PROIZVOĐAČI

»

ELAN

10.04.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan skije 09/10

Nova generacija Speedwave serije najveća je novost u Elanovoj kolekciji za sezonu 2009/10.

Nakon što je uspješno "porinuta" prije tri sezone, Elan je odlučio da je došlo vrijeme za novu generaciju Speedwave serije (naslovna fotografija). Novi modeli na nemirnu plovidbu prema kupcima kreću s novitetom: neprekinutom valovitom strukturom skije, čak i ispod veza. Više o tome u članku o Elanovim tehnologijama. Ono što se još može primijetiti jest da su godine učinile svoje i donijele Speedwave modelima po nekoliko milimetara u struku. Točnije, širina struka sada iznosi 72 mm naspram prijašnjih 70 mm. Shodno tome, porasle su i dimenzije vrhova, i to za 7 mm. Nomenklatura je ostala ista, modeli su označeni brojevima od 8 do 14. S najslabijim će modelom biti zadovoljni srednje vješti rekreativci, dok "top" model sa okomitim postraničnim zidovima, drvenom jezgrom i dvostrukim slojem titana kao ojačanjem ne zaostaje puno za natjecateljskim "bolidima".

-.--.-elan gsx 2010A u natjecateljskoj Waveflex Race klasi stvari su ostale manje-više jednake. U ovoj je seriji prošle godine predstavljena Waveflex tehnologija, čega su se Slovenci odlučili držati i dalje. Veleslalomska i slalomska skija svaka dolaze u dvije verzije, tvrđoj (GSX Waveflex i SLX Waveflex) i mekšoj (GS Waveflex (lijevo) i SL Waveflex). Glavnu razliku između tvrđih i mekših modela čini različito izvedena drvena jezgra te dva, odnosno jedan sloj ojačanja od titana. Veleslalomski modeli idu do 182 cm visine, dok se slalomski protežu do 170 cm. Sve su ovo skije namijenjene znalcima, odlične tjelesne spreme i isto takve tehničke potkovanosti.

-.--.-elan speedx 6 2010Tko ne želi obarati brzinske rekorde, već uživati u odmoru na snijegu odabrat će neki od modela iz nove SpeedX serije. Zamijenjena je tako, nakon samo jedne godine, Mag serija s dvije SpeedX skije – 4 i 6 (desno). Sa strukom od 70 mm i bez Fusion vezova, ovo će biti dobar izbor za početnike i nezahtjevne rekreativce. Dostupne visine od 144 do 176 cm pokrit će široku skupinu potencijalnih korisnika. Umjetni materijali u jezgri skije smanjuju masu i pomažu u upravljivosti svima koji od skijanja žele čisti užitak na stazi.

Tko pored staze želi istražiti i drugu stranu planine, onu prekrivenu dubokim snijegom, ili jednostavno želi skiju koja ga neće ograničavati u izboru podloge, neka pogled svrne ka Magfire seriji. Ona je malo osvježena za sezonu 2009/10 te su tu sada četiri modela. Zadržan je Magfire 82 Xti kojem brojka iz naziva otkriva širinu struka primjerenu dubokom ili razrovanom snijegu. Modeli 78 Ti i 78 nešto su uži i time okretniji na uređenim stazama. Priču zaokružuje Magfire 74 koji se dimenzijama prilično približio Speedwave seriji. Cijela Magfire serija također ima valovitu strukturu skije, integrirane vezove te, osim 74-ke, okomite postranične zidove. Uz drvene jezgre to su modeli koje će tražiti napredniji i avanturistički orijentirani skijaši.

Elan tradicionalno posebnu pažnju posvećuje skijašicama za koje je W studio pripremio tri linije pomno prilagođenih skija. Free series nudi pet modela za freeride i freestyle skijanje, Performance series modeli su izrasli na Speedwave modelima i zadovoljit će skijašice željne brzine na uređenim stazama dok je Recreational series namijenjena za početnice i hedonistice.

Pet je freeride modela, od 1111 modela s ribljim repom i strukom od čak 121 mm do 777 Graphite sa strukom od 77 mm. Ozbiljna alatka za dubok snijeg su 1010 Alu skije, a prate ih 999 i 888 modeli sa po 99 i 88 mm u struku. Svi freeride modeli su sazdani oko kompozitnih drvenih jezgri ojačanih dvostrukim slojem titana te imaju okomite postranične zidove. Freestyle modeli "vrište" svojim dizajnom kao i zvučnim imenima, poput Pogo Sticks, Sling Shot, Boomerang... Po ugrađenim tehnološkim rješenjima slične su freeride modelima, uz zamjenu titanskog ojačanja onim od stakloplastike.

Široku gamu Elanovih skija zaokružuju dječji i turno modeli. U dječjima su, primjereno, korišteni pjenasti i lagani materijali za jezgru. Kod turno modela korištena je Nomex jezgra u kombinaciji s drvetom. Nomex ima saćastu strukturu koja osigurava laganu skiju uz zadovoljavajuću otpornost na uvijanje, što je bitno za sve koji se bave ovim vidom rekreacije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 202832
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr