PROIZVOĐAČI

»

ELAN

31.08.2009.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Speedwave 14 (09/10)

Iz Begunja nam stiže možda i ponajbolji izbor za skijanje uređenim stazama.

Testirani model: 168 cm, r = 10-16 m
Sidecut: 123-72-105
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm

-.-Skijanje.hr-.-U sezoni 2009/10 smo dočekali i drugu generaciju Elanove Speedwave serije. I dalje su to skije namijenjene prvenstveno za uređene terene, a najsjajnija zvijezda među njima je Elan Speedwave 14, "top" model u ponudi i naš izbor za test.

U drugu generaciju Speedwavea ugrađena je modificirana Waveflex tehnologija – već poznata valovita struktura skije. Valovi sada "teku" neprekinuto duž cijele skije, a više o značajkama ove i ostalih Elanovih tehnologija moguće je pročitati ovdje. U tvornici u Begunju nisu štedjeli na opremi jednog od simbola svojeg proizvodnog programa te su tu tako okomiti postranični zidovi, drvena Power Woodcore jezgra, dvostruki DualTi sloj titana i, naravno, integrirani Fusion vezovi. Dizajn je ponovno atraktivan, prevladava trenutačno vrlo popularna bijela boja s zelenim umecima karakterističnim za Elan. Možda će tek pokojeg tradicionalistu zasmetati svjetlucavi srebrni vrh skije i natpis proizvođača, no za modu neke stvari treba i otrpjeti.

Užitak je zato potpun na stazi! Idealan scenarij uključuje Speedwave 14 i prvi jutarnji spust niz kakvu dugačku crvenu stazu, pomno ispeglanu od ratraka. Na takvoj se podlozi 14-ica prikazuje u svoj svojoj raskoši. Lagano postavljanje na vrlo dobre rubnike i nizanje zavoja može početi. Svejedno je jesu li to uži ili širi zavoji, ova moderna carving skija bez kolebanja opisuje svaki radijus. U Elanu su njezinu iskoristljivost željeli dodatno naglasiti podatkom da se radijus skije kreće od 10 do 16 m. Mali marketinški trik, no Speedwave 14 ga opravdava. Zadivljuje lakoća skijanja na ovoj skiji, bespogovoran ulazak u zavoj, "udar" energije pri izlasku iz njega, mirnoća u pravocrtnom spustu... Na uređenoj stazi ovo je možda i najkonkurentniji model na tržištu.

Ledene plohe se također s lakoćom mogu apsolvirati, a izniman odziv skije dat će poseban "gušt" prolasku između nakupina hupsera. U odnosu na prethodnu generaciju, ovogodišnji je model dobio nekoliko milimetara u širini. Vrh je širi za 7 mm čime skija lakše ulazi u zavoj, a 2 mm širi struk malo joj pomaže u plovnosti kroz nakupine mekanog snijega. Ipak, ne previše, jer za tu zadaću Elan ima posebnu Magfire seriju. Isto je i što se tiče dubokog snijega – nekog ozbiljnog freeridea s 14-icom nema. Skija je konstrukcijski zamišljena za uređenu stazu, a eventualne izlete u dubok snijeg je dobro ograničiti.

-.-Skijanje.hr-.-I u svojoj drugoj generaciji Speedwave ostaje referenca za performanse na uređenim stazama. Top model iz serije birat će sportski orijentirani rekreativci, dobre tjelesne spreme koji se ne žele "gnjaviti" natjecateljskim modelima. Takvi će uživati u fijuku vjetra dok budu tražili granice ove skije. Tko poželi opušteniju vožnju neka svrne pogled ka mlađem bratu, Speedwave 12 modelu, a ispod se nalaze još i 8-ica i 10-ka za one koji tek žele zaviriti među "ozbiljnije" skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 32053
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr