak preporučamo da zavire u kategoriju više.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 31488
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr