PROIZVOĐAČI

»

ELAN

04.07.2008.      

Autor: Goran RazićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan SLX waveflex (08/09)

Waveflex, po mnogima najneobičnija tehnološka novotarija u posljednje vrijeme, sve je prisutnija. Razlog je jedan - očit je pozitivan "feedback".

Testirani model: 165 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 116-66-104
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165, 170 cm

Slalomska perjanica iz Begunja od sljedeće sezone dolazi u novom svijetlu. Lišen monotonog dizajna, ovogodišnji SLX dobio je popularne "valove". Već nekoliko sezona prisutan Waveflex, osim u rekreativnim Speedwave modelima, od naredne sezone dolazit će i na Magfire te race Elanovim modelima.

Zeleno crna kombinacija boja i ove godine je prisutna, te je postala odlično brandirana asocijacija na Elan. Skije dolaze s prokušanom varijantom fusion RS vezova, koji ne donose nikakve novitete, osim standardne pouzdanosti. Konstrukcija je neznatno promijenjena. I dalje je prisutna drvena jezgra (response frame woodcore), koja je omeđena s dvostrukim titanskim ojačanjem (Dual Ti). Najveća promjena u odnosu na prethodnu sezonu je u držanju rubnika, tj. na kvaliteti odolijevanja postraničnim naprezanjima. Već isprobanom RST sidewallu, koji se primjenjuje i u svjetskom kupu (okomiti postranični zid), od ove godine je pridodana i waveflex tehnologija. Pomoću jedinstvene konstrukcijske izrade skija je fleksijski iznimno elastična i mekana, dok je istovremeno torzijski puno tvrđa.

Zanimljivo je spomenuti kako je ovogodišnji SLX gotovo podjednakih gabarita kao i prošlogodišnji, osim što je neznatna dva milimetra uži u repu. Takav omjer dimenzija donio je i ponešto veći radijus. S prošlogodišnjih 12 m radijusa na 165 cm visine, ovogodišnji model se popeo na 12.9 m. Mirnoća u vožnji i ovim detaljem je zajamčena.

Kako to izgleda na stazi? Već smo navikli na iznimnu mekoću u vozljivost Elanovih natjecateljskih modela. Iako napominjemo kako ovo nije ni približno ista skija kakva bi se proizvodila za potrebe FIS natjecanja, ipak je riječ o najjačoj skiji koja se može pronaći u slobodnoj prodaji. Baš poput bratskog modela GSX, slalom varijanta odiše velikom elastičnosti i vozljivosti. Nevjerojatno je koliko u Elanu uspijevaju pronaći odličan balans mekoće i željene stabilnosti te snage.

Dojma smo kako SLX spada u mekše pripadnike slalom skija, no njegova glavna karakteristika je miran ulazak u zavoj, te podjednako tome iznimno očekivan i uglađen izlazak iz zavoja. Ponekad daje dojam kao da joj nije bitno "nabiti prednost" i što prije završiti zavoj, nego zadiviti skijaša svojim iznimno preciznim i uglađenim zavojem.

Cjelodnevno skijanje nije predstavljalo nikakav problem, a rubnici su odradili posao vrlo prosječno, s napomenom kako su uvjeti bili daleko od povoljnih za testiranje ovog dijela skije. Testni model zbog svoje uzdužne mekoće sasvim je solidno podnosio neravan teren te mekaniji snijeg. Skija se lijepo prilagođavala svim uvjetima iako je povremeno davala do znanja kako je ipak ljepše voziti iza freze od ratraka.

Da ne znamo koja skija nam je bila na nogama rekli bismo da je riječ o nekom jačem allround modelu carvera. Iako na prvi pogled ovo ne izgleda kao kompliment, zapravo je odlična stvar. Klubovi, natjecatelji i vrhunski skijaši željni jurnjave i ekspresno izvedenih zavoja, možda će ostati malo razočarani povratnom reakcijom skije, no ruku na srce, koliko je takvih skijaša? 90% odličnih skijaša i carvera željnih vijuganja i brze carving vožnje, te učitelji skijanja trebali bi biti oduševljeni ovom skijom. Odiše mirnoćom, ne umara nakon cijelog dana, uglađena je i pitoma, a radi zavoje kakvi se samo poželjeti mogu. Što je još potrebno?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 196841
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr