PROIZVOĐAČI

»

ELAN

06.08.2007.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Speed Magic (07/08)

Perjanica ponude u ovogodišnjim ženskim Elanovim modelima, našla se i kod nas na testu. Pogledajmo kako se pokazala, te kakve su razlike u odnosu na prošlogodišnje modele.

Testirani model: 158 cm, r = 10-16 m
Sidecut: 116 - 70 - 105
Dostupne visine: 152, 158, 166 cm

Ženski segment Elanovih modela za sezonu 07/08 ove godine ponešto je promijenjen, no Elan i dalje ostaje jedan od proizvođaća s velikim izborom skija namijenjenih samo skijašicama. Protekle sezone imali smo tako prilike birati među Spice, Perla i Magic serijom (po tri modela u svakoj), dok je za predstojeću sezonu podijela sužena samo na dvije serije - Spice, za slabije i srednje rekreativke, koja sada broji čak 6 modela, te Magic, za nešto zahtjevnije i sportski orjentirane skijašice.

Magic serija, baš poput prošlogodišnje, sadrži modele Speed i Wave, dok model Fire više ne postoji. Zato su tu modeli prebaćeni iz Perla serije, koji sada nose ime Black Magic i Silver Magic. Hoćemo li vas zbuniti spomenemo li da je model Black Magic već postojao, i to u sezoni 05/06? No, iako istog imena, riječ je o skijama različitih namjena i gabarita.

Naš testirani model, Speed magic, redizajnirana je verzija prošlogodišnjeg, a promjene u izgledu doživjela je i Wave magic skija. Obje su vrh ponude ženskih Elanovih modela, te jedine imaju u sebi ugrađenu waveflex tehnologiju, te karakteristične "tupe" vrhove. No, za razliku od prošlogodišnjeg, dosta monotonog izgleda, ove sezone oba modela imaju puno više detalja, te cvjetni uzorak, pa sada doista izgledaju puno ljepše i modernije.

Testirani model, kako mu i ime sugerira, stvoren je za skijašice koje vole nešto bržu i agresivniju vožnju. S obzirom na upotrebu ženske inačice waveflex tehnologije, skija ima nešto mekši fleks, dok je torzijska čvrstoća još uvijek velika, pa to omogućuje vrlo sigurno izvođenje zavoja u punoj brzini. Fusion sistem vezova također je prilagođen ženama, pa je vez smješten nešto više prema naprijed. Sve ovo omogućit će ono što bi svaka ženska skija trebala - jednostavno izvođenje zavoja cijeli dan uz veliko opraštanje grešaka.

Da skija nije toliko kruta i da dopušta slobodan odabir bilo kratkih, bilo dugačkih zavoja, sugerira i oznaka "multi" radijusa (10 - 16m), koju smo imali prilike sresti i kod modela Speedwave 14. Ipak, ovdje nije riječ o "multiradijus" skiji ili nečem sličnom, već je riječ o tome da se s ovom skijom, čiji je pravi radijus oko 13m, lagano može izvesti bilo kakav zavoj.

Ledene plohe, dok su svježe servisirane, također prolaze bez problema, a jedini "minus", gdje se ove skije ne ponašaju idealno su veće nakupine mekanog snijega i neuređene staze, gdje zbog svojeg uskog struka dosta tonu, te ih je teško "čupati" van, pogotovo vozite li nešti niži model.

Osim promjena u dizajnu, ovaj model doživio je promjene i u dostupnim visinama. Tako više neće biti dostupni modeli iznad 166cm, a preostale (samo) dvije visine grupirale su se iznad 152cm, što skijašicama niskog rasta ne ostavlja previše izbora. Šteta - jer i među njima postoje vrhunske vozačice koje bi možda odabrale ovaj model.

Kako Speed Magic, iako je riječ o top modelu, nisu jako teške, skija neće previše umarati, pa ju slobodno možemo preporućiti svim skijašicama koje su naučile carving tehniku i spadaju u naprednije rekreativke, a svoje vrijeme provode pretežno na dobro uređenim stazama. Onima koje još uvijek nisu sigurne u svoje znanje, ili žele nešto pitomiji model sugreriramo da zavire u Wave Magic.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 54325
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr