PROIZVOĐAČI

»

ELAN

25.07.2013.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Spectrum 95 Alu (13/14)

Spectrum je nova serija u Elanovoj proizvodnoj liniji namijenjena širokom spektru skijaških radosti.

Testirani model: 180 cm, r = 17.5 m
Sidecut: 135-90-110
Dostupne visine: 173,180,187

 

-.-Goran Razić-.-Elanova serija Spectrum prvi se put na tržištu pojavljuje ove sezone i donosi tri modela: Spectrum 115, Spectrum 105 i Spectrum 95 čija imena, pogađate, nose oznaku širine struka. Sva tri modela pojavljuju se u varijanti sa ili bez ALUblade tehnologije.

No, krenimo redom: Spectrum je s obzirom na kroj nekako najlogičnije smjestiti u freeride seriju, ali moramo reći da su Elanovi projektanti zaista napravili zanimljiv koncept pa su karakteristike ove skije (barem testiranog modela od 95 mm u struku) posve u skladu s očekivanjima all-mountain serije, a možemo samo pretpostaviti da bi jednako uspješne bile i u pravim freeride uvjetima koje, nažalost, nismo imali.

Naime skija se na stazi ponaša iznenađujuće dobro s obzirom na dužinu i sidecut – izvanredno je precizna i stabilna pri većim brzinama i zavojima većeg radijusa, a nije ju neki problem niti okretati s jednog na drugi rubnik ni  pri manjim brzinama i u manjim zavojima. Spectrum, baš kao i Amphibio serija, ima Amphibio profil – što znači da ima različito profilirane unutarnje i vanjske rubove  – jedan je malo podignut (rocker), drugi duže prati standardnu liniju race modela (camber). Preporuka je da se skije "nose" tako da je camber na unutarnjoj strani kako bi u zavoju imao bolji grip na vanjskoj, opterećenijoj skiji, a rocker na unutarnjoj kako bi okretanje skije u prelasku u novi zavoj bilo čim lakše. Pokušali smo zamijeniti skije i uvjerili se da ove nijanse u konstrukciji skije doista čine razliku, osobito kod ovako velikih skija kod kojih je teško izbalansirati dobru okretljivost pri manjim brzinama s jedne i preciznost pri većim brzinama s druge strane.

Osim Amphibio profila Spectrum krasi još jedna zanimljiva konstrukcijska karakteristika: vrh skije značajnije je širi od njenog repa čime skija podsjeća na revolucionarni kroj Salomonovog BBR-a, no čini se da ovdje nije bilo riječi o pukom kopiranju novog "hita" na tržištu jer su Elanovi dizajneri uspjeli postići bolje izbalansiranu skiju od svog uzora, barem kada su u pitanju klasični uvjeti neispeglanih terena. Naime, skiju smo testirali na vrlo zahtjevnom razrovanom terenu tvrde podloge i tankog sloja svježeg snijega gdje, premda nešto nestabilnija od nekih klasičnih all-mountain modela, nije pretjerano nemirna.

Što se tehnologije tiče Spectrum krasi lamelirana drvena jezgra, SST Sidewall (postranični zid odrezan pod kutem) i već spomenuti ALUblade koji označava aluminijsko pojačanje unutarnjeg (camber) rubnika.

Skija je dosta lagana za svoje dimenzije pa bi mogla biti interesantan izbor kao turno skija za skijaše koji turno skijanje promatraju više kao priliku za spuštanje niz anonimne litice prekrivene nevinim snijegom nego kao sredstvo za šetanje po planinama. U pravom dubaču, rekosmo, nije testirana premda bi to vjerojatno bio njen prvi izbor kada bi znala pričati – tu bi do izraza došao i njen sidecut sa širokim vrhom i podignuti, postranično zarezani vrh i rep skije koji u Elanu nazivaju "Diamond tip and tail". Ovako, ostaje nam da konstatiramo kako je Spectrum doista kvalitetna i zanimljiva prinova u Elanovom spektru jer već i na uvjetima tvrdih ispeglanih i neuređenih staza pokazuje vrlo dobre karakteristike.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 118365
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr