PROIZVOĐAČI

»

ELAN

19.06.2006.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Speedwave 8 i 10 (06/07)

Modeli 8 i 10 – ulaznica u svijet Waveflex tehnologije.

Testirani modeli:
Speedwave 8: 160 cm, r=12,7 m
Speedwave 10: 168 cm, r=13,7 m
Sidecut: 115-69-103


Nakon vrha Speedwave serije, modela 12 i 14, ukazala se prilika i za testiranje početnih modela Speedwave 8 (lijevo) i Speedwave 10 (desno). Skije su zasnovane na Waveflex tehnologiji čija je glavna odrednica valovita konstrukcija koja bi trebala omogućiti veću otpornost na uvijanje uz istodobno smanjenje mase. Također, prednost je i longitudinalna fleksibilnost skije kojom ona "upija" neravnine na stazi. Standard na svim Speedwave modelima su Fusion vezovi.

Na stazi se skije ponašaju izuzetno pitomo, pogotovo 8-ica. Možda ne toliko uvjerljiva na ledenim plohama kao neki konkurenti, no dovoljno pouzdana da vas sigurno preveze preko istih. Konstrukcija je ovdje nešto jednostavnija (Monoblock) nego kod starije braće (12 i 14: Racing sidewall), no gledano prema ciljanoj skupini skijaša trebala bi biti i više nego zadovoljavajuća. Zahvaljujući povećanoj fleksibilnosti skija prilično mekano upija ledene grumene na stazi i smanjuje povratne vibracije na noge skijaša. Izlišno je i spominjati da na svom "prirodnom" terenu, izglačanoj snježnoj stazi, skija pruža maksimum. Neovisno bila to 8-ica ili 10-ka sljedeće su karakteristike zajedničke: ekstremna upravljivost, pouzdanost, sigurnost, čak stidljivo koketiranje sa sportskom vožnjom, no nipošto ne preagresivnom. Skije su namijenjene carvanju po uređenim stazama, a u testiranim izvedbama nude pregršt zadovoljstva u voženju kratkih zavoja. Dubok snijeg nije najbolji izbor za ovu skiju.

Tehničke razlike između ova dva modela su sitne, ali postoje. 8-ica ima pojačanja u jezgri načinjena od fiberglassa, dok su ista ta pojačanja kod 10-ke izvedena dodavanjem litija na jezgru. Lagane su, što treba zahvaliti Waveflex tehnologiji, ali jednako otporne na uvijanje kao konkurencija (zahvala opet na adresu Waveflex-a). Dizajnom su modeli vrlo slični; samo je zamijenjen položaj mat crne i lakirane zelene boje u odnosu na vrh ili rep skije.

8-ica ili 10-ka? Ovisno za koga... Skijašice i laganiji početnici svakako neka se odluče za Speedwave 8; oni korpulentniji, iskusniji i hrabriji neka istraže što nudi 10-ka. Speedwave 8 je odlična ulaznica za svijet carvanja po uređenim stazama. 10-ka će vas odvesti stepenicu više, zavirit ćete u rang srednje vještih do naprednih skijaša čiji ćete punopravan član postati kad s lakoćom ukrotite 12-icu ili 14-icu. Eksperti će svoje ljubimce i dalje tražiti u race programu tvornice iz Begunja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 134929
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr