PROIZVOĐAČI

»

ELAN

10.03.2004.      

Autori: Goran Razić, Željko MihalićUstupio : ELAN Hrvatska 

Elan SLX (02/03)

Perjanica Elanove ponude sezone 02/03, daje puno, ali puno i zahtijeva. Osim što je izrazito zahtjevna, dosta je izbirljiva i glede terena.

Testirani model : 162 cm - r = 11,5 m
Sidecut : 112-63-102
Dostupne visine : 146, 154, 162 i 170 cm

Gotovo da nema osobe koja se s tim modelom Elana nije srela, barem u nekim od trgovina. I već po samom izgledu i boji, jasno da se radi o natjecateljskom modelu te samim tim o tvrđoj konstrukciji. Budući da je slalomske namjene, dakle, rađena za kratke i dinamične zavoje, znamo što se od takve skije može očekivati.

No, uz sva očekivanja ova nas je skija (da, bilo nas je više) uspjela iznenaditi.
Na tvrdim podlogama drži izvrsno, no nije baš presretna odvede li vas put u dublji snijeg ili hupsere.
Zbog svoje velike tvrdoće, bit će vam potrebna doista velika snaga želite li je voditi precizno kroz zavoje i dizati je značajnije na kantove.
Dinamike joj ne nedostaje, čak štoviše, usudili bismo se okarakterizirati je kao dosta 'nervoznu' i eksplozivnu.

S kanta na kant ide lako, no ne toliko koliko se to lako izvodi na nekim drugim natjecateljskim modelima skija, bilo da se radi o Fischeru, Rossignolu i Salomonu. Nadalje, skromnog smo mišljenja da je ova skija tvrđa od svih navedenih race modela.

Zavoji su zaista brzi i kratki, s obzirom i da je radijus probane skija zaista bio mali (12 m), no zbog svoje tvrdoće u kombinaciji sa dimenzijama, dosta ju je teško kontrolirati po hupserima.

S obzirom na svoju konstrukciju, iznenađujuće dobro drži smjer pri pravocrtnoj vožnji, bolje od sličnih skija u race klasi. Dulji zavoji vam isto neće biti problem, pogotovo ako nemate dovoljno snage kojom biste skiju 'pritisnuli' i vodili u njoj najdraže slalomske kratke zavoje.

U dubokom snijegu se može kontrolirati, ali se ovi kratki modeli dosta 'zakopavaju' i mogu se voziti uz veliki utrošak snage i kondicije. Idealna podloga za ovu skiju je ravna, strma i tvrda do veoma tvrda.

Racing plata ne dolazi sa skijom, postoji integrirana 5 mm plata na samoj skiji, ali za bolju angulaciju morat ćete računati s dodatnim izdatkom za neku platu. No, barem ste potpuno slobodni pri izboru vezova.

Preporučujemo je isključivo iskusnim i tehnički potkovanim skijašima, sa dosta dana na snijegu te vrlo jakim kvadricepsima, te ako ne preferirate skijanje po hupserima u jako mekom snijegu. Ako se pak ne biste svrstali u tu kategoriju, zbog ovog se modela nemojte zaustavljati pred izlogom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 40096
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr